Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Σκληρές διαπιστώσεις και βολές της προέδρου του Αρείου Πάγου: “Παράδειγμα προς μίμηση όσοι δικαστές ζήτησαν την οριστική παύση τους γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν”

Αυξήθηκαν οι δικαστές που δεν ανταποκρίνονται , λέει σε αυστηρό τόνο η κ. Μαρία Γεωργίου στο μήνυμα της ενόψει του νέου δικαστικού έτους προς τους συναδέλφους της. Σκληρές διαπιστώσεις για “εξαφάνιση άψογων πρωτόδικων αποφάσεων και ορισμούς πραγματογνωμοσυνών μετά από 10 χρόνια από το Εφετείο”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σκληρές διαπιστώσεις και βολές της προέδρου του Αρείου Πάγου: “Παράδειγμα προς μίμηση όσοι δικαστές ζήτησαν την οριστική παύση τους γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν” dikastiko

Σκληρές διαπιστώσεις αλλά και σαφή μηνύματα περιέχουν οι δημόσιες ευχές της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου προς τους συναδέλφους της ενόψει του νέου δικαστικού έτους 2022-23.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός της χώρας , όπως αναφέρει “…καίτοι δεν συνηθίζεται, κατόπιν σοβαρότατου προβληματισμού για να γνωρίζει το κοινωνικό σύνολο, πως δεν εθελοτυφλούμε, αλλά προσπαθούμε με τη διάγνωση κατ΄ αρχήν των προβλημάτων να δώσουμε την αρμόζουσα λύση”, θέτει ρητορικά ερωτήματα προς τους συναδέλφους της , περιγράφοντας όμως με αυτό τον τρόπο μια σειρά από παθογένειες που επιτείνουν το πρόβλημα αργοπορίας στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Άρειος Πάγος

eurokinissi

Μηνύματα

Η πρόεδρος ρωτά τους 2.625 συναδέλφους της, γιατί παρότι υπάρχει ίση κατανομή των υπηρεσιακών βαρών γιατί ορισμένοι καθυστερούν τόσο επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους δικαστές. “…Πού οφείλεται η αύξηση του αριθμού των συναδέλφων μας αυτών σε όλες τις βαθμίδες και σ΄ αυτήν του Αρείου Πάγου;”, αναρωτιέται περιγράφοντας μια δυσμενή εικόνα.

Μιλάει δε για “πασιφανή αδιαφορία” αυτών των δικαστών (των βραδυπορούντων) η οποία “…αν όχι ν΄ αμαυρώνει να επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους που σε πολλές περιπτώσεις με αυταπάρνηση στην κυριολεξία ασκούν το λειτούργημά μας άρτια από κάθε άποψη και το κυριότερο να συντελεί στην όχι καλή βαθμολόγησή μας από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον;”

Διατυπώνει μια ευθεία βολή, η οποία χωρεί ερμηνείας ακόμα και για σκοπιμότητες, σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται στα Εφετεία “άψογες” δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα “διατάσσονται νέες πραγματογνωμοσύνες, επανεξέταση μαρτύρων, όταν πλέον έχουν παρέλθει ενδεχομένως και 10 έτη από τότε που έλαβε χώρα η επίδικη διαφορά;”

Μάλιστα χαρακτηρίζει “παράδειγμα προς μίμηση τους δικαστές “…που ευαισθητοποιήθηκαν, όταν αντιλήφθηκαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα για αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους ν΄ ανταποκριθούν στην άρτια άσκηση του λειτουργήματός τους και ζήτησαν την οριστική τους παύση, προκειμένου να διορισθούν στο Δημόσιο”.

dikastiko

Ολόκληρο το κείμενο της κας Μαρίας Γεωργίου έχει ως εξής:

“Συνάδελφοι όλων των Δικαστηρίων της Χώρας μας!

Καλό δικαστικό έτος 2022-2023!

Με υγεία, διατήρηση των κάθε κατηγορίας ισορροπιών που απαιτούνται για την άρτια άσκηση του λειτουργήματός μας, ώστε στο άμεσο μάλλον η Ελλάδα ν΄ αποτελεί για τα λοιπά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότυπο, καθόσον αφορά την απονομή της δικαιοσύνης!

Δύο χιλιάδες εξακόσιοι είκοσι πέντε συνάδελφοι της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Για λίγους μήνες ακόμη θα συμπεριλαμβάνομαι στον αριθμό αυτό. ΄Ετσι οι προαναφερθείσες είναι οι τελευταίες μου ευχές ενόψει της έναρξης του δικαστικού έτους.

Με την ευκαιρία αυτής της «επικοινωνίας μας» θάθελα σαν να μιλούσα πρόσωπο με πρόσωπο με καθένα από εσάς ξεχωριστά να σας πω τους προβληματισμούς μου με την μορφή «ρητορικών ερωτημάτων».

Με την κατά κανόνα ίση μεταξύ μας κατανομή των κάθε μορφής υποχρεώσεων την περίφημη «εξίσωση» που οφείλεται η πολύ μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους ικανού αριθμού συναδέλφων μας στην εκπλήρωση των από το λειτούργημά μας υποχρεώσεων, λόγω της οποίας επιβαρυνόμεθα όλοι οι υπόλοιποι;

Πού οφείλεται η αύξηση του αριθμού των συναδέλφων μας αυτών σε όλες τις βαθμίδες και σ΄ αυτήν του Αρείου Πάγου;

Πώς χαρακτηρίζετε το γεγονός η ανεπάρκεια των λίγων, που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, ευτυχώς ελάχιστες, αντιμετωπίζεται από τους ίδιους με πασιφανή αδιαφορία, αν όχι ν΄ αμαυρώνει να επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους που σε πολλές περιπτώσεις με αυταπάρνηση στην κυριολεξία ασκούν το λειτούργημά μας άρτια από κάθε άποψη και το κυριότερο να συντελεί στην όχι καλή βαθμολόγησή μας από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον;

Γιατί συμβαίνει στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας να εξαφανίζονται άψογες από κάθε άποψη αποφάσεις των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων και μάλιστα να διατάσσονται νέες πραγματογνωμοσύνες, επανεξέταση μαρτύρων, όταν πλέον έχουν παρέλθει ενδεχομένως και 10 έτη από τότε που έλαβε χώρα η επίδικη διαφορά;

Από τις σκέψεις, τις απαντήσεις του καθενός από μας συνάδελφοι στα ερωτήματα αυτά εξαρτάται η άρση όσων προβλημάτων στην απονομή της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μας αφορούν.

Το σημαντικό ζήτημα η μείωση του αριθμού των επίδικων υποθέσεων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός μας κι εντεύθεν η ποιότητα της ζωής μας δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Δεν θεσπίσθηκαν τα κατάλληλα φίλτρα για τη μείωση των αναιρέσεων.

Οι διατάξεις για τη διαδικασία διαμεσολάβησης δεν είχαν ικανό αριθμό αποδεκτών, δηλαδή δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα ο σκοπός θέσπισης των σχετικών διατάξεων του ν. 4640/2019. Εύχομαι στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά δεδομένα, ενδεχομένως θα πρέπει να θεσπίσουν τροποποιήσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Περιέλαβα τα προαναφερθέντα, καίτοι δεν συνηθίζεται, κατόπιν σοβαρότατου προβληματισμού για να γνωρίζει το κοινωνικό σύνολο, πως δεν εθελοτυφλούμε, αλλά προσπαθούμε με τη διάγνωση κατ΄ αρχήν των προβλημάτων να δώσουμε την αρμόζουσα λύση.

Τέλος θέλω να συγχαρώ τις συναδέλφους που ευαισθητοποιήθηκαν, όταν αντιλήφθηκαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα για αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους ν΄ ανταποκριθούν στην άρτια άσκηση του λειτουργήματός τους και ζήτησαν την οριστική τους παύση, προκειμένου να διορισθούν στο Δημόσιο.

Πρέπει ν΄ αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση!

Συνάδελφοι είμαι δίπλα σας

και όχι απέναντι!

Με δεδομένη την εκτίμησή μου

στον καθένα από εσάς!

Μαρία Γεωργίου

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ