Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Σκέψεις για αύξηση των πτήσεων εσωτερικού από 18 Μαΐου – Ο ΔΟΠΑ προειδοποιεί για τους κινδύνους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σκέψεις για αύξηση των πτήσεων εσωτερικού από 18 Μαΐου – Ο ΔΟΠΑ προειδοποιεί για τους κινδύνους

Σχέδια για την αύξηση των εσωτερικών πτήσεων από τις 18 Μαΐου, όταν δηλαδή θα «ανοίξουν» οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξετάζει το Μαξίμου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αναμένεται η προσθήκη νέων πτήσεων που θα εξυπηρετούν το κοινό πολύ ευρύτερα και όχι μόνο για συγκεκριμένους λόγους όπως συμβαίνει σήμερα, για παράδειγμα ο αυστηρά επαγγελματικός.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία της 18ης Μαΐου ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, βάζοντας στο τραπέζι και την εναλλακτική ημερομηνία της 25ης Μαΐου.

Η απόσταση μιας εβδομάδας, είτε πιο νωρίς είτε πιο αργά, είναι κάτι που στη φάση που βρισκόμαστε δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς όλα είναι ρευστά και εξαρτώνται από την εξέλιξη της νόσου. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με το άνοιγμα στην εστίαση για την οποία, παρά το γεγονός ότι τελευταία παρουσιάζεται ως επικρατέστερη ημερομηνία η 1η Ιουνίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η 25η Μαΐου.

Πτήσεις εξωτερικού

Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, ο κ. Καραμανλής, ανέφερε χθες ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά τόνισε πως εάν η Ευρώπη δεν βρει λύση, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες για διμερείς συμφωνίες. Σημείωσε, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο να ανοίξει τουριστικά η χώρα την 1η Ιουλίου και για να γίνει αυτό, οι πτήσεις πρέπει να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα.

Ο ΔΟΠΑ προειδοποιεί για τους κινδύνους της επανέναρξης των πτήσεων

Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) προειδοποίησε εναντίον των κινδύνων, για παράδειγμα λόγω της κόπωσης των πιλότων των επιβατικών αεροσκαφών και των αεροσκαφών μεταφοράς φορτίων, την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται για την άρση των περιορισμών στις πτήσεις.

«Αν και οι περιορισμοί των πτήσεων αίρονται, η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να επιταχύνει και να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της», προειδοποιεί αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο ΔΟΠΑ προβλέπει ότι οι προορισμοί όπου η πανδημία του κορονοϊού επιμένει δεν θα μπορούν πλέον να φιλοξενούν τα μέλη των πληρωμάτων των αεροσκαφών ώστε να ξεκουράζονται ανάμεσα στις πτήσεις. «Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να προβάλλει προσκόμματα στην τήρηση των υποχρεωτικών ορίων του χρόνου πτήσης και της κόπωσης».

Οι προειδοποιήσεις αυτές περιέχονται σε εγχειρίδιο του ΔΟΠΑ προς τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας που περιέχει συστάσεις για να προληφθούν οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η επανέναρξη της αεροπορικής κίνησης.

Η πανδημία του κορονοϊού καθήλωσε στο έδαφος τους στόλους των αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο, με τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών να εφαρμόζονται πρακτικά παντού και τα σύνορα και τα αεροδρόμια να κλείνουν.

Η πανδημία εξάλλου ανέδειξε τις δυσκολίες που έχει η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσα σε αεροσκάφη.

Παράλληλα, το κλείσιμο των κέντρων εκπαίδευσης των πιλότων σε προσομοιωτές πτήσης και ιατρικών κέντρων οδήγησε σε «μεγάλες» καθυστερήσεις για το εκπαιδευόμενο προσωπικό και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών, αδειών πτήσης και άλλων υποχρεωτικών εγγράφων έχει αναβληθεί, υπογραμμίζει ο ΔΟΠΑ, ο οποίος παροτρύνει τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας σε διεθνές επίπεδο να εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης «κατά περίπτωση».

Ο ΔΟΠΑ ζητεί επίσης από τις αρχές αυτές να προετοιμάσουν μια «εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια» και «προτάσεις για τη μείωση αυτών των επιπρόσθετων κινδύνων».

«Θα μπορούσαν να προβλεφθούν τομεακές εξαιρέσεις», υποδεικνύει ο οργανισμός.

Την 30ή Απριλίου, ο ΔΟΠΑ είχε εκτιμήσει ότι η πανδημία θα μπορούσε να μειώσει κατά 1,5 δισεκατομμύριο τον αριθμό των επιβατών αεροπορικών δρομολογίων φέτος.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, που βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να καταρρέει εν μέσω της πανδημίας, χωρίς προοπτική ανάκαμψης πριν περάσουν πολλοί μήνες αν όχι χρόνια, ζητούν από τα κράτη να τις στηρίξουν, ή να τις «διασώσουν».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ