Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ρωσία: Ο πρώην δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ κατηγορείται για εσχάτη προδοσία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρωσία: Ο πρώην δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ κατηγορείται για εσχάτη προδοσία

Οι αρχές επιβολής του νόμου απήγγειλαν εναντίον του πρώην δημοσιογράφου των εφημερίδων Kommersant και Vedomosi και συμβούλου επικοινωνίας του γενικού διευθυντή της Roskosmos (ρωσική διαστημική υπηρεσία) Ιβάν Σαφρόνοφτην κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον δικηγόρο του Ιβάν Πάβλοφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του δηλώνει αθώος και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στον πελάτη μου απήγγειλαν κατηγορία βάσει του άρθρου 275 του ΠΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας (εσχάτη προδοσία). Ο ίδιος δεν αποδέχεται την ενοχή του» δήλωσε ο Πάβλοφ.

Ο Πάβλοφ δήλωσε επίσης ότι το κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνει στοιχεία που να πιστοποιούν ότι πήρε χρήματα από την υπηρεσία κατασκοπείας της Τσεχίας.

«Στο κείμενο της απόφασης δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία, που να λένε ότι ο Σαφρόνοφ έλαβε χρηματική αμοιβή από την μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας, ούτε στοιχεία που να λένε τι πληροφορίες έδωσε, ούτε πότε αυτό συνέβη, ούτε κάποιο άλλο συγκεκριμένο στοιχείο»,δήλωσε ο Πάβλοφ.

Στον φάκελο του Ιβάν Σαφρόνοφ περί εσχάτης προδοσίας περιλαμβάνεται το πόρισμα της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας, δήλωσε ο Πάβλοφ.

Ο πρώην δημοσιογράφος ο οποίος εργάζονταν ως σύμβουλος επικοινωνίας του γενικού διευθυντή της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν, και ο οποίος κινδυνεύει να φυλακισθεί με εικοσαετή κάθειρξη εάν το δικαστήριο αποφανθεί ότι είναι ένοχος, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στην Τσεχία.

Χειροπέδες σε περισσότερα από 15 άτομα
Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 15 άτομα που έφθασαν στο κέντρο κράτησης όπου κρατείται ο πρώην δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ και οποίοι πραγματοποίησαν πικετοφορίες κρατώντας πλακάτ και ζητώντας την απελευθέρωση του.

Οι αρχές επιβολής του νόμου απήγγειλαν σήμερα εναντίον του πρώην δημοσιογράφου των εφημερίδων Kommersant και Vedomosi και συμβούλου επικοινωνίας του γενικού διευθυντή της Roskosmos (ρωσική διαστημική υπηρεσία) Ιβάν Σαφρόνοφ την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον δικηγόρο του Ιβάν Πάβλοφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του δηλώνει αθώος.

Οι υποστηρικτές του ηλικίας 30 ετών Ιβάν Σαφρόνοφ θεωρούν ότι το πέπλο μυστικότητας που συνήθως χρησιμοποιείται στις υποθέσεις περί εσχάτης προδοσίας, αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για να καλύψουν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, με σκοπό να ασκηθούν πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης.

«Η υπόθεση αυτή είναι φυσικά κατασκευασμένη, είναι εκφοβισμός. Και το ότι ο Ιβάν Σαφρόνοφ συνελήφθη ως δημοσιογράφος και όχι ως κρατικός υπάλληλος που εργάζεται στην Roskosmos (ρωσική διαστημική υπηρεσία), είναι κάτι για το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία» δήλωσε η δημοσιογράφος Αρίνα Μποροντινά.

Η Μποροντινά μαζί με μερικές δεκάδες άλλους υποστηρικτές του Σαφρόνοφ συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο κράτησης για να του συμπαρασταθούν.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι δημοσιογράφοι ζητούσαν από τις αρχές με επιστολή τους να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της υπόθεσης Σαφρόνοφ. Την επιστολή υπέγραψαν 56.000 άτομα.

Ο δικηγόρος του Σαφρόνοφ, Ιβάν Πάβλοφ θεωρεί ότι αν η υπόθεση του πελάτη του εξελιχθεί προς αρνητική κατεύθυνση, θα έχει επιπτώσεις «παγώματος» για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία.

«Πιστεύω, ότι αυτή η υπόθεση είναι επικίνδυνη για τη δημοσιογραφία στη Ρωσία. Και από το ποια θα είναι η έκβαση αυτής της υπόθεσης, εξαρτάται το πόσο τολμηρά θα μπορείτε να γράφετε, να κάνετε έρευνες, να κάνετε ρεπορτάζ, να περιγράφετε το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο Πάβλοφ στο πρακτορείο Reuters.

«Πρόκειται για δράση εκφοβισμού όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, εσείς απλά ήσαστε η πιο ισχυρή επαγγελματική ένωση σήμερα στην Ρωσία», προσέθεσε ο Πάβλοφ.

Ο Σαφρόνοφ ως δημοσιογράφος έγραφε για την παραγωγή και το εμπόριο όπλων και για τη διαστημική βιομηχανία στην εφημερίδα Kommersant, μέχρι που έφυγε τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζοντας την δημοσιογραφική του δραστηριότητα στην εφημερίδα Vedomosti.

Επίσης ως δημοσιογράφος για ένα διάστημα κάλυπτε ρωσική προεδρία, γράφοντας για τη δραστηριότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την προεδρία, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων του κρατικού πρακτορείου TASS και της κυβερνητικής εφημερίδας Rossiskaya Gazeta, καθώς και ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, μαγνητοσκόπησαν βίντεο μέσω του οποίου δηλώνουν την συμπαράσταση τους στον Σαφρόνοφ.

« Βάνια (Σαφρόνοφ) είσαι πραγματικός πατριώτης. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί. Και οι άνθρωποί αυτοί δεν είναι κατάσκοποι» δηλώνει η δημοσιογράφος της Rossiskaya Gazeta Κίρα Λατούχινα.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος OVD-Info συνελήφθησαν αρκετοί δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων επτά οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Kommersant, δύο δημοσιογράφοι του ραδιοσταθμού Kommersant FM και άλλες τρεις δημοσιογράφοι του περιοδικού Ηolod και της εφημερίδας RBC.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ