Σάββατο 18 Μαϊου 2024

“Σκευωρία” Novartis: Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για παραποίηση εγγράφου των αμερικανικών αρχών

Η διαταγή δόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, μετά τις αναφορές του Β. Χειρδάρη, συνηγόρου της Τουλουπάκη και την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον Κ. Βαξεβάνη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Σκευωρία” Novartis: Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για παραποίηση εγγράφου των αμερικανικών αρχών eurokinissi

Εισαγγελική έρευνα θα διεξαχθεί μετά από διαταγή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τη μετάφραση εγγράφου, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αλλοίωση ή όχι σε έγγραφο του FBI.

Novartis εισαγγελική έρευνα

eurokinissi

Novartis εισαγγελική έρευνα: Για παραποίηση εγγράφου των αμερικανικών αρχών

Η έρευνα προκλήθηκε μετά την καταγγελία του συνηγόρου της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλη Χειρδάρη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για αλλοίωση του εγγράφου κατά τη μετάφραση του από μεταφράστρια του υπουργείου Εξωτερικών με απάλειψη του ονόματος πρώην υπουργού που εμφανιζόταν να έχει λάβει χρήματα. Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα ο οποίος θα κληθεί να ερευνήσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Novartis εισαγγελική έρευνα

EUROKINISSI

Novartis εισαγγελική έρευνα

eurokinissi

Η ανακοίνωση του κ. Χειρδάρη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε δική του ανακοίνωση έκανε λόγο για σκάνδαλο της κυβέρνησης. «ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης και είχε στηθεί με σκοπό να «βαφτιστεί» ένα υπαρκτό και ομολογημένο σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, στην οποία κατονομάζονταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε: «Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του. Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων».

Ανακοίνωση κλήθηκε να βγάλει και η μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι δεν ελέγχει το περιεχόμενο των μεταφράσεων, αλλά αυτό είναι ευθύνη ιδιώτη μεταφραστή. «Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων. Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης» αναφέρεται.

Novartis εισαγγελική έρευνα: Μηνυτήρια αναφορά Βαξεβάνη κατά μεταφράστριας και παντός υπευθύνου

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο δημοσιογράφος- εκδότης Κ. Βαξεβάνης, κατά της μεταφράστριας και κατά παντός υπευθύνου για της καταγγελλόμενης παραποίησης του εγγράφου. Σύμφωνα με το documentonews.gr, ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής τη μηνυτήρια αναφορά, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο, Γιάννη Απατζίδη.

Novartis-μηνυτήρια αναφορά Βαξεβάνη

EUROKINISSI

«Αποκαλύφθηκε χθες (σ.σ. Πέμπτη) πως η επίσημη υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, μεταφράζοντας επίσημα έγγραφα του FBI, έχει παραποιήσει στοιχεία. Έχει αφαιρέσει το όνομα του κ. Λοβέρδου στο σημείο που έπαιρνε μίζα από τη Novartis. Έχει πετάξει μία ολόκληρη παράγραφο που περιέγραφε πως ο κ. Φρουζής έδινε στον κ. Μανιαδάκη χρήματα και τα έδινε στους πολιτικούς και έχει αφαιρέσει και το όνομα του κ. Πατούλη» είπε ο κ. Βαξεβάνης εξερχόμενος από την Ευελπίδων.

«Δεν πρόκειται απλώς για μία λαθροχειρία. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis για το οποίο δεν έχει πάρει θέση το υπουργείο Εξωτερικών για το οποίο είχε την ευθύνη για τη μεταφραστική υπηρεσία. Αυτός είναι ο λόγος που φτάσαμε στην Εισαγγελία με τον Γιάννη τον Απατζίδη και καταθέσαμε μήνυση κατά της κυρίας μεταφράστριας αλλά και κατά παντός υπευθύνου» πρόσθεσε.

Βάσει των ισχυρισμών του αφήνει εμμέσως, πλην σαφώς υπόνοιες και για το ρόλο της ανακρίτριας. «Η μεταφράστρια, απαντώντας στο Documento και στην Αυγή, είπε ότι από την ίδια τα ονόματα έφυγαν κανονικά, υπονοώντας πως κάποιος άλλος τα έχει σβήσει στον δρόμο. Ευχόμαστε αυτός ο κάποιος να μην είναι η ανακρίτρια που μέχρι στιγμής έχει αποδείξει πως έχει κατασκευάσει κατηγορητήριο. Ας τα βρει η Δικαιοσύνη, αν πραγματικά είναι ανεξάρτητη. Γι’ αυτό κάναμε τη μήνυση» δήλωσε.

Απάντηση Λοβέρδου: Το έγγραφο έχει περιληφθεί σε 3 δικογραφίες

Δριμεία υπήρξε η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου μετά την προσπάθεια ανάμειξης του ονόματός του στις καταγγελίες για το φερόμενο ως παραποιημένο έγγραφο των αμερικανικών αρχών. Απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μυαλώνεται. Και δεν μυαλώνεται γιατί η σχέση του με τη Δημοκρατία είναι χαλαρή έως ανύπαρκτη».

Όπως έγραψε το dikastiko.gr στην ανακοίνωσή του ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει πως «στην υπόθεση αυτή το μείζον είναι πως το έγγραφο της 25ης Μαΐου 2017 η τότε εισαγγελέας διαφθοράς το απέκρυπτε συστηματικά και επίμονα από την Βουλή γιατί από αυτό προκύπτει σαφώς πως ο ένας κουκουλοφόρος στην Ελλάδα ήταν κουκουλοφόρος και στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως παρανόμως χαρακτηρίστηκε εδώ ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος».

Λοβέρδος

EUROKINISSI

Σημειώνει δε πως «το συγκεκριμένο έγγραφο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν και το όνομά μου, το κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ι. Αγγελής.

Έκτοτε συμπεριελήφθη σε τρεις τουλάχιστον δικογραφίες: στο Πόρισμα της Προανακριτικής της Βουλής, στη δικογραφία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και στη δική μου δικογραφία. Στην τελευταία μάλιστα το κατέθεσα εγώ ο ίδιος στην Ανακρίτρια κυρία Μ.Μπόνζου στις 20 Απριλίου 2020. Έχει, λοιπόν, συμπεριληφθεί με τα ονόματα μέσα τουλάχιστον σε όλες τις ανωτέρω δικογραφίες και έχει αξιολογηθεί πολλαπλώς».

Και καταλήγει: «Τέλος, ως γνωστόν, στο Ειδικό Δικαστήριο δεν κρίνομαι εγώ, αλλά οι κατηγορούμενοι, των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και σήμερα να είναι ο πολιτικός συνήγορος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ