Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σκρέκας: Έρχεται νέο “Εξοικονομώ” με κριτήρια -Ποια θα είναι και ποιοι θα το δικαιούνται

Ποιά θα είναι τα νέα κριτίρια του " Εξοικονομώ" που έρχεται στο τελος του καλοκαιριού. Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες. Τι είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Πρωϊνοί Τύποι" 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σκρέκας: Έρχεται νέο “Εξοικονομώ” με κριτήρια -Ποια θα είναι και ποιοι θα το δικαιούνται
«1,2 δις θα διατεθούν το επόμενο δίμηνο» στα πλαίσια του προγράμματος”Εξοικονομώ”, είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Πρωϊνοί Τύποι”  ανακοινώνοντας ότι στα τέλη του καλοκαιριού έρχεται δεύτερο πρόγραμμα.

Η διαφορά με το πρώτο θα είναι τα κριτήρια που τίθενται, μεταξύ τω οποίων  η παλαιότητα του κτηρίου, ο βαθμός αναβάθμισης και πόσοι μένουν μέσα στο σπίτι.  «Θα υπάρχει προεταιροποίηση και επιλαχόντες», συμπλήρωσε σχετικά.

Ως προς το χρόνο που αναμένεται να ξεκινήσει, ο κ.Σκρέκας είπε ότι, τον Ιούνιο υπολογίζεται να προδημοσιευτούν  τα κριτήρια και μέχρι τέλος Αυγούστου θέλουμε να είναι στον αέρα η πλατφόρμα.

Τέλος, ερωτηθείς για τυχόν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος, απάντησε πως «οι τιμές πέφτουν μέσα από τον ανταγωνισμό, ο πολίτης έχει επιλογή φθηνότερου τιμολογίου», ενώ για τη ΔΕΗ είπε πως,  «παραλάβαμε μία εταιρεία ζόμπι και μέσα σε 18 μήνες καταφέραμε να δανείζεται με καλό επιτόκιο».

Οι Δασικοί Χάρτες

«Υπήρξαν πολλά λάθη στους Δσικούς Χάρτες και για αυτό με τον πρωθυπουργό αποφασίσαμε για οριζόντιες αλλαγές χωρίς επιβάρυνση των πολιτών», δήλωσε  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας,  υπάρχουν περίπου 140.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων το 50-55% είχε κυρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο, «αν αφήναμε τις αντιρρήσεις θα θέλαμε 15 χρόνια για να εξεταστούν».

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σφάλματα, εκτάσεις που δεν είναι δασικές, αλλά χαρακτηρίζονται, δεν είχαν συμπεριληφθεί πράξεις από παράλειψη και ερχόμαστε και τα διορθώνουμε», είπε και εξήγησε ότι, γίνονται γρήγορες αναθέσεις σε νομικούς, ώστε να προχωρούν οι υποθέσεις.

Στο τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες, είπε ότι αφενός μπορούν ατελώς να προσφύγουν στο Δασαρχείο, ώστε να διορθώσει μόνο του το λάθος.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούν να προσφύγουν σε μεικτές Επιτροπές, όπου και θα κριθεί το αίτημά τους. Εκεί υπάρχει κόστος, μειωμένο κατά 50%, ενώ έχει διπλασιαστεί και ο αριθμός των Επιτροπών.

Εξηγώντας «οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς», είπε πως, στις περιπτώσεις που δεν τεκμαίρεται η κυριαρχία του Δημοσίου, τα λάθη θα διορθωθούν από την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ.

Κάλεσε όσους έχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες να αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ και τόνισε ότι, ακόμα και οι περιπτώσεις προφορικής μεταβίβασης ακινήτου, θα διορθωθούν με την απόφαση του ΣτΕ και σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ