Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

SOS για την μετάλλαξη του κορονοϊού: Συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ – Χάος στο Χίθροου, μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από την Αγγλία στην Αθήνα – Τι λέει ο Γώγος – ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
SOS για την μετάλλαξη του κορονοϊού: Συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ – Χάος στο Χίθροου, μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από την Αγγλία στην Αθήνα – Τι λέει ο Γώγος – ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την μετάλλαξη του κορονοϊού την ώρα που όλη η Ευρώπη βρίσκεται μια ανάσα πριν την έναρξη των εμβολιασμών του πληθυσμού ενώ στην Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/. Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Εικόνες χάους στο Χίθρου – Ατελείωτες ουρές 

Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών να απαγορεύσουν από τα μεσάνυχτα πτήσεις προς τις χώρες τους από την Βρετανία, προκάλεσε σκηνές χάους στα αεροδρόμια, κυρίως στο Χίθροου του Λονδίνου.

Χιλιάδες πολίτες εν όψει των νέων μέτρων τα Χριστούγεννα, ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν για άλλους προορισμούς, ωστόσο οι εξελίξεις τους πρόλαβαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ατέλειωτες ουρές μέσα, αλλά ακόμη και έξω από τους χώρους αναχωρήσεων.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων προκάλεσαν απίστευτο συνωστισμό στο αεροδρόμιο, με ταξιδιώτες να ψάχνουν για εναλλακτικό τρόπο αναχώρησης. Τεράστιες ουρές αναμονής δημιουργήθηκαν στα γκισέ, ενώ πολλοί περίμεναν να μάθουν αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ή όχι, καθώς ετοιμάζονταν να επισκεφτούν τις οικογένειές τους για την περίοδο των γιορτών.

Tι λέει ο Γώγος για την μετάλλαξη του κορονοϊού, τις εικόνες συνωστισμού στο κέντρο της Αθήνας και το ρεβεγιόν

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, μετά και τα νέα για μετάλλαξη του ιού. «Όλα τα είχαμε με τον κορωνοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα», ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος είπε ότι «Είχαμε μια γρήγορη συζήτηση εχτές και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από την Βρετανία. Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους».

Σχολιάζοντας τις συνθήκες συνωστισμού που παρατηρούνται στους δρόμους, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «Φυσικά και με ανησυχεί ο συνωστισμός που παρατηρείται. Έχουμε μιλήσει για το ρεβεγιόν, έχουμε πει ότι πρέπει να προσέξουμε το click away, αλλά αυτό που γίνεται δεν οφείλεται στο click away. Καλό θα είναι να μαζευτεί ο κόσμος, και να μη δημιουργείται τέτοιος συγχρωτισμός και σε στενούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού».

«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό», είπε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν.

«Το να κάνει κάποιος rapid test έχει ένα ποσοστό ασφαλείας. Αλλά η αρχή του μικρού αριθμού ατόμων που θα συγκεντρωθούν, είναι ανεξάρτητη από το αν έχει γίνει rapid test. Ο αριθμός των καλεσμένων πρέπει να είναι αυτός που έχει αποφασιστεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ας είμαστε υπομονετικοί, τελευταία χρονιά ελπίζω πως θα είναι», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Θέλουμε να πάμε στα εμβόλια με τα καλύτερα πιθανά δεδομένα για τη διασπορά. Θα πρέπει να πάμε με τη χαμηλότερη κατά το δυνατό διασπορά, να κάνουμε τα εμβόλιά μας, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανασάνουμε», τόνισε ο κ. Γώγος.

Τέλος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και της εστίασης, ο κ. Γώγος είπε ότι «Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση».

«Η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων. Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Το βλέμμα όλων μας είναι στα εμβόλια, η λύση είναι αυτά. Μέχρι τον Απρίλη – Μάη αν εμβολιαστεί ένα 75% του πληθυσμού, θα ησυχάσουμε», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/MEGATV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ