Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Στη “φάκα” της ΕΛΑΣ εγκληματική οργάνωση που παρασκεύαζε και διακινούσε λαθραία τσιγάρα – 11 συλλήψεις – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Στο εργοστάσιο εισέρχονταν φορτηγά με ξένες πινακίδες, παραλάμβαναν τα λαθραία καπνικά προϊόντα και τα διακινούσαν στη χώρα μας και στο εξωτερικό. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη “φάκα” της ΕΛΑΣ εγκληματική οργάνωση που παρασκεύαζε και διακινούσε λαθραία τσιγάρα – 11 συλλήψεις – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ astynomia.gr

Στη “φάκα” της ΕΛΑΣ εγκληματική οργάνωση που παρασκεύαζε και διακινούσε λαθραία τσιγάρα τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας 11 άτομα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της βίας κατά υπαλλήλων καθώς και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας περί σημάτων, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τρία άτομα που αναζητούνται να συλληφθούν.

Λαθραία τσιγάρα: Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και συστηματική έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, από τον Νοέμβριο του 2021, με σκοπό την παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών, τα οποία διακινούσαν λαθραία στη χώρα μας και στο εξωτερικό αποφεύγοντας την καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων , προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Λαθραία τσιγάρα

astynomia.gr

Για την επίτευξη του σκοπού τους είχαν μισθώσει σε περιοχή της ανατολικής Αττικής χώρο, τον οποίο είχαν διαμορφώσει σε παράνομο εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων καπνικών προϊόντων. Στον χώρο αυτό, ο οποίος αποτελούνταν από πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παραγωγής τσιγάρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εισέρχονταν φορτηγά με ξένες πινακίδες, παραλάμβαναν τα λαθραία καπνικά προϊόντα και τα διακινούσαν στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Λαθραία τσιγάρα

astynomia.gr

Μάλιστα, για την αποφυγή εντοπισμού τους, είχαν εγκαταστήσει περιμετρικά του χώρου κλειστό κύκλωμα καμερών παρακολούθησης, που ελεγχόταν από οθόνες εγκατεστημένες σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο (control room) εξωτερικά της κεντρικής εισόδου του εργοστασίου. 

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση χθες, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, κατά την οποία εντοπίστηκαν δύο μέλη της οργάνωσης, που έλεγχαν τις κάμερες και εννέα χειριστές των μηχανημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι διέμεναν και σιτίζονταν εντός του παράνομου εργοστασίου, ενώ απαγορευόταν ο προαυλισμός τους και η κατοχή κινητών τηλεφώνων.

Λαθραία τσιγάρα

astynomia.gr

Λαθραία τσιγάρα: Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν

  • 13.390 κιλά επεξεργασμένου- λεπτο κομμένου καπνού,
  • 1.089.000 λαθραία τεμάχια τσιγάρων,
  • πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων σε πακέτα,
  • πλήθος πρώτων υλών για την παρασκευή τσιγάρων (κόλλες, χαρτί περιτυλίγματος, ζελατίνες συσκευασίας, κ.λπ.)
  • 6 επικαθήμενα και τράκτορας,
  • 3 φορτηγά και αυτοκίνητο,
  • 2 ηλεκτρογεννήτριες και κλάρκ,
  • 2.360 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.
Λαθραία τσιγάρα

astynomia.gr

Οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες των λαθραίων καπνικών προϊόντων εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3.473.337 ευρώ. 

Λαθραία τσιγάρα

astynomia.gr

Λαθραία τσιγάρα: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Λαθραία τσιγάρα

astynomia.gr

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] & [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Λαθραία τσιγάρα

astynomia.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ