Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2021

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι τροποποιήσεις ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες

Ο νόμος που επιφέρει τις αλλαγές είναι μεταγενέστερος των δημοτικών εκλογών, κατά τις οποίες αναδείχθηκαν αντιδήμαρχοι βάσει του προηγούμενου καθεστώτος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι τροποποιήσεις ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες

Αντίθετη στο Σύνταγμα κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νομοθετική τροποποίηση που έγινε το 2019 για τον ορισμό αντιδημάρχου μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με απόφαση του Γ´ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νομοθέτης επεμβαίνει, στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΟΤΑ μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Το ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου. Συμβούλιο της Επικρατείας

Το επίμαχο άρθρο τροποποιήθηκε  με το νόμο 4623/2019,  εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 στους ΟΤΑ  και άλλαξε ο τρόπος ορισμού αντιδημάρχου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης. Όμως, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Νάξου προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των νομοθετικών τροποποιήσεων, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Οι δικαστές του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2037/2021 απόφασή τους έκριναν ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα η νομοθετική τροποποίηση για τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, καθώς «με την επίδικη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ’ του ν. 4623/2019, καθ’ ο μέρος αυτή   καταλαμβάνει τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες κατά την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια».

Με την επέμβαση, επομένως, αυτή, συνεχίσει το ΣτΕ, για την οποία «δεν προκύπτει ότι υπαγόρευσαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, η οποία διαμορφώθηκε κατά συνεκτίμηση, εκτός άλλων, και της νομοθετικής πρόβλεψης περί ορισμού στις εν λόγω κοινότητες ως αντιδημάρχου του εκλεγέντος στην οικεία εκλογική περιφέρεια δημοτικού συμβούλου, ανεξαρτήτως του αν έχει αυτός εκλεγεί με τον επιτυχόντα ή με άλλο εκλογικό συνδυασμό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ