Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στη Βουλή έφτασε το 400άρι και η οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων

 Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Αυλωνίτη θα συζητηθούν στη Βουλή τα οικονομικά προβλήματα των δικηγόρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη Βουλή έφτασε το 400άρι και η οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων

Μετά τις αντιδράσεις των ίδιων των δικηγόρων και άλλων επιστημονικών φορέων, τη λήψη μέτρων για τους δικηγόρους, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία ζητάνε από την κυβέρνηση βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα φτάνει πλέον στο Κοινοβούλιο μετά την ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εργασίας, που κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Κέρκυρας και αναπληρωτή τομεάρχη Τουρισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Στην ερώτηση ο βουλευτής τονίζει πως η συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης είναι πλέον συντριπτική, με αποτέλεσμα πολλοί δικηγόροι να αδυνατούν να συντηρήσουν τα γραφεία τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και τα πάγια έξοδα τους.

Και προσθέτει ότι η αποσπασματική οικονομική ενίσχυση που τους δόθηκε, είτε με την επιδότηση-voucher του «σκόιλ ελικίκου», είτε μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (στους οποίους ελάχιστοι κατάφεραν να συμπεριληφθούν λόγω των ελλιπών κριτηρίων που τέθηκαν) δεν έχει συμβάλει στην οικονομική τους επιβίωση ούτε στο ελάχιστο.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση των επιστημονικών φορέων της χώρας προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, που όπως είχε γράψει το  dikastiko.gr διαμαρτύρονταν για το περιεχόμενο της ΚΥΑ για το 400αρι υποστηρίζοντας πως κινείται «σε αντίθετη κατεύθυνση από την κοινή θέση των επιστημονικών φορέων για στήριξη όλων των επιστημόνων – αυτοαπασχολουμένων που το έχουν ανάγκη, χωρίς αποκλεισμούς, και (σε περίπτωση που τα προς διάθεση κεφάλαια δεν επαρκούν) για χορήγηση του επιδόματος στους οικονομικά ασθενέστερους, κατά αύξουσα σειρά και μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου».

Μάλιστα, δικηγόροι και επιστημονικοί φορείς είχαν στείλει επιστολή και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι «… στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπου οι αρνητικές επιπτώσεις της ενεργούν πολλαπλασιαστικά, η στήριξη της Κυβέρνησης υπολείπεται μέχρι στιγμής της στήριξης που παρείχε στους λοιπούς πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους…»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Δικαιοσύνης

Οικονομικών

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Μέτρα στήριξης  για τους δικηγόρους που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση

Από τις 7 Νοεμβρίου 2020 τα Δικαστήρια της χώρας τελούν σε εκ του νόμου αναστολή, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνεπεία της οποίας οι συνδεόμενες δικηγορικές εργασίες να  παραμένουν  «παγωμένες». Η αναστολή αυτή σε συνδυασμό με την υπολειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, έχουν δημιουργήσει εκ των πραγμάτων μεγάλη  μείωση της δικηγορικής επαγγελματικής δραστηριότητας, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων.

Η συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης είναι πλέον συντριπτική, με αποτέλεσμα πολλοί δικηγόροι να αδυνατούν να συντηρήσουν τα γραφεία τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και τα πάγια έξοδα τους. Συνυπολογίζοντας την οικονομική ζημία που υπέστησαν κατά την  διάρκεια της πλήρους αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων από 7-3-2020 έως 31-05-2020, οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτών να αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Η αποσπασματική οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους δικηγόρους, είτε με την επιδότηση-voucher του «σκόιλ ελικίκου», είτε  μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας (στους οποίους ελάχιστοι κατάφεραν να συμπεριληφθούν λόγω των ελλιπών κριτηρίων που τέθηκαν) δεν έχει συμβάλει στην οικονομική τους επιβίωση ούτε στο ελάχιστο. Παραμένουν να οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις (ενδεικτικά καταβολή τέλους επιτηδεύματος), όταν ουσιαστικά έχει ανασταλεί η εργασία τους.

Η έως τώρα κυβερνητική συμπεριφορά προς τους δικηγόρους δεν προβλέπει ουσιώδεις λύσεις στην συνεχώς μειούμενη δικηγορική ύλη, αλλά μόνο αναβολή των οφειλών τους, τις οποίες τελικά θα κληθούν να καταβάλλουν στο άμεσο μέλλον.  Συνεπώς είναι αναγκαία η περαιτέρω μέριμνα για την στήριξη του δικηγορικού σώματος με άλλους τρόπους (πχ κούρεμα χρεών και φορολογικών υποχρεώσεων  που δημιουργήθηκαν μετά το Μάρτιο 2020).

Επειδή, οι δικηγόροι μετρούν ήδη σημαντικές βαρύτατες απώλειες λόγω της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής στη δικηγορική ύλη.

Επειδή, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και την επιβολή περιοριστικών μέτρων, οι δικηγόροι  έχουν λάβει ελάχιστη και αποσπασματική στήριξη από την Πολιτεία.

Επειδή, η ευθύνη της Πολιτείας είναι να προασπίσει στην παρούσα κρίση όλα τα μέρη της οικονομικής ζωής της κοινωνίας.

Επειδή επί της ουσίας τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά.

Επειδή και οι δικηγόροι πληρώνουν ετήσια εισφορά στον ΟΑΕΔ και δικαιούνται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις  επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Υπάρχει πρόθεση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων οικονομικής στήριξης του δικηγορικού σώματος;

Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την ρύθμιση και το κούρεμα φορολογικών χρεών συμπεριλαμβανομένου και του τέλους επιτηδεύματος και για την κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων ;

Θα υπάρξει περαιτέρω μέριμνα για την στήριξη του δικηγορικού σώματος με άλλους τρόπους ;

Υπάρχει πρόθεση να καταβληθεί επίδομα ανεργίας στους δικηγόρους υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Μπάμπης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παπανάτσιου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέττυ)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος»

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ