Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Στη Βουλή οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: Δείτε τα 137 άρθρα του νομοσχεδίου – 115 αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές που επέρχονται (όσες έχουν ήδη ενσωματωθεί μετά τη διαβούλευση και όσες γίνουν στη συνέχεια μετά την ακρόαση των φορέων) θα μπει στην αρμόδια Επιτροπή την Δευτέρα στις 16.00 και εν συνέχεια την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη Βουλή οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: Δείτε τα 137 άρθρα του νομοσχεδίου – 115 αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας Eurokinissi

Με 137 άρθρα, εκ των οποίων 61 αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, 54 στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, 16 αλλαγές στο πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία αλλά και προσθήκη διατάξεων (που δεν υπήρχαν στη διαβούλευση) που θεσπίζουν ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη, κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται και αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, που ενσωματώθηκαν μετά τη δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί τις προσεχείς ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία και εν συνεχεία στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το dikastiko.gr παραθέτει αυτούσιο το νομοσχέδιο με όλες τις διατάξεις:

Nέοι Ποινικοί Κώδικες: Το Υπουργείο

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει:

“Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιώντας τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, προχωρεί σε μείζονα μεταρρυθμιστική παρέμβαση, διπλής κατεύθυνσης:

Α) Αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει τη ζωτική ανάγκη ασφάλειας του πολίτη.

Β) Επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων.

Τέλος το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, διότι θεσπίζει ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ