Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Σήμερα το ραντεβού Μητσοτάκη- Μακρόν με φόντο την αμυντική συμμαχία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σήμερα το ραντεβού Μητσοτάκη- Μακρόν με φόντο την αμυντική συμμαχία

Στην Κορσική θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) και το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση του με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Συνάντηση κατά την οποία θα επισφραγιστεί η αμυντική συμμαχία Ελλάδας- Γαλλίας, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Παρίσι έχει εξοργιστεί από τις τουρκικές απειλές κατά του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ.

Στο φόντο της έντονης κινητικότητας διεθνώς έχει ωστόσο ειδικό βάρος και το περιθώριο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, δηλ. η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, όχι μόνο να καθορίσουν κοινή γραμμή στις εξελίξεις των ημερών με κατ’ ιδίαν συνομιλία, ενημερώνοντας στη συνέχεια από κοινού τους υπόλοιπους ξένους ηγέτες, αλλά και να επισφραγίσουν την κοινή βούληση στενής αμυντικής συνεργασίας και στρατιωτικής συνδρομής, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.Έστω και προφορικά, δίχως σε αυτή τη φάση επίσημα κείμενα ελληνογαλλικής συμφωνίας. Όμως, εφόσον οι διαβουλεύσεις που θα συνεχιστούν ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές δεν αποκλείεται επόμενο τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου, πιθανότατα στο Παρίσι, όπου παρουσία των αρμόδιων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών θα υπάρξουν επισήμως οι υπογραφές. Έτσι και σήμερα, έπειτα από μπαράζ διαβουλεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Μαξίμου και Ελιζέ καθώς και των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών των δύο χωρών με τηλεφωνήματα και ανταλλαγή εγγράφων, θα τεθούν επί τάπητος σε επίπεδο κορυφής οι πιο κρίσιμες λεπτομέρειες, στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για “μια καλά μελετημένη και στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία” όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές: η οριστικοποίηση της “λίστας” των εξοπλιστικών και η ακριβής διατύπωση για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Το μόνο σίγουρο είναι, όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, η ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου να ρίξει χρήματα στο αμυντικό πεδίο, επιδιώκοντας “υλικό” άμεσα διαθέσιμο επιχειρησιακά” κατά τις ίδιες πηγές. Είναι ένας από τους λόγους που τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Rafale της γαλλικής εταιρείας Dassault βρίσκονται στην κορυφή των συζητήσεων και ουσιαστικά μένει να καθοριστεί η “ποσόστωση” μεταχειρισμένων και καινούριων αεροσκαφών που θα προμηθευτεί η Ελλάδα. Στη “λίστα” φαίνεται να βρίσκονται και υπερσύγχρονες φρεγάτες Fremm, οι οποίες είναι πιθανό να αποτελέσουν για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μια γρήγορη, ενδιάμεση λύση με δανεισμό τους από το Παρίσι.

Ο κ.Μητσοτάκης με άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde, έστειλε εκ νέου διπλό μήνυμα σε Τουρκία και ΕΕ: Τόνισε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ε.Ε και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Δηλαδή προανήγγειλε την ανάγκη οικονομικών κυρώσεων, κάτι που δεν ενθουσιάζει το Βερολίνο, αλλά υποστηρίζουν χώρες όπως η Αυστρία και το προεδρείο του ΕΛΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ