Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες, τις 10 σεισμόπληκτες επαρχίες – ΒΙΝΤΕΟ

"Σύμφωνα με την εξουσία που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος" είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες, τις 10 σεισμόπληκτες επαρχίες – ΒΙΝΤΕΟ Presidency of the Republic of Türkiye

Μετά τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία και τη μάχη με το χρόνο και το κρύο που δίνουν τα σωστικά συνεργεία, ο πρόεδρος Ερντογάν, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις 10 σεισμόπληκτες επαρχίες, κατάσταση που θα διαρκέσει για 3 μήνες.

Σεισμός στην Τουρκία: Η ανακοίνωση Ερντογάν

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της Δημοκρατίας μας, αλλά και στη γεωγραφία μας και στον κόσμο. Η κυβέρνησή μας με όλους τους φορείς, τους οργανισμούς, το προσωπικό, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της, έχει αρχίσει να εργάζεται στις περιοχές με πνεύμα κινητοποίησης από την πρώτη στιγμή του σεισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που επεκτάθηκε στις 10 επαρχίες μας, δώσαμε εντολή στο εξειδικευμένο προσωπικό και τα οχήματά μας από όλη τη χώρα να μετακινηθούν αμέσως στην περιοχή.

Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες, οι ομάδες μας αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για να φτάσουν στην περιοχή της καταστροφής και να συμμετάσχουν στις εργασίες. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από μεγάλο αριθμό μετασεισμών σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά επηρεάζουν επίσης αρνητικά τις εργασίες. Ανεξάρτητα από τη δυσκολία των συνθηκών, συνεχίζουμε τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης με γοργούς ρυθμούς, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της πολιτείας μας, με τη στήριξη των πολιτών και των εθελοντών μας».

Σύμφωνα με το άρθρο 119 του Συντάγματος

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ, “το βάρος του καταστροφικού σεισμού και οι επιπτώσεις του μας αναγκάζουν να λάβουμε έκτακτα μέτρα. Χαρακτηρίζουμε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί ως ζώνες καταστροφής. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και οι επακόλουθες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της εξουσίας που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος.

Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες μέσω της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση αυτή, η οποία θα καλύψει 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί και θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Σεισμός στην Τουρκία

Presidency of the Republic of Türkiye/twitter

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν οικονομικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής:

«Καλώ τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο μας που θέλουν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών του σεισμού να κάνουν δωρεές σε λογαριασμούς της AFAD (Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών). Δεν θα χρεωθεί καμία χρέωση για μεταφορές που γίνονται σε λογαριασμούς τουρκικής λίρας και συναλλάγματος της AFAD, μέσω όλων των μεγάλων τραπεζών και εταιρειών της χώρας μας,» είπε.

Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Στην Τουρκία, ο απολογισμός των νεκρών φθάνει αυτή τη στιγμή στους 3.419 και των τραυματιών στους 20.534, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Στη Συρία, τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.640 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των συριακών αρχών και των ομάδων διάσωσης στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ