Παρασκευή 01 Ιουλίου 2022

Σε προσωρινή διοίκηση τα ηνία της Creta Farms ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» των αδερφών Δομαζάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε προσωρινή διοίκηση τα ηνία της Creta Farms ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» των αδερφών Δομαζάκη

Το …πράσινο φως άναψε χθες το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου γα τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στην Creta Farms. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι πιστώτριες τράπεζες για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία.

Την ίδια ώρα η ενδοοικογενειακές διαφορές των αδερφών Εμμανουήλ και Κώστα Δομαζάκη καλά κρατούν αφού οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, ενώ η χθεσινή απόφαση για προσωρινή διοίκηση, ξεμπλοκάρει την ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία που έχουν ήδη δεσμευτεί οι πιστώτριες τράπεζες.

Στη διάρκεια της συζήτησης για προσωρινή διοίκηση παρενέβησαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου δέχτηκε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με βάση κυρίως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί τρεις μήνες.

Την απομείωση της παραγωγής επιβεβαίωσε και η πλευρά των τραπεζών στο δικαστήριο, καθώς ήταν ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία ζητήθηκε ο ορισμός προσωρινής διοίκησης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η παραγωγή έχει περιοριστεί στους 200 τόνους την εβδομάδα, ενώ οι κανονικοί ρυθμοί ήταν στους 700-800 τόνους την εβδομάδα.

Η λυσσαλέα κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αδερφούς Δομαζάκη δεν έχει πάρει μόνο διαστάσεις αντιδικίας εντός των δικαστηρίων, αλλά και δημοσιότητας της υπόθεσης. Έτσι μετά την απόφαση, τα ηνία της εταιρείας αλλαντικών , περνούν στα χέρια υπηρεσιακού ΔΣ, στο οποίο θα συμμετέχουν τα πρόσωπα που πρότειναν οι τράπεζες, Δημήτρης Τσίρμπα, Λυκούργος Παπαγιανόπουλο και Στέφανος Ξενάκης, οι οποίοι καλούνται να τρέξουν την εταιρεία η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση.

Εκτός εταιρείας

Τράπεζες και εργαζόμενοι επιδιώκουν να βγουν εκτός εταιρείας τα δύο αδέρφια. Στην αίτηση τους που συζητήθηκε στο δικαστήριο οι τράπεζες προσπαθούν να διασφαλίσουν “την εξυγίανσή της και την αποφυγή της άτακτης πτώχευσής της, που θα οδηγούσε σε απώλεια οκτακοσίων θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου καθώς και σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων για του προμηθευτές και ποσών άνω των € 150,000,000 για εμάς τις αιτούσες τράπεζες και το πιστωτικό σύστημα της χώρας».

Όπως σημειώνεται, κύριος άξονας της εν λόγω συμφωνίας ήταν να αναθέσει η εταιρεία άμεσα και το αργότερο ως την 31.7.2039, στη διεθνούς κύρους ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young τη διαδικασία εξεύρεσης νέου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα εισέλθει στην Creta Farms εισφέροντας νέα κεφάλαια και διασφαλίζοντας την εξυγίανσή της».

Μήνυση και αγωγή

Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν για την εξεύρεση λύσης που θα κρατήσει την Creta Farms ενεργή τουλάχιστον ως το τέλος της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που επιδιώκει η ΕΥ, ο Μάνος Δομαζάκις, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας γνωστοποίησε πως κινείται νομικά κατά του αδελφού του, Τάκη.

Συγκεκριμένα η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ προχώρησε σε υποβολή μήνυσης και άσκηση αγωγής εναντίον του Κωνσταντίνου Δομαζάκη ενώπιον των αρμοδίων Αρχών και Δικαστηρίων, μεταξύ άλλων για τέλεση κακουργηματικής απάτης, απιστίας, παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού και παραβιάσεις διατάξεων του Νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών. Δια της μηνύσεως η εισηγμένη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, αξιώνει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ «προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η Εταιρεία δια της τρώσεως της φήμης της, της φερεγγυότητάς της, του αξιόχρεου της και της αξιοπιστίας της στην αγορά, στους πιστωτές της και στο επενδυτικό κοινό εν γένει». Μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας υπό τον Μάνο Δομαζάκη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιώσει με επόμενη αγωγή τα διαφυγόντα κέρδη «λόγω της δραστικής μείωσης πωλήσεων που ακολούθησε των παράνομων ενεργειών του Κωνσταντίνου Δομαζάκη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υποτιθέμενη οφειλή

Όταν το 1970 ο πατήρ Στυλιανός Δομαζάκης ίδρυε την πρώτη οργανωμένη παραγωγή χοιρινού κρέατος μεγαλώνοντας τα δικά του ζώα στη δική του φάρμα δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι τα παιδιά του που μεγάλωσαν αργότερα την επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό θα ήταν εκείνα που με δικές τους κινήσεις θα την φέρνανε στο χείλος του γκρεμού.

Σε ένα εξώδικο του περασμένου Αυγούστουπρος τον Κ. Δομαζάκη, η διοίκηση της Creta farms παρουσίαζε βήμα-βήμα μία σειρά ενεργειών του που οδήγησαν την εταιρεία στη σημερινή κατάσταση. Υποστηρίζει ότι το πρώην μέλος της διοίκησης και μεγαλομέτοχος έδειξε ότι σκοπός του ήταν να «καταστρέψει οικονομικά την Εταιρεία με συκοφαντίες για την επάρκεια των οργάνων της και της Διοίκησής της, διασύροντας την Εταιρεία στο επενδυτικό κοινό, τους πιστωτές, τους καταναλωτές και τους συνεργάτες της».

Η διοίκηση της Creta Farms επικαλείται μία σειρά ενεργειών και δηλώσεων του Κ. Δομαζάκη, η οποία όπως υποστηρίζει και προκάλεσε τεράστια ζημιά στην εταιρεία. Γίνεται αναφορά σε συναντήσεις του με Πιστωτές της Εταιρείας κατά τις οποίες διέδιδε ότι δε διαθέτει νόμιμη εκπροσώπηση. Επιπροσθέτως, οι ψευδείς δηλώσεις του περί υποτιθέμενης οφειλής 11.61 εκατ. ευρώ της εταιρείας προς αυτόν, περί υποτιθέμενων εικονικών οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας προκάλεσαν ανασφάλεια και φόβο στο επενδυτικό κοινό και τους Πιστωτές, πλήττοντας τη φήμη, την αξιοπιστία και το εμπορικό μέλλον της.

Το εξώδικο επισημαίνει ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης της εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρείας ήταν αποτέλεσμα των συκοφαντικών ενεργειών του Κ. Δομαζάκη, όπως και η δραστική μείωση του factoring. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο μοναδικός λόγος που επικαλέστηκαν στο σύνολό τους οι Πιστώτριες Τράπεζες, γραπτώς και επισήμως, για τη στάση τους, είναι «οι ανυπόστατες διαδόσεις και οι ανεδαφικοί και αβάσιμοι ισχυρισμοί» του Κ. Δομαζάκη.

Τέλος, η διοίκηση της Creta Farms καταλογίζει στον Κ. Δομαζάκη την αποκλειστική ευθύνη της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η Εταιρεία και του καταλογίζει αδιαφορία για τις τύχες των 850 οικογενειών των εργαζομένων της, τα συμφέροντα των μετόχων της, όπως και εκείνα των Πιστωτών, προμηθευτών και συνεργατών της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ