Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Σάλος στο δικαστικό σώμα για τις “προγραφές” Πολάκη- Σφοδρή αντίδραση και για τις αναφορές στους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου που εκκρεμεί- Στη Βουλή άμεσα η δικογραφία – ΒΙΝΤΕΟ

Η εισαγγελία αναμένεται να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή άμεσα, πριν διαλυθεί για τις εκλογές- “Άλλο η κριτική, άλλο η στοχοποίηση”, λένε οι δικαστές - "Προσπάθεια να ενταχθεί η δικαιοσύνη στο πολιτικό παιχνίδι", καταγγέλλει η πρόεδρος της ΕνΔΕ, Μαργαρίτα Στενιώτη, επισημαίνοντας "Εμείς αυτό το καταδικάζουμε".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σάλος στο δικαστικό σώμα για τις “προγραφές” Πολάκη- Σφοδρή αντίδραση και για τις αναφορές στους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου που εκκρεμεί- Στη Βουλή άμεσα η δικογραφία – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Έντονες και ακαριαίες αντιδράσεις προκάλεσαν εντός του δικαστικού σώματος οι αναρτήσεις στα social media μεταξύ των οποίων και του εκλεγμένου βουλευτή και πρώην υπουργού Παύλου Πολάκη με ονομαστικές αναφορές σε δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και άλλους κρατικούς λειτουργούς, υπό την αποστροφή “να καθαρίσουμε από αυτούς”.

Πρόκειται για αναφορές σε μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασαν ομόφωνα τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αλλά και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που επίκειται η απόφασή του για τους Ελένη Τουλουπάκη και Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Κι αν η πρώτη αναφορά ερμηνεύεται “ως στοχοποίηση” από την πλευρά των δικαστών η δεύτερη μπορεί να ερμηνευθεί (όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές) ακόμα και ως προσπάθεια “εκφοβισμού ενόψει της απόφασης”.

Η αντίδραση

Η αντίδραση λοιπόν είναι διμέτωπη. Αφενός με αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο που διέταξε προκαταρκτική εξέταση και αφετέρου με την σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων που εν ολίγοις λέει πως “άλλο πράγμα είναι η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις και άλλο πράγμα η στοχοποίηση ή η προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών”.

Κι αν για το πρώτο σκέλος της αντίδρασης (της εισαγγελικής παρέμβασης) είναι μονόδρομος η αποστολή και μάλιστα άμεσα της δικογραφίας στη Βουλή, πιθανόν πριν αυτή διαλυθεί για τις εκλογές, στο δεύτερο σκέλος αναμένονται κι άλλες αντιδράσεις από το σύνολο των δικαστικών ενώσεων της χώρας.

Άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας ζήτησε η ΕνΔΕ

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων έκανε λόγο ότι συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα οι απειλές στο Δημοκρατικό Πολίτευμα οι απειλές για ομαδικές εκκαθαρίσεις”, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.

Προγραφές και απειλές κατά δικαστικών λειτουργών του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ).

«Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας», τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωση που εξέδωσε «σχετικά με τις προγραφές και τις απειλές του πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτή Π. Πολάκη για ομαδικές ‘εκκαθαρίσεις’ Θεσμικών Οργάνων του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Χώρας».

Πολάκης

ende

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «οι δημόσιες απειλές του πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτή Παύλου Πολάκη περί ομαδικών «εκκαθαρίσεων» Θεσμών του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της Χώρας και έλλειψη ενσυναίσθησης της λειτουργίας των Θεσμών της Δημοκρατίας».

Και καταλήγει ότι «το ζήτημα της κριτικής των Δικαστικών Αποφάσεων αποκτά δευτερεύουσα σημασία μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες επικηρυγμένων προσώπων. Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας».

Μαργαρίτα Στενιώτη: Είναι εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα αυτό που συνέβη

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, μίησε στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” για την επίμαχη ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη. Η κα Στενιώτη υπογράμμισε “Δεν είναι πρώτη φορά που στοχοποιεί τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι σοκαριστική. Η φράση “Αν δεν καθαρίσουμε με αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά”, η λίστα ονομάτων, το κολάζ φωτογραφιών συνιστά εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα. Η ονομαστική στοχοποίηση, οι απειλές, οι προγραφές δικαστών και δημοσιογράφων δεν συνιστούν μόνο έλλειψη σεβασμού στην αρχή του κράτους δικαίου αλλά και βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Είναι συνταγματική εκτροπή αυτό που συνέβη από έναν πρώην υπουργό, νυν βουλευτή και εξέχων στέλεχος της αντιπολίτευσης”.

Αναφορικά με την ανοχή των δικαστών στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων η πρόεδρος της ΕνΔΕ ανέφερε “Στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης των πολιτών μπορεί να ασκείται κριτική στις δικαστικές αποφάσεις γιατί και η δικαιοδοτική εξουσία πηγάζει από το λαό ασκείται στο όνομά του, και συνεπώς μπορεί να κρίνεται. Η άσκηση κριτικής επί των αποφάσεων οφείλει να γίνεται με επιστημονικά και τεκμηριωμένα κριτήρια κι όχι με κριτήρια λαϊκισμού, πολιτικής σκοπιμότητας, κακόπιστα και κακόβουλα. Οι δικαστικές αποφάσεις δεν επιλύουν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Γίνεται μια προσπάθεια να ενταχθεί η δικαιοσύνη στο πολιτικό παιχνίδι. Εμείς αυτό το καταδικάζουμε. Οι κριτές των δικαστών οφείλουν να αυτοπεριοριστούν στο θεσμικό προβλεπόμενο ρόλο τους. Πρέπει να σέβονται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, κάτι το οποίο δε συμβαίνει στις μέρες μας”.

Για την αναφορά στην ανάρτηση ονομάτων δικαστών που είναι και στην επόμενη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου και δικάζουν εκκρεμείς υποθέσεις η κα Στενιώτη επεσήμανε ότι “εκλαμβάνεται ως σαφής προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστών που δικάζουν εκκρεμή υπόθεση”, σημειώνοντας δε ότι οι δικαστές δεν επηρεάζονται. “Κρίνουν με βάση το Σύνταγμα και τη συνείδησή τους και με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας”.

Τέλος η πρόεδρος της ΕνΔΕ υποστήριξε “Θα κλιμακώσουμε ενέργειές μας ως προς το συγκεκριμένο θέμα” ενώ έκανε λόγο για  προαναγγελία προσπάθειας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και των θεσμών. “Μιλά για εκδίωξη δικαστών άνω των 60 και για και δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να λέγονται και να γράφονται τέτοια πράγματα. Εμείς ζητήσαμε την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Είναι συνταγματική εκτροπή αυτό που συνέβη”.

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος:  Απαράδεκτη και επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών

Για ευθεία απειλή και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών, δημοσιογράφων και κρατικών λειτουργών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξαπολύοντας τα βέλη της κατά του Παύλου Πολάκη και της ανάρτησής του, που οδήγησε σε θύελλα αντιδράσεων και στο δρόμο εξόδου από τα ψηφοδέλτια του κόμματός του.

Πολάκης

Eurokinissi

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, καταδικάζει απερίφραστα το περιεχόμενο της νέας δημόσιας τοποθέτησης του βουλευτή Παύλου Πολάκη, με την οποία απειλεί ευθέως και στοχοποιεί δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και κρατικούς λειτουργούς, στρεφόμενος ονομαστικά κατ’ αυτών με την προτροπή: «να καθαρίσουμε από αυτούς» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Επισημαίνουμε δε ότι πρόκειται για απαράδεκτη και επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση από τον ίδιο βουλευτή της δικαστικής λειτουργίας με αναληθείς αναφορές, με τους ίδιους πάντοτε προφανείς σκοπούς, κατά συνειδητή και κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος, της αρχής διάκρισης των εξουσιών και του κώδικα δεοντολογίας που διέπει το αξίωμα των βουλευτών».

Πολάκης

freepik

Τι προβλέπει η εισαγγελική έρευνα

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Ανάμεσα στις αναρτήσεις ήταν και αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

Στις επίμαχες αναρτήσεις πέραν των ανώτατων δικαστικών, υπήρξαν αναφορές και σε δικαστικούς που μετέχουν στη σύνθεση του άλλου Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αναφερόταν ονομαστικά και σε δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου.

Ο Αντ. Ελευθεριάνος έδωσε ήδη εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με την οποία της ζητείται να εξακριβώσει αν και από ποιους προκύπτει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων, με βασικά αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και αυτό της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Έπειτα από εντολή που δόθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αντώνη Ελευθεριάνο ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Πολάκης

eurokinissi

Πολάκης: Οι καταγγελίες της Αντιπολίτευσης 

Ηχηρή ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παύλου Πολάκη. Στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη ζητά από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να θέσει εκτός τον βουλευτή Κρήτης. «Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου».

Όπως αναφέρει οι αναρτήσεις του έρχονται, σε συνέχεια δηλώσεων και άλλων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα είναι η επόμενη φορά «”είτε με το καλό είτε με το άγριο”», αλλά και της «πλήρους κάλυψης στον ομόφωνα καταδικασμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη, Νίκο Παππά, τον οποίον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το ηθικό σθένος να θέσει εκτός ψηφοδελτίων».

«Ο κ. Τσίπρας, που στην τελευταία συνέντευξη του εμφανίστηκε δήθεν μετανοημένος για τη χειραγώγηση των θεσμών που συνειδητά επιχειρήθηκε επί διακυβέρνησής του, όσο και αν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια ότι τάχα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον κ. Πολάκη, δεν πείθει κανέναν», συμπληρώνοντας ότι «σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος». Τονίζει δε ότι «για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της Νέας Δημοκρατίας»

«Ο τόπος χρειάζεται μια πραγματικά εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας για να κλείσει ο κύκλος της οδυνηρής για το δημόσιο συμφέρον διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Πολάκης

eurokinissi

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αδιανόητη και ανεπίτρεπτη τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, δικαστικών λειτουργών και αξιωματούχων από τον Παύλο Πολάκητονίζοντας ότι ” για πολλοστή φορά επιλέγει την στρατηγική της έντασης δηλητηριάζοντας τον δημόσιο λόγο με αλαζονεία και απειλές”.

Από την πλευρά του και το ΚΚΕ παρενέβη, τονίζοντας πως “η εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική εξέταση με αφορμή μια ανάρτηση πολιτικού περιεχομένου, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή διαφωνία με αυτήν, είναι ενέργεια απαράδεκτη που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους”.

Πολάκης

EUROKINISSI

Η απάντηση Πολάκη

Σε νέα ανάρτηση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης, μετά την αντίδραση της Κουμουνδούρου και την Εισαγγελική παρέμβαση για διενέργεια έρευνας για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην ανάρτηση που πραγματοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook “Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεια και στην Κεντρική Επιτροπή. Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο …”, επισημαίνοντας “Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά.Εκει θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ