Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – Μπακογιάννη για χορήγηση άδειας σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια

Για θεσμικά απαράδεκτη απόφαση κάνει λόγο ο Δ. Μάντζος. "Ο δήμος ούτε έδωσε, ούτε θα μπορούσε να δώσει άδεια στους νεοναζί να κάνουν συγκέντρωση", λέει ο Μπακογιάννης. Η απάντηση της ΕΛΑΣ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – Μπακογιάννη για χορήγηση άδειας σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια eurokinissi

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Δήμου Αθηναίων προκάλεσε η άδεια που έδωσε η ΕΛΑΣ για συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής σήμερα Σάββατο στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέσω της ανακοίνωσης του εκπροσώπου του, Δημήτρη Μάντζου, κάνει λόγο για μια θεσμικά απαράδεκτη απόφαση που “προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη” απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στις αρμόδιες αρχές «να μην εφαρμόσουν την προκλητική αυτή απόφαση».

Άδεια για συγκέντρωση Χρυσής Αυγής  – Η ανακοίνωση του Δ. Μάντζου 

“Η παροχή άδειας για ανοικτή συγκέντρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Βουλή, προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη. Μια απόφαση πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη που μάλιστα στηρίζεται στη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων.

Αναρωτιόμαστε: σε τι ακριβώς συμφωνεί ο κ. Μπακογιάννης με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση; Τη θεωρεί ειρηνική πολιτική εκδήλωση; Πιστεύει ότι δεν επαπειλεί τη ζωή της πόλης; Οι αρμόδιες αρχές έχουν τρεις ώρες μπροστά τους για να μην εφαρμοστεί η προκλητική τους απόφαση”.

Άδεια για συγκέντρωση Χρυσής Αυγής

eurokinissi

Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων

Με τη σειρά του ο δήμος Αθηναίων σε δική του ανακοίνωση σημειώνει ότι δεν έδωσε καμία άδεια αλλά παρείχε μόνο «σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια».

Η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων έχει ως εξής:

“Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: « Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια”.

Η αντίδραση του Δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απάντησε στην ανακοίνωση του Δ. Μάντζου, τονίζοντας ότι “ο Δήμος Αθηναίων ούτε έδωσε, ούτε θα μπορούσε να δώσει άδεια στους νεοναζί να κάνουν συγκέντρωση”.

Άδεια για συγκέντρωση Χρυσής Αυγής  – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ επεσήμανε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποτελούν δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται, ενώ τόνισε ότι”Στην προκειμένη περίπτωση εκδόθηκε απόφαση επιβολής περιορισμών και ως εκ τούτου οι σχετικές δηλώσεις περί αδειοδότησης σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

“Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και αναφέρονται σε απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δήθεν χορηγείται άδεια για πραγματοποίηση συνάθροισης από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποτελούν δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται, • επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί με αιτιολογημένη απόφαση, εάν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ • οι αποφάσεις που εκδίδονται από τις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας, αφορούν στην επιβολή περιορισμών, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση εκδόθηκε απόφαση επιβολής περιορισμών και ως εκ τούτου οι σχετικές δηλώσεις περί αδειοδότησης σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ