Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

SOS σημαίνουν όλοι για τα τροχαία ατυχήματα: Τι λένε οι δικηγόροι για την αστική και ποινική ευθύνη

Η νέα εκδήλωση του ΔΣΑ με την Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου. Η διημερίδα που πραγματοποιείται 5 και 6 Απριλίου 2024.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
SOS σημαίνουν όλοι για τα τροχαία ατυχήματα: Τι λένε οι δικηγόροι για την αστική και ποινική ευθύνη dsa.gr

Ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία θίγουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου, στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώνουν την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 και ώρα: 18:00΄ και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 και ώρα: 10:00΄, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος), αίθουσα εκδηλώσεων «Μιχάλη Επαμ. Ζαφειρόπουλου», με θέμα «Το Τροχαίο Ατύχημα – Ποινική και Αστική Ευθύνη».

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Όπως αναφέρεται η διημερίδα θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5 Απριλίου με χαιρετισμούς που θα απευθύνουν οι:

– Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρος ΔΣΑ,

– Ηλίας Κλάππας, Πρόεδρος ΔΣ Πειραιά,

– Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, –

– Δημήτριος Οικονόμου, Πρόεδρος Τριμελούς Διεύθυνσης Εφετείου Αθηνών,

– Μιχαήλ Ονουφριάδης, Εκδότης της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου

Σε αυτή την ημέρα προεδρεύουσα – συντονίστρια θα είναι η Μαρινέττα Γούναρη – Χατζησαράντου, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ενώ εισηγητές θα είναι οι:

– Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δικηγόρος Πειραιά, Επισκέπτης Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου: «Οι αλλαγές που επέφερε ο Ν.5090/24 στην αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων».

– Αναστασία Κουτσογιαννούλη – Ζαβάκου, Πρόεδρος Εφετών Αθηνών: «Η διεθνής δωσιδικία των Ελληνικών Δικαστηρίων στην περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων με στοιχεία αλλοδαπότητας».

– Ελένη Οικονόμου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών: «Ασφαλιστική εκκαθάριση μετά την 01.01.2016 – Συνέπειες αυτής στις αστικές δίκες τροχαίων ατυχημάτων – Νομολογιακή προσέγγιση».

 Γεώργιος Παπαγεωργίου, Αρεοπαγίτης: «Η νομολογιακή αντιμετώπιση της υπαιτιότητας στα τροχαία ατυχήματα». Παρεμβάσεις:

– Κωνσταντίνος Λάιος, Δικηγόρος Αθηνών και Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας Νομικών ΕΑΕΕ και Νομικού Τμήματος Γενικών Ασφαλειών ΄΄ Interamerican Eλληνική Aσφαλιστική Eταιρία Α.Ε.΄΄. «Η Ηθική Βλάβη, η Ψυχική Οδύνη».

Η δεύτερη ημέρα το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 της εκδήλωσης

Και σε αυτήν προεδρεύουσα – συντονίστρια θα είναι η Μαρινέττα Γούναρη – Χατζησαράντου, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με εισηγητές τους:

– Γεώργιος Αμπατζής, Δικηγόρος ε.τ.: «Η Έννοια του “τρίτου” σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 489/1976. Η νομοθετική και νομολογιακή εξέλιξη της διάταξης μέχρι την αντικατάστασή της από το άρθρο 50 του νόμου 4949/2022. Η νομική θέση των παθόντων – ζημιωθέντων κατά την διάρκεια ισχύος της διάταξης (πριν από την αντικατάστασή της) και η αστική ευθύνη του Δημοσίου».

– Παναγιώτης Βρεττός, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Απόρριψη Αστικής Αξίωσης ως προώρως ασκουμένης. Επιπτώσεις στο Θέμα της Παραγραφής».

– Ιωάννης Ιωσηφέλλης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Η διάταξη του άρθρου 290Α του Ποινικού Κώδικα, οι Αστικές και Ποινικές συνέπειες αυτής, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα».

– Ιωάννης Κοτζαμανίδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Η Ηθική Βλάβη, η Ψυχική Οδύνη και η δυσανάλογη αρχή της αναλογικότητας». Διάλειμμα

– Aπόστολος Γραμμένος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών: «Το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια [επί αυτοκινητικών ατυχημάτων] – Σχολιασμός του άρθρου 314 παρ. 2 – 1 ΠΚ – Πρακτική εφαρμογή και ανακύπτοντα ζητήματα».

– Ιωάννης Μ. Παπαδόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Τεκμήριο Αθωότητας και αστικές αξιώσεις – Η εξέλιξη της νομολογίας του ΕΔΔΑ και του Αρείου Πάγου».

– Δημήτριος Σπυράκος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Η ηλεκτρονική καταγγελία της ασφαλιστικής σύμβασης: Όροι και προϋποθέσεις».

Στο πλαίσιο της διημερίδας παρεμβάσεις θα κάνουν:

– Εκπρόσωπος Ελληνικής Αστυνομίας.

– Iωάννης Κωλέττης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Η έννοια της λειτουργίας του “αυτοκινήτου” και η υπαγωγή η μη, στη διαδικασία των αυτοκινήτων».

Η διημερίδα θα παρακολουθηθεί είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά δηλώνοντας συμμετοχή εξίσου στο www.olomeleia.gr, άλλως online μέσω του καναλιού του ΔΣΑ στο youtube. Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν ηλεκτρονικά βεβαίωση παρακολούθησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ