Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Σε πρωτοφανή ένταση συζητήθηκε η αίτηση του Mr Bitcoin στο ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε πρωτοφανή ένταση συζητήθηκε η αίτηση του Mr Bitcoin στο ΣτΕ

Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίννικ (γνωστού ως Mr Bitcoin) με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για έκδοση του στην Γαλλία.

Η δικηγόρος του Ρώσου Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε συνολικά δύο αιτήματα αναβολής, τρία αιτήματα εξαίρεσης δικαστών, ένα αίτημα να κρατηθεί η υπόθεση για 1 ώρα, ένα αίτημα διακοπής για 30 λεπτά και ένα αίτημα διακοπής της δίκης για να επέλθει νηφαλιότητα στην δικαστική αίθουσα.

Ακόμα και σε καταγγελίες σε βάρος της προέδρου του ΣτΕ Κατερίνας Σακελαροπούλου προέβηκε η Ζωή Κωνσνταντοπούλου ότι “η κυρία Σακελλαροπούλου προσαρμόζεται στα θέλω της διοίκησης και το ΣτΕ προσαρμόζεται στις επιθυμίες της Κυβέρνησης”.

Οι δικαστές ανεβοκατέβαιναν από την έδρα για να εξετάσουν τα αιτήματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με παρεμπίπτουσες αποφάσεις όλα τα αιτήματα ομόφωνα απερρίφθησαν.

Βροχή αιτημάτων και απορρίψεων

Μόλις το πρωί εκφωνήθηκε η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίννικ από τη πρόεδρο του ΣτΕ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε την αναβολή συζήτησης της υπόθεσης επικαλούμενη διάφορους λόγους ανάμεσα στους οποίους ότι είχε υποβάλλει χθες νέα αίτηση ακύρωσης του εντολέας της, ότι δεν έχουν μεταφραστεί στα Ρώσικα τα έγγραφα και δεν μπορεί να λάβει γνώση του περιεχομένου τους ο πελάτης της, ότι έχουν αποκρυβεί έγγραφα από το υπουργείο Δικαιοσύνης τα οποία δεν μεταβιβάστηκαν στο ΣτΕ, ότι αρνήθηκε η κυρία Σακελλαροπούλου να της γνωστοποίηση τα ονόματα της σύνθεσης του δικαστηρίου, ότι δεν είναι νόμιμη η συγκρότηση της Ολομέλειας, κ.λπ. Το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε ομόφωνα και η δικηγόρος όταν ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης αργά το μεσημέρι προχώρησε στην υποβολή νέου αιτήματος αναβολής και κατηγόρησε για παράβαση καθήκοντος την Αικ. Σακελλαροπούλου, ενώ παράλληλα έθεσε θέμα μη νόμιμης συμμετοχής στην σύνθεση της Ολομέλειας του συμβούλου Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη, επειδή είχε διατελέσει κατά το παρελθόν σύμβουλος σε υπουργούς Δικαιοσύνης και έπρεπε να δηλώσει από μόνος του κώλυμα.

Ακολούθησε αίτημα αυτοεξαίρεσης από την Αικ. Σακελλαροπούλου και τον Βασίλη Ανδρουλάκη αιτήματα τα οποία απορρίφθηκαν ομόφωνα από το δικαστήριο που αποσύρθηκε σε διάσκεψη. Στην συνέχεια η κυρία Κωνσταντοπούλου υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης της κυρίας Σακελλαροπούλου για προφανή μεροληψία σε βάρος του εντολέας της και θετική συμπεριφορά υπέρ της Κυβέρνησης και του Δημοσίου.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε ιδιαίτερα όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το δικαστήριο (ΣτΕ) συνιστά «στρατιωτική επιτροπή» και αντέδρασαν άμεσα η πρόεδρος του ΣτΕ Αικ. Σακελλαροπούλου και ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, οι οποίοι ζήτησαν από την γραμματέα της έδρας να γραφεί η συγκεκριμένη πρόταση στα πρακτικά.

Παραβιάζεται το δικαίωμα του Βίννικ στη ζωή

Στην συνέχεια η κυρία Κωσνταντοπούλου υπέβαλε αίτημα να κρατηθεί η υπόθεση για μια ώρα προκειμένου για να στείλει η νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κάποια έγγραφα που είχε ζητήσει για την εκδικαζόμενη υπόθεση, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Η δίκη μετά την απόρριψη αιτημάτων διεκόπη η δίκη για 20 περίπου λεπτά για να διαβιβαστούν κάποια έγγραφα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατόπιν όλων αυτών, ξεκίνησε το απόγευμα η αγόρευση της κυρίας Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της οποίας άφησε αιχμές για αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά τόνισε πως στην απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν δικαιολογείται γιατί ο εντολέας της, δεν εκδίδεται στη χώρα του τη Ρωσία όπως επιθυμεί ο ίδιος. Όπως τόνισε ο εντολέας της ακόμα δεν έχει λάβει γνώση της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνη καθώς ακόμα δεν έχει μεταφραστεί στα Ρωσικά.

Παράλληλα, επισήμανε πως ο εντολέας της από 20 Δεκεμβρίου 2019 βρίσκεται σε απεργία πείνας ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνονται 30 μήνες προφυλάκισης του. Επιπλέον, έκανε λόγο για μία υπόθεση εξαιρετικά σύνθετη νομικά, τονίζοντας πως δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο η ίδια και ο εντολέας της να προετοιμαστούν.

Ειδικότερα η ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως παραβιάζεται το δικαίωμα στη ζωή του Αλεξάντερ Βίννικ και της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, κάνοντας λόγο για τη μεταχείριση που έχουν οι κρατούμενοι στην Αμερική όπου σε κάποιες πολιτείες επιβάλλεται ακόμα και η θανατική ποινή.

Η νομική παραστάτης του ελληνικού δημοσίου τόνισε πως τα ζητήματα έκδοσης ρυθμίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μία συρροή αιτημάτων έκδοσης επισήμανε η σύμβουλος του ΝΣΚ, επισημαίνοντας πως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Η απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ