Κυριακή 16 Μαϊου 2021

Σέρρες-κορονοϊός: Εισαγγελική έρευνα στο νοσοκομείο και την 4η ΥΠΕ – Ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος

Με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Σερρών για πράξεις και παραλείψεις τους. Αφορμή καταγγελίες ιατρών για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σέρρες-κορονοϊός: Εισαγγελική έρευνα στο νοσοκομείο και την 4η ΥΠΕ – Ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος

Αρνητική υπήρξε η απάντηση της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης να τεθεί στο αρχείο η έρευνα για τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου Σερρών, όπως εισηγείτο η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών, καθώς έκρινε πως υπάρχουν ενδείξεις παράβασης καθήκοντος από τη διοίκηση του νοσοκομείου της 4ης ΥΠΕ.

«Από τα λεγόμενα του καταγγέλλοντος ιατρού ΧΧΧΧΧ και της Διευθύντριας του ΧΧΧΧΧ. τμήματος του Νοσοκομείου ΧΧΧΧΧ από τα έγγραφα της δικογραφίας και ιδία το υπ αριθ 12-5-2020 έγγραφο της ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών σηματοδοτούνται ενδείξεις τελέσεως των εγκληματιών της παράβασης καθήκοντος κατά του 259ΠΚ και της εκθέσεως ……εκ μέρους του Δντη της 4ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σερρών και ως εκ τούτο είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί η προηγηθείσα προκαταρκτική εξέταση» επισημαίνεται προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που αναφέρονται στις αιτιάσεις των ιατρών. Ιδιαίτερα όμως θα περιμένουμε να διαβεβαιώσουν οι υπεύθυνοι τον Σερραικό λαό ότι δεν έχει κινδυνεύσει κανένας πολίτης, πολύ δε περισσότερο την επίμαχη περίοδο της κρίσης του κορονοιού, όταν γινόταν συνεχείς διασωληνώσεις ασθενών και ότι δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο και στο μέλλον» τονίζει η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

Τι λέει στην παραγγελία της η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, στην παραγγελία της η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης ζητά να κληθούν οι γιατροί που υπέβαλαν τις καταγγελίες σχετικά με τις παρατηρούμενες ελλείψεις αναισθησιολόγων, να καταθέσουν ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση και πως αντιμετωπιζόταν και ειδικότερα πως καλύφθηκαν οι εφημερίες κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο 2020 και μετέπειτα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διακρίβωση εάν υπήρχε υπέρβαση του απολύτου ορίου των 60 ωρών εβδομαδιαίως και σε θετική περίπτωση εάν δόθηκε και από ποιον ξεχωριστή και πέραν του προγράμματος εντολή για μη συναινετική εφημερία.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης επισημαίνει την ανάγκη να κληθούν να καταθέσουν οι πρόεδροι της Ιατρικης Υπηρεσίας, του Επιστημονικου Συμβουλίου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών για την κατάσταση στο αναισθησιολογικό τμήμα και ποια είναι η θέση τους επί των καταγγελλόμενων αναφορικά με τις εφημερίες και τις άδειες των αναισθησιολόγων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζητείται να κληθούν για εξηγήσεις τα μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου σχετικά με την υπέρβαση του ορίου πραγματοποίησης εφημεριών, της υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος, αλλά και για την έγκριση απόσπασης ιατρού παρά τις ελλείψεις που υπήρχαν.

Τέλος, ζητά να κληθεί ο διοικητής της ΥΠΕ ΧΧΧΧΧ και να δώσει εξηγήσεις επί των καταγγελιών του ιατρού ΧΧΧΧΧ και ειδικότερα – όπως αναφέρεται – «ενω είχε επίγνωση της διαρκούς υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του Γ. Ν. Σερρών αλλά και της δημιουργηθείσας εκ της ελλείψεως προσωπικού καταστάσεως που δεν διασφαλίζει τη εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και κυρίως την απρόσκοπτη – ακώλυτη παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς δεδομένου ότι οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι συνεχώς πέραν του απολύτως κατά νόμου απαγορευμένου ορίου δεν διαθέτουν πλέον την επιβαλλόμενη πνευματική εγρήγορση που απαιτείται γα την εκπλήρωση των καθηκόντων τους λόγω αυπνίας και της σωματικής κόπωσης. που υφίστανται εν τούτοις αυτός ΧΧΧΧΧ με τα αρ.3071/26-2-2020 , 5560/1-4-2020,5852/6-4-2020 και 8042/14-5-2020 έγγραφά του αλλά και … Αναισθησιολογικού τμήματος δεν προέβη στην άμεση λήψη αποφάσεων προκειμένου να μετακινηθούν αναισθησιολόγοι για να καλύψουν τα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών το ΑΠΡΙΛΙΟΥ –ΜΑΙΟΥ 2020 ώστε να αρθεί η επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος των γιατρών και των ασθενών».

Tι λέει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών από τις αρχές του 2020 ως σήμερα έχουν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο 18 μόνιμοι και 10 Επικουρικοί (μέσα στο έτος αποχωρούν άλλοι 2 επικουρικοί και επίκειται παραίτηση 2 μόνιμων) και έχουν προσληφθεί 11 μόνιμοι και 3 Επικουρικοί, ενώ βρίσκονται σε αναμονή για πρόσληψη 2 μόνιμοι και βρίσκεται στη διαδικασία κρίσεων η προκήρυξη 13 θέσεων, εκ των οποίων θα καλυφθούν οι 9.

Στο μεταξύ, ανοδική είναι η πορεία των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με αποτέλεσμα και ο δήμος Σερρών να έχει περάσει στο «βαθύ κόκκινο». Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ τον Ιανουάριο του 2021 κατεγράφησαν 343 κρούσματα, τον Φεβρουάριο 159 και τον Μάρτιο 654 κρούσματα.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου Σερρών, από την 1.10.2020 έως και σήμερα, νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο με covid 19, 657 άτομα, εκ των οποίων απεβίωσαν 274, εξιτήριο πήραν 383, ενώ 80 άτομα νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ, εκ των οποίων το 90% απεβίωσε.

ΠΗΓΗe-vima.grneaserres.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ