Τρίτη 02 Μαρτίου 2021

Σπάνια ιστορικά έγγραφα φέρνει στο “φως” ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σπάνια ιστορικά έγγραφα φέρνει στο “φως” ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Δημόσια έγγραφα από την Περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει τα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Φλώρινας, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Καστοριάς και Χαλκιδικής, καθώς και πολύ ενδιαφέρουσες και στοιχειώδεις πληροφορίες για το παρελθόν της περιοχής που αφορούν στην περίοδο του Μεσοπολέμου (1931, το έτος ίδρυσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, αναδεικνύει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θεσσαλονίκης μέσω της έκθεσης: “Το Ιστορικό Αρχείο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης”, που διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 5 Μαρτίου και θα φιλοξενείται στο ισόγειο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Την επιμέλεια της έκθεσης “υπογράφει” η διοικητική υπάλληλος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Παστελά.

Ευχαριστήρια έγγραφα υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών της εποχής, διαταγές της γερμανικής ή της ιταλικής διοίκησης στους συμβολαιογράφους για τη διάθεση περιουσίας, συμφωνητικά που κρύβουν πίσω τους ιστορικές πληροφορίες, έγγραφα του Γ’ Σώματος Στρατού που καλούσαν πολίτες για εκπαίδευση στην αεράμυνα το 1937, γραμμάτια τραπεζών, λογότυπα φορέων της εποχής όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμη είναι μερικά από τα εκθέματα που δίνουν πλούσιες πληροφορίες για τη ζωή, τα ήθη και έθιμα και τη δημόσια διοίκηση, την περίοδο που περιγράφουν.

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Γεωργία Μιχαήλ, σημείωσε πως, μέσω της έκθεσης, παρουσιάζονται ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της εποχής: “Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συγκεκριμένη έκθεση. Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης είναι ένας φορέας που ασχολείται με τα αρχεία του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και με ιδιωτικές συλλογές. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, όπως και άλλοι φορείς, έχουν πάρα πολύ πλούσια ιστορικά αρχεία. Με αυτή τη συνεργασία δίνεται η δυνατότητα να προβληθούν τμήματα αυτού του αρχείου που έχουν σχέση με διάφορα σημεία της ζωής εκείνης της εποχής. Είναι δημοσία έγγραφα και παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία της ζωής της εποχής εκείνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.thesstoday.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ