Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Κάποιο παιδί πέφτει θύμα βιασμού κάθε εβδομάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δράστες είναι άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Κάποιο παιδί πέφτει θύμα βιασμού κάθε εβδομάδα – ΒΙΝΤΕΟ freepik

Καθημερινές είναι οι υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων με πλέον πρόσφατη τη συγκλονιστική ιστορία της 8χρονης που βιάστηκε στη Ρόδο και ακόμη αναζητούνται ποιοι ήταν οι υπαίτιοι.

σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Τα στοιχεία όμως που παρουσιάστηκαν από την ΕΡΤ είναι συγκλονιστικά. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως έχει δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, που μπορεί να είναι ασέλγεια, κακοποίηση ή βιασμός, ενώ το 80-85% των πράξεων είναι από κάποιον που γνωρίζει καλά το θύμα, μεταξύ των οποίων γείτονες, φίλοι ή μέλος της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Ελλάδα 1 στα 13 παιδιά ήρθε σε σωματική επαφή με τον δράστη ενώ 1 στα 30 έχει κάποια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Το 2020 κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο υπήρχε καταγγελία για έναν βιασμό ανηλίκου. Μάλιστα, σε 13 από αυτές τις υποθέσεις η κακοποίηση συνέβαινε από άτομα στα οποία οι γονείς είχαν εμπιστευτεί τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και πορνογραφίας. σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Η κορυφή του παγόβουνου

Πρόκειται όπως λέγεται για την κορυφή του παγόβουνου καθώς πρόκειται για ένα έγκλημα που σπανίως καταγγέλλεται ή όταν γίνεται έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το περιστατικό.

«Πρόκειται για ένα θέμα νοσηρό μεν, αλλά υπαρκτό και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο», τόνισε η δικηγόρος Γλυκερία Τερζή, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ. σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

«Αρκεί να σας πω ότι στο Χαμόγελο του Παιδιού, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατεγράφησαν 130.000 κλήσεις για περιστατικά κακοποίησης παιδιών, όχι μόνο σεξουαλικής αλλά και άλλης, όπως ψυχολογικής βίας».

Και όπως εξηγεί «συνήθως τα παιδιά δεν μπορούν να το καταγγείλουν, γιατί ένα ανήλικο παιδί δεν γνωρίζει τον ποινικό μας κώδικα, δεν είναι εύκολο να αποτανθεί σε κάποιον και να καταγγείλει αυτήν την πράξη. Ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται πως αυτό το οποίο υφίσταται δεν είναι κάτι φυσιολογικό, και συνήθως αποτείνεται σε κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης, όπως επί παραδείγματι στον παππού ή στη γιαγιά και περιγράφει με πολύ απλά λόγια αυτό το «ένοχο μυστικό». Και καταλήγει: «Το λέμε έτσι, γιατί τα περισσότερα περιστατικά γίνονται από ανθρώπους του πολύ στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος».

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ