Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Στερήθηκε το δικαίωμα να έχει το γιο του για έξι χρόνια – Τόσο κράτησαν οι δικαστικές διαδικασίες για αναγνώριση πατρότητας

Το παιδί ήταν περίπου τεσσάρων μηνών όταν η υπόθεση πήγε για πρώτη φορά στο δικαστήριο και 6,5 ετών όταν έληξαν οι διαμάχες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στερήθηκε το δικαίωμα να έχει το γιο του για έξι χρόνια – Τόσο κράτησαν οι δικαστικές διαδικασίες για αναγνώριση πατρότητας Freepik

Αναγνώριση πατρότητας: Μία απίστευτη και πολύπλοκη ιστορία διαδραματίστηκε στις δικαστικές αίθουσες, όταν ένας άνδρας αποφάσισε να αποκτήσει με τον σύντροφό του παιδί και στράφηκε σε παρένθετη μητέρα.

Ο άνδρας έδωσε το σπέρμα του στην παρένθετη μητέρα, η οποία είχε συμφωνήσει να κυοφορήσει έναντι αμοιβής και να παραδώσει μετά τη γέννηση το παιδί στο ζευγάρι. Ωστόσο, η παρένθετη μητέρα το έδωσε τελικά σε ένα άλλο ζευγάρι, έναντι αμοιβής 15.000 ευρώ, λέγοντας στον δότη του σπέρματος ότι το παιδί είχε πεθάνει.

Η ίδια δεν ενημέρωσε και το νέο ζευγάρι για την ύπαρξη του προηγούμενου ζευγαριού ούτε για το γεγονός ότι το παιδί συνελήφθη στο πλαίσιο συμβολαίου παρένθετης κύησης το οποίο είχε συνάψει με αυτό.

Ακολούθησαν πολλές δικαστικές διαδικασίες, με τον δότη του σπέρματος και φερόμενο ως βιολογικό πατέρα του παιδιού να διεκδικεί την πατρότητα. Ωστόσο, απαιτήθηκαν περίπου 6 χρόνια για να κλείσει αρνητικά για αυτόν η υπόθεση με αποτέλεσμα από τεσσάρων μηνών που ήταν το παιδί, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες, να έχει φτάσει 6,5 ετών όταν έληξαν.

Αναδρομικά συντάξεων

Freepik

Ο φερόμενος βιολογικός πατέρας προσέφυγε στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) υποστηρίζοντας ότι η απόρριψη της αγωγής του για τη διαπίστωση της πατρότητάς του ως προς τον βιολογικό του γιο, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία στο πλαίσιο συμβολαίου παρένθετης μητρότητας κύησης, συνιστά δυσανάλογη παρέμβαση στο δικαίωμά του στο σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής, χωρίς νομική βάση.

Οι έρευνες για την παρένθετη μητέρα

Το παιδί αναγνωρίστηκε και από τα δύο ζευγάρια σε διαφορετικές ημερομηνίες και σε διαφορετικά μέρη. Μετά από υποψίες ειδικών ότι το παιδί είχε γεννηθεί στο πλαίσιο παρένθετης μητρότητας, ασκήθηκε έρευνα που κατέληξε στην καταδίκη της παρένθετης μητέρας για απάτη, απόπειρα απάτης και λήψη επιδομάτων κοινωνικών παροχών σε φυλάκιση.

Κατόπιν αυτού, ο βιολογικός πατέρας άσκησε αγωγή αμφισβητώντας την αναγνώριση πατρότητας σε σχέση με το ζευγάρι που είχε αναλάβει το παιδί και κατά της παρένθετης μητέρας, καθώς και αγωγή για τη διαπίστωση της δικής του πατρότητας αναφορικά με το παιδί.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου σημείωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια είχαν δώσει δεόντως προτεραιότητα στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο είχε χαρακτηριστεί προσεκτικά σύμφωνα με τη βιολογική σχέση της πατρότητας που διεκδικεί ο προσφεύγων.

Κατά την εξισορρόπηση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του προσφεύγοντος, αφενός, με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του γιού του, η οποία απαιτούσε συμμόρφωση με την αρχή της προτεραιότητας του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι λόγοι που προβλήθηκαν από τα εθνικά δικαστήρια για να δικαιολογήσουν την προσβαλλόμενη παρέμβαση ήταν σχετικοί και επαρκείς για τους σκοπούς άρθρου της ΕΣΔΑ.

ΕΔΔΑ

freepik

Αναγνώριση πατρότητας: Η πολυετής διαδικασία

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι η διαδικασία διήρκεσε συνολικά έξι χρόνια και ένα μήνα περίπου, κάτι που ήταν ασυμβίβαστο με το απαιτούμενο καθήκον της εξαιρετικής επιμέλειας. Και υπογράμμισε πως σε υποθέσεις που αφορούν μια σχέση μεταξύ ενός ατόμου και του παιδιού του, η πάροδος σημαντικού χρόνου θα μπορούσε να οδηγήσει στον καθορισμό του νομικού ζητήματος με βάση ενός τετελεσμένου γεγονότος.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου δεν διέκρινε πώς η πολυπλοκότητα της υπόθεσης θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια παρέλευση χρόνου. Ως εκ τούτου, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ για παράλειψη από τις αρχές τήρησης του καθήκοντος της εξαιρετικής επιμέλειας στις συγκεκριμένες περιστάσεις της υπόθεσης.

Υπό το πρίσμα αυτό επιδίκασε στον προσφεύγοντα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 20.450,94 ευρώ για έξοδα και δαπάνες

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ