Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΣτΕ: Δεν παραγράφεται η καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο, ακόμη και εάν η επίδοση της αγωγής δεν γίνει από τον ενάγοντα

Τι απάντησε το Ανώτατο Δικαστήριο σε προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων. Αρκεί η ενημέρωση από τη γραμματεία του Δικαστηρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Δεν παραγράφεται η καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο, ακόμη και εάν η επίδοση της αγωγής δεν γίνει από τον ενάγοντα EUROKINISSI

«Φρένο» σε φαινόμενα παραγραφής οικονομικών αξιώσεων βάζει το ΣτΕ, κρίνοντας πως δεν παραγράφεται η καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο, λέγοντας πως αρκεί η επίδοση της αγωγής προς τις δημόσιες υπηρεσίες ακόμη και εάν γίνεται αυτή από την γραμματεία του Δικαστηρίου.

«Σε περίπτωση, πάντως, κατά την οποία ο ενάγων παραλείψει να επιδώσει την αγωγή στο εναγόμενο και η αγωγή επιδοθεί στο τελευταίο με τη φροντίδα της γραμματείας του δικαστηρίου, εξασφαλίζεται η γνώση του εναγομένου για την άσκηση της αγωγής και το περιεχόμενο αυτής, απαίτηση δε για την εκ νέου επίδοση της αγωγής με επιμέλεια του ενάγοντος θα αποτελούσε περιττή τυπολατρία» αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Κατ’ ακολουθίαν, με την επίδοση της αγωγής στο εναγόμενο με τη φροντίδα της γραμματείας του δικαστηρίου αναπληρώνεται η έλλειψη επίδοσης της αγωγής από τον ενάγοντα και, συνεπώς, επέρχεται διακοπή της παραγραφής της ένδικης αξίωσης, αν τυχόν η επίδοση αυτή έχει διενεργηθεί πριν από τη συμπλήρωση της παραγραφής» προσθέτει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο: Το προδικαστικό ερώτημα και η απάντηση

Από τον ενάγοντα κατατέθηκε αγωγή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας διακοπή της παραγραφής της αξίωσης με την επίδοση της αγωγής στο εναγόμενο Δημόσιο.

«Παράλειψη επίδοσης της αγωγής από τον ενάγοντα δύναται να αναπληρωθεί με την επίδοση της αγωγής από τη γραμματεία του δικαστηρίου, κατ’ άρ.128 παρ.1 του ΚΔΔ, οπότε η διακοπή της παραγραφής δύναται να επέλθει με την επίδοση αυτή» επισημαίνεται.

«Σε περίπτωση, πάντως, κατά την οποία ο ενάγων παραλείψει να επιδώσει την αγωγή στο εναγόμενο και η αγωγή επιδοθεί στο τελευταίο με τη φροντίδα της γραμματείας του δικαστηρίου, εξασφαλίζεται η γνώση του εναγομένου για την άσκηση της αγωγής και το περιεχόμενο αυτής, απαίτηση δε για την εκ νέου επίδοση της αγωγής με επιμέλεια του ενάγοντος θα αποτελούσε περιττή τυπολατρία. Κατ’ ακολουθίαν, με την επίδοση της αγωγής στο εναγόμενο με τη φροντίδα της γραμματείας του δικαστηρίου αναπληρώνεται η έλλειψη επίδοσης της αγωγής από τον ενάγοντα και, συνεπώς, επέρχεται διακοπή της παραγραφής της ένδικης αξίωσης, αν τυχόν η επίδοση αυτή έχει διενεργηθεί πριν από τη συμπλήρωση της παραγραφής» τονίζει.

Διευκρινίζει, πάντως, το ΣτΕ ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θεσπίζεται υποχρέωση της γραμματείας του δικαστηρίου να προβεί στην επίδοση αυτή πριν από τη συμπλήρωση της παραγραφής, προκειμένου να διακοπεί η παραγραφή της ένδικης αξίωσης, καθώς τούτο επαφίεται στην πρωτοβουλία και ευθύνη του ενάγοντος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ