Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Σεμινάριο για δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελικούς λειτουργούς με θέμα ‘DNA και ποινική απόδειξη’

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σεμινάριο για δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελικούς λειτουργούς με θέμα ‘DNA και ποινική απόδειξη’

«DNA και ποινική απόδειξη. Εισαγωγή στο δίκαιο της απόδειξης και ανάλυση αποδεικτικού υλικού.(Evidence & Proof)», είναι ο τίτλος του σεμιναρίου που διοργανώνει η Νομική Βιβλιοθήκη, την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις της στην οδό Μαυρομιχάλη 23 στο κέντρο της Αθήνας. Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας 6 ωρών και θα διεξαχθεί από τις 18:00 – 21:00 το βράδυ.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο ακαδημαϊκός Κυριάκος Ν. Κώτσογλου, LL.M., Επίκουρος Καθηγητής Νομικής, Northumbria University Newcastle, Centre for Evidence and Criminal Justice Studies, νομικός σύμβουλος σε θέματα απόδειξης, συνεργάτης του διεπιστημονικού ερευνητικού group NORMDECS με έδρα τη Λωζάνης.

Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στα 110 ευρώ και απευθύνεται σε νομικούς (μάχιμους δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελικούς λειτουργούς) και παρόχους ανακριτικών υπηρεσιών, οι οποίοι επιθυμούν να εξοικειωθούν με το τεχνικό αντικείμενο της απόδειξης γενικότερα και της αξιοποίησης επιστημονικών πορισμάτων στο πλαίσιο της ποινικής δίκης ειδικότερα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του σεμιναρίου οι πρόσφατες πολύκροτες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων έφεραν εκ νέου στην επιφάνεια το δομικό και θεσμικό πρόβλημα της έλλειψης εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης για ζητήματα δικαίου απόδειξης, ανάλυσης αποδεικτικού υλικού, δομής της αιτιολογίας, συλλογιστικής και αξιοποίησης επιστημονικών πορισμάτων (expert witness testimony) στην ποινική δίκη. Ως γνωστόν ο χώρος της απόδειξης ως διαδικασία σχηματισμού δικανικής πεποίθησης θεωρείται μέχρι και σήμερα, κατά πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, ένα μαύρο κουτί, ένα «μυστικό» του δικαστή της ουσίας. Το ίδιο πρόβλημα εντείνεται με τη (συχνή) συμμετοχή πραγματογνωμόνων στην ποινική δίκη για την επεξήγηση αποδεικτικού υλικού που απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Στο Σεμινάριο θα επικεντρωθούμε στον τρόπο αξιοποίησης και χρήσης της ανάλυσης γενετικού υλικού ως μέσου απόδειξης για τον καταλογισμό ενοχής και θα διατυπώσουμε έναν πρακτικό οδηγό για την ομαλή επικοινωνία μεταξύ πραγματογνωμόνων και λειτουργών της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ