Στη Γενεύη μεταβαίνει ο ΥΠΕΞ του Ιράν για τις νέες συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο γύρους συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Ομάν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και η διαπραγματευτική του ομάδα αναχώρησαν από την Τεχεράνη για τη Γενεύη την Τετάρτη (25/2), μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 26/2 στη Γενεύη έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων που θα εστιάσει στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την επανέναρξη του διμερούς διαλόγου στις 6 Φεβρουαρίου στο Ομάν.
Ο Αραγτσί έχει κάνει λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία για τη σύναψη μιας πρωτόγνωρης συμφωνίας που λαμβάνει υπόψη αμοιβαίως τις ανησυχίες και τα συμφέροντά μας». «Μια συμφωνία είναι εφικτή, αλλά μόνο εάν δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία», πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο γύρους συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Ομάν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, αλλά έχουν επίσης επιδιώξει να αντιμετωπίσουν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη προς τις ένοπλες ομάδες στην περιοχή, αιτήματα που το Ιράν έχει απορρίψει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε για άλλη μια φορά την Τρίτη ότι το Ιράν δεν θα επιτραπεί ποτέ να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι οι ηγέτες της Τεχεράνης «αυτή τη στιγμή επιδιώκουν ξανά τις δυσοίωνες πυρηνικές τους φιλοδοξίες».
Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, αλλά επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει εντείνει την πίεση στο Ιράν για να καταλήξει σε συμφωνία, έχει αναπτύξει μια σημαντική ναυτική δύναμη στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους στρατιωτικών ασκήσεων τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ στον Κόλπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραμπ: Το Ιράν αναπτύσσει πυραύλους που «σύντομα» θα μπορούν να πλήξουν την αμερικανική επικράτεια Λευκός Οίκος: Πρώτη επιλογή του Τραμπ για το Ιράν είναι η διπλωματία Για κίνδυνο κλιμάκωσης πέραν των συνόρων του προειδοποιεί το Ιράν εάν δεχτεί επίθεση Στη Σούδα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου USS G. FordΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

