Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022

Σκρέκας για αυξήσεις στην ενέργεια: Δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές απροστάτευτους – ΒΙΝΤΕΟ

"Με νομοθετική διάταξη ιδρύουμε Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου θα εισρεύσουν φέτος τουλάχιστον 200.000.000 από τις δημοπρασίες των ρύπων, ενώ εφόσον χρειαστεί είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και με επιπλέον έσοδα" τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σκρέκας για αυξήσεις στην ενέργεια: Δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές απροστάτευτους – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Με έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας καθώς αναμένεται άμεσα να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, η τριπλή επιδότηση στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, που τίθεται σε εφαρμογή προκειμένου να ενισχυθούν οι καταναλωτές είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης.

Το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι”, τόνισε πως αυτήν τη στιγμή μαίνεται μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου και έχει αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα έχει προκαλέσει και τεράστια αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια. Σκρέκας καταναλωτές ενέργεια

“Οι τιμές πώλησης δεν είναι τιμές που προσδιορίζονται από την κάθε κυβέρνηση. Είναι προϊόντα, των οποίων οι τιμές πώλησης προσδιορίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια. Γι αυτό και με άμεσα αντανακλαστικά η ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που πήρε μέτρα ώστε να στηριχθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου για μια μέση οικογένεια, που δεν ξεπερνά τις 600 κιλοβατόρες τον μήνα, η αύξηση να μην ξεπερνά τα 2 με 3 ευρώ” τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας: “δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και τα νοικοκυριά απροστάτευτα”.

Με νομοθετική διάταξη ιδρύουμε Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου θα εισρεύσουν φέτος τουλάχιστον 200.000.000 από τις δημοπρασίες των ρύπων, ενώ εφόσον χρειαστεί είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και με επιπλέον έσοδα, είτε από άλλα περιβαλλοντικά τέλη, είτε από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε εκ νέου. Και μετά τον Δεκέμβριο αν δούμε ότι αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο συνεχίζεται, θα είμαστε παρόντες” πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η επιδότηση του κράτους αφορά όλους τους παρόχους, όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παρόχους. Εξήγησε δε ότι με την κρατική επιδότηση η επιβάρυνση του καταναλωτή στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι μικρότερη από την αύξηση της κιλοβατόρας.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είπε ότι δεν επιτρέπεται μια κρατική επιδότηση γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό. “Έχουμε σχεδιάσει πιο μακροπρόθεσμα αλλά μόνιμα μέτρα, όπως τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ένας καταναλωτής επαγγελματίας ένα φωτοβολταϊκό μέχρι 3 μεγαβάτ και να συμψηφίζει έτσι την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει” εξήγησε. Σκρέκας καταναλωτές ενέργεια

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι το επίδομα θέρμανσης το δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να θερμαίνουν το σπίτι τους.

“Παράλληλα, συζητάμε με τους κ. Σταικούρα και Σκυλακάκη μέτρα, εφόσον χρειαστεί, για να στηρίξουμε τους καταναλωτές” τόνισε. Τέλος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα υπάρξει στήριξη στους καταναλωτές το χειμώνα που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ant1news.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ