Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: “Σοβαρές δυσκολίες για την 14η Μαΐου θέτει ο σεισμός”, λέει Τούρκος αξιωματούχος – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου αντί για τα μέσα Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σεισμός στην Τουρκία: “Σοβαρές δυσκολίες για την 14η Μαΐου θέτει ο σεισμός”, λέει Τούρκος αξιωματούχος – ΒΙΝΤΕΟ youtube

Καθόλου απίθανο δεν πρέπει να θεωρείται το σενάριο οι φονικοί σεισμοί να επηρεάσουν την επικείμενη διεξαγωγή εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Μαΐου.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ».

Όπως ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος, το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.

«Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου».

Διεξαγωγή εκλογών στην Τουρκία: Σε πτώση η δημοτικότητα του Ερντογάν – Πυρά για ελλιπή στήριξη στους σεισμοπαθείς

Υπενθυμίζεται πως μόλις τον προηγούμενο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας. Είναι τώρα αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού να ανήλθε στην εξουσία.

Όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να μείνουν αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναμείνουν σε αυτά.

Αντιμέτωπος με τη λαϊκή αγανάκτηση βρέθηκε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Αντίγιαμαν. Χιλιάδες επιζώντες είναι αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατίαΠεριμένουν ώρες πλάι στις σορούς των συγγενών τους έξω από τα νοσοκομεία, για πάρουν τα έγγραφα, που απαιτούνται, για να κηδέψουν τους δικούς τους ανθρώπους. 

H διαχείριση της τραγωδίας από την κυβέρνηση Ερντογάν έχει προκαλέσει οργή στους πολίτες που καταγγέλλουν καθυστερημένη αντίδραση. Μετά τις επικρίσεις και την επίσκεψη χθες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές, σήμερα η κυβέρνηση μετέφερε βρέφη από τα συντρίμμια σε νοσοκομεία στην Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου αντί για τα μέσα Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ