Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΣτΕ: Να παίρνουν σύνταξη και όσοι υπάλληλοι της ΔΕΗ καταδικαστούν για ποινικό αδίκημα

Αντισυνταγματικός ο νόμος για στέρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος εργαζομένων της ΔΕΗ σε περίπτωση καταδίκης. Πρόκειται για νομοθετική διάταξη του 1966.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Να παίρνουν σύνταξη και όσοι υπάλληλοι της ΔΕΗ καταδικαστούν για ποινικό αδίκημα EUROKINISSI

Συντάξεις ΔΕΗ: Με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματική η νομοθετική διάταξη που στερεί τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους εργαζομένους της ΔΕΗ σε περίπτωση ποινικής καταδίκης τους για συγκεκριμένα αδικήματα που στρέφονται κατά της υπηρεσίας ή του Δημοσίου.

Με την υπ΄ αριθμ. 996/2022 απόφαση, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η στέρηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εργαζομένου στη ΔΕΗ σε περίπτωση ποινικής καταδίκης του για ορισμένα αδικήματα αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση καταδίκης εργαζομένου στη ΔΕΗ σε ποινή κάθειρξης για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων της υπεξαίρεσης, απάτης, πλαστογραφίας και απιστίας σε βάρος της ΔΕΗ ή του Ελληνικού Δημοσίου επέρχεται ως συνέπεια η πλήρης και οριστική απώλεια του κύριου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με περαιτέρω συνέπειες την απώλεια του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη, σε παροχές υγείας καθώς και του δικαιώματος για εφ’ άπαξ βοήθημα.

Συντάξεις ΔΕΗ

EUROKINISSI

Σκοπός της   διάταξης αυτής είναι, η αποτροπή των εργαζομένων στη δημόσια αυτή επιχείρηση από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όταν στρέφονται είτε σε βάρος της ΔΕΗ ή του Δημοσίου, καθώς τίθενται  σε κίνδυνο η περιουσία και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία αυτών.

Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη ρύθμιση αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος, υπογραμμίζοντας ότι δεν δύναται, κατ’ αρχήν, η ποινική καταδίκη εργαζόμενου της Δ.Ε.Η. να αποτελέσει πρόσφορο κριτήριο για τη στέρηση ή τον περιορισμό δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης, δυνάμενο να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση αυτού ως προς τη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών.

Και αυτό, γιατί  η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση «δεν τελεί σε άμεση συνάφεια με τη λειτουργία της ίδιας της ασφαλιστικής σχέσης, η οποία έχει ως αποστολή κατά το Σύνταγμα την προστασία του ασφαλισμένου από την επέλευση κινδύνων που αναιρούν την ικανότητά του να εργάζεται με τη χορήγηση παροχών αναλόγων προς τις καταβληθείσες εισφορές και το συνολικό χρόνο ασφάλισης με παράλληλη μέριμνα για την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ