Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για τις πυρκαγιές – Εκδηλώθηκαν 66 φωτιές σε ένα 24ωρο – ΒΙΝΤΕΟ

Ενεργοποιήθηκε ο "Κοπέρνικος'' σε Αχαΐα και Ηλεία - Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για τις πυρκαγιές – Εκδηλώθηκαν 66 φωτιές σε ένα 24ωρο – ΒΙΝΤΕΟ (ArcadiaPortal.gr / EUROKINISSI)

Από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές φωτιές στη χώρα. Σημειώνεται ότι οι 52 από αυτές έγιναν αντιληπτές και αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν το Σάββατο στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας και στις Σάπες στον Έβρο όπου εκδόθηκε και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Στην Εύβοια επιχείρησαν 55 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου, 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και μηχανήματα έργου, ενώ στις Σάπες, όπου επιχείρησαν 11 οχήματα με 30 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του κινδύνου αναζωπυρώσεων.

Φωτιές: Πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ηλεία και Αχαΐα

Παρά το γεγονός ότι οι φωτιές σε Ηλεία και Αχαΐα τέθηκαν υπό έλεγχο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν.

Στην Άνδρο οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Δύσκολη ήταν η χθεσινή ημέρα και στην Αττική, όπου ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι επικίνδυνες φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Μαρκόπουλο όπου 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 45 λεπτά, αλλά και στα Καλύβια όπου ελέγχθηκε μέσα σε 1 ώρα με τη συμμετοχή 2 αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

Ενεργοποιήθηκε ο “Κοπέρνικος”

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service (κωδικός ενεργοποίησης (EMSR730) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές σε Ηλεία και Αχαΐα.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ