Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

ΣτΕ: Ακύρωσε πρόστιμα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για αποστολή μηνυμάτων υποψηφίων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2019

Δεν συνιστά παραβίαση παρά τη μη προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών. Απαιτείται ειδική ρύθμιση λέει το Ανώτατο Δικαστήριο και παραπέμπει στην υιοθέτηση κοινοτικής Οδηγίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Ακύρωσε πρόστιμα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για αποστολή μηνυμάτων υποψηφίων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2019 EUROKINISSI

Επιτρέπεται η αποστολή sms και email κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου από υποψήφιους βουλευτές, στο πλαίσιο της πολιτικής επικοινωνίας τους με τους εκλογείς, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε τρεις υποψήφιους βουλευτές από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση αφορά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019, όταν υπήρξαν καταγγελίες ότι κατά την προεκλογική περίοδο εσταλησαν από τους Θεόδωρο Φορτσάκη,  Δημήτρη Κούβελα και Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, είτε SMS (μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο), είτε e-mail  (μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) ή και τα δύο, με σκοπό την πολιτική επικοινωνία των υποψηφίων βουλευτών με τους πολίτες της εκλογικής τους περιφέρειας.

Η Αρχή έκρινε ότι τα επίμαχα SMS και e-mail των υποψηφίων βουλευτών, στάλθηκαν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του νόμου  3471/2006 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Και έτσι επέβαλε τα πρόστιμα.

Προσωπικά Δεδομένα

eurokinissi

Μετά την προσφυγή και των τριών στο ΣτΕ, το Δ΄ Τμήμα ακύρωσε τις αποφάσεις της Αρχής καθώς έκρινε ότι στερούνται νομίμου ερείσματος. Συγκεκριμένα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι δεν εμπίπτει  η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006.

Παράλληλα, στις δικαστικές  αποφάσεις επισημαίνεται ότι για τον περιορισμό της, αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση (σ.σ.: έκδοση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία όμως  μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί).

Και εξηγούν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι τέτοια ειδική ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου 3471/2006 (όπως ερμήνευσε η Αρχή), το οποίο ρυθμίζει τις επικοινωνίες  για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, καθώς στην επίμαχη διάταξη  του νόμου 3471/2006 δεν εμπίπτει πάντως η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ