Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

ΣτΕ: Οι δικαστικές διαδικασίες δεν ακυρώνουν το ρόλο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Πρέπει να εξετάζει τις καταγγελίες για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ανεξάρτητα της άσκησης ή μη αγωγής στα δικαστήρια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Οι δικαστικές διαδικασίες δεν ακυρώνουν το ρόλο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων EUROKINISSI

ΣτΕ: Η εξέταση καταγγελιών από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν αναιρείται από την άσκηση αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια για τις ίδιες παραβάσεις.

ΣτΕ

EUROKINISSI

Σε αυτό καταλήγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επισημαίνοντας ότι «η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως εποπτική αρχή δεν δύναται νομίμως να αρνηθεί την άσκηση της αρμοδιότητάς της να εξετάσει καταγγελία για παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τον λόγο ότι εκκρεμεί ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων αγωγή του ιδίου φυσικού προσώπου κατά του υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία, που στηρίζεται στην ίδια παράβαση».

Αρχή Προσωπικών Δεδομένων

dpa.gr

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως «προεχόντως η εποπτική αρχή οφείλει να ασκεί τις εξουσίες της προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης αποτελεσματικότητα των, σχετικών με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κανόνων του δικαίου της Ένωσης».

ΣτΕ: Δεν συντρέχει λόγος προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ

Με την απόφασή του, αναφέρει εξάλλου πως «καμία διάταξη του Κανονισμού 2016/679 δεν προβλέπει την δυνατότητα της εποπτικής αρχής να αρνηθεί την άσκηση των διορθωτικών αρμοδιοτήτων της για τον ανωτέρω λόγο ενώ, αντιθέτως, όσον αφορά τις διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής ή και απόρριψης του σχετικού ενδίκου βοηθήματος λόγω αναρμοδιότητας υπό τις οριζόμενες στον Κανονισμό προϋποθέσεις».

ΣτΕ

Freepik

Και καταλήγει: «Η αντίθετη εκδοχή δεν ευρίσκει έρεισμα ούτε στις ρυθμίσεις του εθνικού δικαίου. Περαιτέρω, έγινε δεκτό ότι δεν καταλείπεται καμία εύλογη αμφιβολία ως προς την ως άνω δοθείσα έννοια των κρίσιμων διατάξεων του Ενωσιακού Δικαίου και ότι, λαμβανομένων υπόψη των ουσιωδών διαφορών της κρινόμενης και της εκκρεμούς ενώπιον του ΔΕΕ C-132/21 υπόθεσης, η οποία δεν δεσμεύει το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση ΔΕΕ της 6.10.2021, C-561/19, Consorzio Italian Management), δεν συντρέχει λόγος υποβολής προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ