Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σφοδρές αντιδράσεις για την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ: Ακατάσχετα τα 2,3 δισ. που οφείλει το δημόσιο σε ιδιώτες, στο έλεος κατάσχεσης όλοι οι άλλοι

Η προνομιακή μεταχείριση του δημοσίου έναντι των ιδιωτών έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις καθώς είναι ενδεικτικές οι ιστορίες εταιριών που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής αφού τους χρωστάει το δημόσιο. Επίσης πολίτες που μια ελάχιστες οφειλές υπόκεινται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σφοδρές αντιδράσεις για την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ: Ακατάσχετα τα 2,3 δισ. που οφείλει το δημόσιο σε ιδιώτες, στο έλεος κατάσχεσης όλοι οι άλλοι freepik

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που μπλοκάρει τις κατασχέσεις εις βάρος του Δημοσίου, την ώρα που το κράτος οφείλει 2,3 δισ. σε ιδιώτες και απειλεί με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όσους χρωστούν σε αυτό. Η εγκύκλιος που αποκάλυψε το dikastiko.gr θέτει ακατάσχετο κανόνα στο σύνολο των διαθεσίμων που τηρούνται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Μάλιστα αναφέρει πως τα χρήματα αυτά έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ειδικών δημόσιων σκοπών, την ώρα όμως που γεννά μια προφανή ανισότητα προς τους πολίτες , οι οποίοι ακόμα κι αν περιμένουν χρήματα μια δεκαετία δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα χρηματά τους.

Υπονόμευση

Το θέμα ανέδειξε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας , η οποία επανέρχεται, ζητεί την ανάκλησή της και σημειώνει πως η υπ’ αριθμόν (2/72297/ΔΛΤΠ/28.9.2021 εγκύκλιος) “…υπονομεύει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών έναντι του Δημοσίου, αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και στην αρχή της δικονομικής ισότητας και εισάγει, δια «ερμηνευτικής» εγκυκλίου, κανόνα δικαίου, άνευ νομοθετικής εξουσιοδότησης και τήρησης των όρων δημοσιότητας. Και τούτο, σε μία ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία και μάλιστα τη στιγμή που το Δημόσιο επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση για τον εαυτόν του εις βάρος ιδιωτών, όπως την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη γνωστοποίηση. Η Ολομέλεια ζητά την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου και εξουσιοδοτεί την Συντονιστική Επιτροπή να ανατεθεί σε έγκριτους συναδέλφους και καθηγητές η εκπόνηση σχετικής γνωμοδότησης για την αντίθεση της συγκεκριμένης «εγκυκλίου» με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και να προβεί σε δικαστική προσφυγή κατά αυτής”.

Παραδείγματα

Όλα αυτά όμως γίνονται τη στιγμή που μια επιχείρηση μπορεί ακόμα και να πτωχεύσει αφού το ελληνικό Δημόσιο μπλοκάρει τις κατασχέσεις ακόμα και γι’ αυτούς που έχουν δικαιωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Μάλιστα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στον προϋπολογισμό εγγράφονται κάθε χρόνο ειδικές πιστώσεις για την πληρωμή των δαπανών που απορρέουν από την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.

Όταν αυτά εξαντληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν πότε ο προϋπολογισμός θα έχει τα κονδύλια για να τους πληρώσει.

Απολύτως ενδεικτικό είναι το παράδειγμα επιχείρησης (που παρουσίασε η εφημερίδα Καθημερινή) στην οποία δήμος της χώρας της οφείλει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ από το 2016. Μάλιστα η επιχείρηση προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία έκρινε ότι η απαίτησή της πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα με την καταβολή του ποσού. Ωστόσο, ο δήμος δεν πλήρωσε, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης. Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην ανακοπή της εκτέλεσης κατάσχεσης. Στο σημείο αυτό όμως ξεκινάει η δικαστική οδύσσεια, καθώς η επιχείρηση προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήριο κατά της ανακοπής και αποφασίσθηκε ότι η συζήτηση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου 2027, ημέρα Τρίτη, στο ακροατήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών!

Δηλαδή έντεκα χρόνια μετά το τέλος του έργου η επιχείρηση όχι μόνο δεν θα έχει πληρωθεί για το έργο που πραγματοποίησε στον δήμο, αλλά ενδεχομένως να υποστεί και άλλη βλάβη με αναβολές εκδίκασης κ.λπ, με κίνδυνο να βάλει λουκέτο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ