Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Αποχή: Μετά τις 10.00 π.μ η λειτουργία των δικαστηρίων – Μπαράζ αντιδράσεων για τα εμβόλια

Συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιεί η ΕνΔΕ το πρωΐ της Τρίτης. Δεν αρκούν τα self tests λένε οι δικαστικοί υπάλληλοι και συμμετέχουν στην αποχή. Διαφωνία με τις δικαστικές ενώσεις εξέφρασε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποχή: Μετά τις 10.00 π.μ η λειτουργία των δικαστηρίων – Μπαράζ αντιδράσεων για τα εμβόλια Freepik

Σε συμβολική αποχή καλεί τα μέλη της η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την κοινή ανακοίνωση με άλλες δυο δικαστικές Ενώσεις.

Ειδικότερα, καλεί τα μέλη της να απέχουν από τις συνεδριάσεις όλων των δικαστηρίων  σήμερα Τρίτη από τις 09.00 εως τις 10.00 το πρωί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά τη  κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε με την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, καλεί τα μέλη της να απέχουν από τις συνεδριάσεις όλων των Δικαστηρίων αύριο Τρίτη 20 Απριλίου 2021 από τις 09.00’ μέχρι 10.00’.

Η ωριαία αυτή διακοπή συνεδριάσεων έχει συμβολικό χαρακτήρα και αναδεικνύει δημόσια ένα δίκαιο και λογικό αίτημά μας. Αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που δείχνει η Πολιτεία στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των Δικαστηρίων και στον έγκαιρο εμβολιασμό Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Τα Δικαστήρια είναι χώροι μαζικής συγκέντρωσης εκατοντάδων πολιτών καθημερινά. Επιθυμούμε να μας δοθεί μια λογική εξήγηση για την αιτία που εξαιρούνται τόσο προκλητικά οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι από τον εμβολιασμό τη στιγμή που επιτελούν το καθήκον τους στις δυσμενέστερες συνθήκες από την άποψη του κοινωνικού συγχρωτισμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οφείλει να γνωστοποιήσει τα πρακτικά και το σκεπτικό της απόφασης με την οποία ενώ δέχεται το αίτημα εμβολιασμού ενός μικρού αριθμού Εισαγγελέων, εντελώς αυθαίρετα εξαιρεί την μεγάλη πλειοψηφία Δικαστών και Εισαγγελέων που εργάζονται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Τα αρμόδια όργανα έχουν χρέος να επανεξετάσουν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους ώστε η Δικαιοσύνη να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας χωρίς κίνδυνο της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών, ένα ζήτημα για το οποίο ενημερώσαμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή διαμαρτυρία και να στηρίξουν την προσπάθεια για ανάδειξη του αιτήματός μας”.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, την αντίθεση και διαμαρτυρία τους για την απόφαση περί εμβολιασμού μερίδας εισαγγελικών λειτουργών διατύπωσαν με κοινή ανακοίνωση τους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Δεν πρόκειται για επιλεκτικό εμβολιασμό λέει η Ένωση Εισαγγελέων 

Την διαφωνία της με την ανακοίνωση τριών δικαστικών ενώσεων σχετικά με τους εμβολιασμούς λειτουργών της Δικαιοσύνης διατυπώνει μέσω ανακοίνωσης η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι είχε «μεριμνήσει για τη σύνταξη συγκεντρωτικών καταστάσεων των μελών της που εκδήλωσαν πρόθεση εμβολιασμού (ποσοστό άνω του 50% των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας), όταν το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό, άρχισε άμεσα ο εμβολιασμός αυτών, οι οποίοι ασφαλώς και δεν αποτελούν «μικρό αριθμό εισαγγελικών λειτουργών», ούτε πρόκειται για «επιλεκτικό εμβολιασμό».

Ολόκληρη  η ανακοίνωση: 

Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις για δήθεν «επιλεκτικό εμβολιασμό μικρού αριθμού εισαγγελικών λειτουργών», το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, υπενθυμίζει ότι σε όλο το διάστημα της πανδημίας κινήθηκε με γνώμονα, τη διαφύλαξη της υγείας των συναδέλφων εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, δικαστικών υπαλλήλων, παραγόντων της δίκης και πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, ζητώντας επανειλημμένα από την πολιτεία τη λήψη των ενδεδειγμένων, σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα, μέτρων για την προστασία από τον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας και τον εμβολιασμό όλων των λειτουργών της.

Ειδικότερα υπενθυμίζουμε ότι η Ε.Ε.Ε ήταν το πρώτο επιστημονικό σωματείο, το οποίο με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις ζήτησε την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω κινδύνου δημόσιας υγείας, όταν οι υγειονομικές συνθήκες ήταν βεβαρημένες, τη διενέργεια rapid test, τη λήψη μέτρων, τη χορήγηση κατάλληλου εξοπλισμού και την παροχή υλικών για την υγειονομική ασφάλεια όλων.

Με έγγραφα και συνεχείς προσωπικές παρεμβάσεις μελών του Δ.Σ, υπογράμμισε στους αρμόδιους φορείς, την επικινδυνότητα των υπηρεσιακών συνθηκών για τους Εισαγγελείς της χώρας (εποπτεία καταστημάτων κράτησης, ακροάσεις πολιτών, υποδοχή κρατουμένων και συλληφθέντων, συμμετοχή σε αστυνομικές επιχειρήσεις, πορείες, κατ’ οίκον έρευνες, αδυναμία αναπλήρωσης σε περίπτωση διασποράς του ιού ειδικά σε Εισαγγελίες όπου υπηρετεί μικρός αριθμός συναδέλφων κ.λ.π) και με απόλυτη διαφάνεια, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, αιτήθηκε στην αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να περιληφθούν, κατά την κρίση της, όλοι οι συνάδελφοι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά σχετική προτεραιότητα, αίτημα για το οποίο λοιδορήθηκε.

Έχοντας δε, ήδη μεριμνήσει για τη σύνταξη συγκεντρωτικών καταστάσεων των μελών της που εκδήλωσαν πρόθεση εμβολιασμού (ποσοστό άνω του 50% των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας), όταν το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό, άρχισε άμεσα ο εμβολιασμός αυτών, οι οποίοι ασφαλώς και δεν αποτελούν «μικρό αριθμό εισαγγελικών λειτουργών», ούτε πρόκειται για «επιλεκτικό εμβολιασμό».

Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος συνεχίζει, όχι όψιμα, αλλά αμετακίνητα, έμπρακτα και επίμονα, τις προσπάθειές της για την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού, όλων των λειτουργών και υπαλλήλων της Δικαιοσύνης, ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία της.

Σε αποχή και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Την αντίθεσή τους στην χρήση των self test ως μοναδικού μέτρου ελέγχου που θα οδηγήσει στην πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος επισημαίνει ότι η ανομοιογένεια του πληθυσμού των δικαστηρίων δεν επιτρέπει την χρήση μόνο των self test ως μοναδικό μέτρο προστασίας και πρόληψης, ενώ υπογραμμίζει πως δεν έχουν ληφθεί ούτε τα βασικά μέτρα όπως αυτό της θερμομέτρησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με αφορμή την επίσημη πλέον ανακοίνωση από μέρους της πολιτείας για την υποχρεωτική εισαγωγή των self test ως διαγνωστικού μέσου ελέγχου των εργαζομένων στα Δικαστήρια, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο να αποτελέσουν το μοναδικό κριτήριο για την απόφαση της πλήρους επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων.

Σαφώς τα self test αποτελούν ένα διαγνωστικό εργαλείο, που όμως και λόγω της χαμηλής πιστότητάς τους έναντι των μοριακών τεστ, θα πρέπει να αξιοποιούνται επικουρικά. Και μπορεί σε πληθυσμούς, όπως οι σχολικές μονάδες, που έχουν από τη φύση τους ομοιογένεια (εκπαιδευτικοί – μαθητές), η χρήση των self test να δρα πιο αποτελεσματικά, όμως στο χώρο των Δικαστηρίων, όπου υφίσταται μεγάλη ανομοιογένεια των προσερχόμενων (Δικαστικοί Λειτουργοί, Δικαστικοί Υπάλληλοι, Δικηγόροι / Συμβολαιογράφοι, Πολίτες), αλλά και η χωροταξική κατανομή είναι σαφώς υποβαθμισμένη έναντι των σχολικών συγκροτημάτων, καθιστούν επισφαλή την προστασία της υγείας εάν τα self tests δεν επεκταθούν για όλους τους προσερχόμενους καθημερινά στα Δικαστήρια, δηλαδή πλέον των εργαζομένων (Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων), να γίνονται υποχρεωτικά και από τους δικηγόρους/συμβολαιογράφους και πολίτες.

Μόνον έτσι μπορεί να επιτελέσουν την επικουρική τους συμβολή. Όμως, μόνο τα self tests δεν «φτάνουν». Μήνες τώρα εκφράζουμε προς όλους τους αρμόδιους τις εκκλήσεις μας για λήψη μέτρων στα Δικαστήρια. Γιατί, ακόμα και σε περίοδο καραντίνας, τα Δικαστήρια λειτουργούν και καθημερινά προσέρχεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Δυστυχώς, τα μέτρα προστασίας από μέρους της πολιτείας είναι ανεπαρκέστατα. Ούτε έλεγχος και θερμομέτρηση εισερχομένων γίνεται (πέρα από τις περιπτώσεις εθελοντικής προσφοράς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), ούτε φύλαξη στις εισόδους των δικαστικών κτιρίων υπάρχει (πλην ολίγων περιπτώσεων), ούτε επαρκή μέσα ατομικής προστασίας παρέχονται. Και όλα αυτά, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας και πρωτοβουλίες μας ως συνδικαλιστικού οργάνου. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Πρωτοδικείο Αθηνών – Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8826464, Fax: 210-8826172 www.odye.gr email: [email protected] Έτσι, η προστασία της υγείας των εργαζομένων στα Δικαστήρια, έχει κυριολεκτικά αφεθεί στην «ατομική ευθύνη». Επομένως, καθημερινά, όλοι μας είμαστε εν δυνάμει «υποψήφια κρούσματα» και δεν είναι λίγα τα περιστατικά νόσησης στα Δικαστήρια όλης της χώρας και μάλιστα με πολύ δυσάρεστη εξέλιξη (πρόσφατος θάνατος συναδέλφου μας στον Πειραιά), αλλά και κρούσματα με ιδιαίτερη επιβάρυνση που χρειάστηκε να νοσηλευτούν διασωληνωμένοι στην εντατική. Και αν η δική μας παρέμβαση ως συνδικαλιστικού οργάνου, δεν φαίνεται να συγκινεί, τουλάχιστον ας λάβετε υπόψη τη δραματική έκκληση συναδέλφισσας μας στο Βόλο, που την δημοσιοποίησε νοσηλευόμενη στην εντατική, προκειμένου να αφυπνίσει τους αρμοδίους. Σήμερα, αυτό που θα μπορέσει να δημιουργήσει σε σύντομο χρόνο ένα τείχος προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα Δικαστήρια, είναι η προτεραιοποίηση μας στους εμβολιασμούς.

Το σύνολο των εργαζομένων στα Δικαστήρια (Δικαστές και Δικαστικοί Υπάλληλοι) δεν ξεπερνούν τις 10.000 και ήδη ένα μέρος αυτών (λόγω ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες), έχουν μπει σε προτεραιότητα εμβολιασμού. Ζητούμε να γίνει το ίδιο και για τους υπόλοιπους. Όλους τους υπόλοιπους, χωρίς καμία επιλεκτική απόφαση που να αφορά μόνο ορισμένους. Γιατί όλοι μας διατρέχουμε τον ίδιο κίνδυνο. Απευθύνουμε λοιπόν για μία ακόμη φορά το αίτημά μας για προτεραιότητα στους εμβολιασμούς – εντός του Απριλίου – για όλους τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν πλήρως τα Δικαστήρια με ασφάλεια. Προκειμένου το αίτημά μας να ακουστεί καλύτερα, αφού μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να λήφθηκε υπόψη, ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που με ανακοινώσεις τους ζητούν και αυτοί τους εμβολιασμούς όλων των εργαζομένων στα Δικαστήρια και στέλνοντας μήνυμα, αποφασίζουμε να απέχουμε συμβολικά από τα καθήκοντα μας την Τρίτη 20 Απριλίου από 09:00 έως 10:00, ζητώντας από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που θα συνεδριάζει εκείνη την ώρα, να κατανοήσει την αναγκαιότητα του αιτήματός μας και να το κάνει δεκτό.

Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ για τον μη εμβολιασμό λειτουργών της Δικαιοσύνης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ένας δικηγόρος, ζητώντας να ανασταλεί άμεσα, ως αντισυνταγματική και παράνομη η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του κράτους, να συμπεριλάβουν τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι) στο κρατικό σύστημα για τον κατά προτεραιοποίηση εμβολιασμό τους κατά του covid-19.

Πρόκειται για την πρώτη αίτηση που κατατίθεται για το επίμαχο θέμα στο ΣτΕ. Μάλιστα, ο δικηγόρος κατάθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, αναστολής και ακύρωσης της παράλειψης να συμπεριληφθούν οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης «στην κατηγορία 8β του προσωπικού υπηρεσιών κρίσιμων τομέων της κρατικής λειτουργίας», έτσι ώστε να ενταχθούν στο σύστημα των κατά προτεραιοποίηση εμβολιαζόμενων κατά του covid-19.

Στην αίτησή του υποστηρίζει ότι η επίμαχη εξαίρεση είναι αντίθετη με σειρά άρθρων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Κώδικα Δικηγόρων, γιατί -όπως αναφέρει- «αν δεν απονέμεται Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει κράτος δικαίου».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η εμβολιασμός των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης είναι υπέρτερο αγαθό από την κατά σειρά ηλικίας προτεραιότητα εμβολιασμού των πολιτών, αλλά και πως οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης πρέπει να συμπεριληφθούν στην κατηγορία 8β του προσωπικού υπηρεσιών κρίσιμων τομέων της κρατικής λειτουργίας και να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Τέλος, σημειώνει ο κ. Ξενάκης, ότι ο αριθμός των καθημερινών εμβολιασμών ανέρχεται στα 55.000 έως 60.000 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης μπορεί να εμβολιαστεί μέσα σε δύο με τρεις ημέρες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ