Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

“Στενάζουν” οι δικηγόροι σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία: 5 προβλήματα ζητούν λύση, οι 6 προτάσεις

Τα αιτήματά τους κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Στενάζουν” οι δικηγόροι σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία: 5 προβλήματα ζητούν λύση, οι 6 προτάσεις Freepik

“SOS” εξέπεμψαν για άλλη μία φορά οι δικηγόροι για τα προβλήματα σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, όπου καθημερινά ταλαιπωρούνται οι ίδιοι αλλά και οι πολίτες κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΔΣΑ «τριτοκοσμικές εικόνες εμφανίζονται από τα «µαύρα μεσάνυχτα», όταν κυρίως δικηγόροι αλλά και πολίτες προσέρχονται έξω από τα κλειστά καταστήματα για να σχηματίσουν μια άτυπη λίστα «ουράς», ενόψει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας που ισχύει κατά νόμο, στην προκειμένη περίπτωση στο εμπράγματο δίκαιο».

Νομοσχέδιο Κτηματολόγιο

eurokinissi

Επισημαινόταν πως η ταλαιπωρία δικηγόρων και πολιτών δεν έχει προηγούμενο και σημειωνόταν ότι «για μια ακόμα φορά, με τον πλέον έντονο και πανηγυρικό τρόπο το δικηγορικό σώμα ζητεί από τους συναρμόδιους παράγοντες να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί αυτή η κατάσταση, που απάδει στην αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, τραυματίζει βαθιά την οικονομία της χώρας αλλά και την δημόσια εικόνα της Ελληνικής Πολιτείας».

Τα επιδεινούμενα αυτά προβλήματα στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της Αττικής τόνιζε στο τέλος του 2022 σε συνέχεια προηγούμενων διαμαρτυριών των δικηγόρων, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτριο Σταθάκη.

Δημήτρης Βερβεσός

eurokinissi

Το θέμα τέθηκε εκ νέου κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του ΔΣΘ Δημήτρη Φινοκαλιώτη και τον Πρόεδρο του ΔΣΗ Νικόλαο Λογοθέτη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΗ Νικόλαο Κουβίδη και τον Σύμβουλο του ΔΣ του ΔΣΑ, Ζώη Σταυρόπουλο, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρη Σταθάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση περιγράφηκαν τα 5 βασικά προβλήματα λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων, ενώ από την πλευρά των δικηγόρων κατατέθηκαν και 6 προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυσή τους.

Συνάντηση για Υποθηκοφυλακεία

dsa.gr

Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά γραφεία: Τα πέντε προβλήματα

Από την πλευρά του δικηγορικού σώματος αναδείχθηκαν τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τόσο τους δικηγόρους, όσο και τους πολίτες, κατά τις συναλλαγές τους με τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, και τα οποία έχουν μέχρι σήμερα αποτελέσει αντικείμενο επίμονων διαμαρτυριών:

 • Η δραματική υποστελέχωση, οι μακρόχρονες καθυστερήσεις στην κατάθεση πράξεων και οι διοικητικές αβελτηρίες που έχουν ως αποτέλεσμα οι δικηγόροι (αλλά και οι πολίτες) να προσέρχονται έξω από τα κλειστά καταστήματα πολλές ώρες πριν την έναρξη του ωραρίου, για να σχηματίσουν μια άτυπη λίστα «ουράς», ενόψει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας που ισχύει στο εμπράγματο δίκαιο.
 • Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η αλγεινή κατάσταση στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της Αττικής, με πλήθος πράξεων και συναλλαγών, όπου η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής.
 • Οι καθυστερήσεις στη χορήγηση πιστοποιητικών, στις μεταγραφές, στις κτηματολογικές διορθώσεις κλπ. εγγραφές, που προκαλούν αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και βλάπτουν την κτηματαγορά.
 • Ο κίνδυνος για την απώλεια εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών εξαιτίας της παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών, η οποία αν δεν παραταθεί (με πάγια ρύθμιση) θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών, με αμάχητο τεκμήριο υπέρ των φερόμενων ως δικαιούχων.
 • Τα σημαντικά προβλήματα κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κατά τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Υποθηκοφυλακεία - Κτηματολογικά Γραφεία

eurokinissi

Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά γραφεία: Και οι 6 προτάσεις

Προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών προτάθηκαν τα εξής:

 • Να προστεθούν υπάλληλοι στα ταμεία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, ιδίως στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, προκειμένου να περιοριστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.
 • Να ενισχυθεί ο φορέας με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών και καταχώρισης των εγγραπτέων πράξεων.
 • Να επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων και του Κτηματολογίου με την ανάθεση καθηκόντων και στους επιλαχόντες δικηγόρους στο Μητρώο Νομικών Εισηγητών, που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
 • Αντί των διαδοχικών ετήσιων παρατάσεων της προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών, να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία να οριστεί επαρκής, καθολική και οριστική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών και ταυτόχρονα να τροποποιηθούν οι δυσμενείς έννομες συνέπειες που επέρχονται από την άπρακτη παρέλευσή της, όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις του Ν.2664/1998.
 • Να συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος προς αντιμετώπιση των θεσμικών ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.
 • Να εδραιωθεί μόνιμη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις στα πρακτικά προβλήματα που παρατηρούνται. Είναι αυτονόητο ότι το δικηγορικό σώμα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου, θα σταθεί αρωγός προκειμένου να εξομαλυνθούν οι υφιστάμενες δυσλειτουργίες και να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους συναδέλφους, αλλά και τους πολίτες.
ΔΣΑ

freepik

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ