Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ρωσία: Εισαγγελική έρευνα για την “κακομεταχείριση” των αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία

Η υπόθεση βασίζεται στους ισχυρισμούς ενός Ρώσου στρατιώτη που παρέμεινε επί 29 ημέρες κρατούμενος στην Ουκρανία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρωσία: Εισαγγελική έρευνα για την “κακομεταχείριση” των αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία Freepik

Έρευνα για την καταγγελλόμενη «απάνθρωπη μεταχείριση» των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησε η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται στοιχεία από το πρακτορείο Reuters που έχουν αντληθεί από τα ρωσικά πρακτορεία RIA και TASS.

Σύμφωνα με το TASS, η υπόθεση βασίζεται στους ισχυρισμούς ενός Ρώσου στρατιώτη που παρέμεινε επί 29 ημέρες κρατούμενος στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της αποκαλούμενης από τη Μόσχα «ειδικής επιχείρησης» για την προστασία των ρωσόφωνων και την αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της γειτονικής της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ωστόσο αντιστάθηκαν σθεναρά και οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο.

Freepik

Ουκρανία: Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια πρόσφυγες

Την ίδια ώρα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.319.494 Ουκρανούς πρόσφυγες την Πέμπτη. Είναι 40.705 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Τετάρτης.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι σχεδόν 210.000 μη Ουκρανοί είχαν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

EUROKINISSI

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.

Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο — που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

“Πριν από πέντε εβδομάδες, τα παιδιά της Ουκρανίας είχαν μια στέγη και ένα κρεβάτι. Με τον πόλεμο τώρα που μας υποχρεώνει να προστατευτούμε από τους βομβαρδισμούς, ένα στα δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef Τζέιμς ‘Ελντερ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ