Στον Λευκό Οίκο ο Β. Ζελένσκι – Με στόχο συμφωνία για το τέλος του πολέμου
Με στόχο το περίγραμμα ενδεχόμενης συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνασπίζονται γύρω από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο θα συνοδεύσουν σήμερα, Δευτέρα, στο Λευκό Οίκο.
Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες (Κυριακή 17/8) λίγο πριν από τηλεδιάσκεψη του «συνασπισμού των προθύμων», στον οποίο μετέχουν οι υποστηρικτές του Κιέβου, με στόχο να εξεταστεί ποιο θα μπορούσε να είναι το περίγραμμα ενδεχόμενης συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Αποτέλεσμα εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων, η συνάντηση της Ουάσινγκτον θα είναι η πρώτη στο σχήμα αυτό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο 2022.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσαν την παρουσία τους.
«Είμαι πολύ ευτυχής που θα μπορέσω να σας συνοδεύσω», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα είναι επίσης παρούσα στην αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.
Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι
Ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτή την ευρωπαϊκή «ενότητα», υπογράμμισε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι «δεν γνωρίζει ακριβώς» για τι μίλησαν στην Αλάσκα ο Πούτιν και ο Τραμπ και ότι ανυπομονεί να έχει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τη Ρωσία. Μείνετε συντονισμένοι!», έγραψε σ’ ένα λακωνικό μήνυμά του ο Ντόναλντ Τραμπ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social που του ανήκει, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο απειλούσε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, αν δεν συναφθεί μια συμφωνία σχετικά με την Ουκρανία.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Αλάσκα, η Ρωσία έκανε εδαφικές «παραχωρήσεις» αναφορικά με πέντε ουκρανικές περιφέρειες.
Επιστρέφοντας από την Αλάσκα, ο Τραμπ αναφέρθηκε σε μια διατύπωση ανάλογη του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, πέραν πάντως του πλαισίου της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία θεωρείται από τη Μόσχα υπαρξιακή απειλή στα σύνορά της.
Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, θα υπάρξει μια ρήτρα συλλογικής ασφάλειας που θα επιτρέπει στην Ουκρανία να λάβει την υποστήριξη «όλων των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν σε περίπτωση που δεχθεί νέα επίθεση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών: Υποστήριξη της Ουκρανίας για δίκαιη και διαρκή ειρήνη Φωτιά στη Βοβούσα Ιωαννίνων: Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα Κυρ. Μητσοτάκης: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να λάβει αποφάσεις για ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας Νετανιάχου: Οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα ενισχύουν τη ΧαμάςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr