Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Στις κάλπες δικαστές και εισαγγελείς: Προχωρούν σε δημοψήφισμα για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις στην ΕνΔΕ. Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στις κάλπες δικαστές και εισαγγελείς: Προχωρούν σε δημοψήφισμα για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στήνονται κάλπες στην ΕνΔΕ για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης, καθώς όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θα προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από δικαστές και εισαγγελείς.

Με δεδομένη, όπως αναφέρεται, τη ρητή διευκρίνιση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) όπου δια του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδη και του Υφυπουργού κ. Ι. Μπούγα τονίστηκαν τα περί “λήψης κεντρικής πολιτικής απόφασης ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης”, αποφασίστηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος επί των προτάσεων ενοποίησης, που ήδη έχουν κατατεθεί από δικαστές και εισαγγελείς και επί νεότερων προτάσεων ενοποίησης που θα κατατεθούν.

Στήνονται κάλπες στην ΕνΔΕ: Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου να κατατεθούν προτάσεις και τα σχετικά ερωτήματα για το δημοψήφισμα

«Σε μία τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία μεταβάλλεται η Δομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης πρέπει να διαφυλαχθεί η υπηρεσιακή κατάσταση όλων των Δικαστικών Λειτουργών, όπως κατοχυρώνεται συνταγματικά ως έκφανση της αρχής της Δικαστικής Ανεξαρτησίας και να διασφαλισθεί η ακώλυτη και αποτελεσματική πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη» σημειώνεται στη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΕνΔΕ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να είναι συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων την κρίσιμη αυτή στιγμή» καταλήγει η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στήνονται κάλπες στην ΕνΔΕ

Pixabay

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕνΔΕ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά την 22-1-2024, έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε, ομόφωνα, σύμφωνα με την περιλαμβανόμενη στο ψήφισμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της 9ης Δεκεμβρίου 2023 απόφαση και μετά την από 15-1-2024 επίσημη ενημέρωση προς το Προεδρείο της ΕΝΔΕ του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδη και του Υφυπουργού κ. Ι. Μπούγα περί “λήψης κεντρικής πολιτικής απόφασης ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης” τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί των προτάσεων ενοποίησης, που ήδη έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι στην ΕΝΔΕ και επί νεότερων προτάσεων ενοποίησης που θα κατατεθούν.

Σε μία τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία μεταβάλλεται η Δομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης πρέπει να διαφυλαχθεί η υπηρεσιακή κατάσταση όλων των Δικαστικών Λειτουργών, όπως κατοχυρώνεται συνταγματικά ως έκφανση της αρχής της Δικαστικής Ανεξαρτησίας και να διασφαλισθεί η ακώλυτη και αποτελεσματική πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, συνεπώς:

1) Καλούνται οι συνάδελφοι, που, ήδη, έχουν καταθέσει σχέδια προτάσεων ενοποίησης, να τα επανακαταθέσουν, ενυπόγραφα καθώς και σύντομη περίληψη αυτών, η οποία θα τεθεί και ως σχετικό ερώτημα στο δημοψήφισμα.  

2) Καλούνται οι υπόλοιποι συνάδελφοι, εφόσον επιθυμούν, να καταθέσουν προτάσεις ενοποίησης, ενυπόγραφα καθώς και σύντομη περίληψη αυτών, η οποία θα τεθεί και ως σχετικό ερώτημα στο δημοψήφισμα.     

3) Οι εν λόγω προτάσεις πρέπει να κατατεθούν στη Γραμματεία της Ένωσης έως την Παρασκευή, 26-1-2024.

4) Όλες οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΝΔΕ, σε ειδικό χώρο, προς ενημέρωση των συναδέλφων.

5) Ο χρόνος (άμεσος), ο τρόπος καθώς και οι όροι του δημοψηφίσματος θα καθορισθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ  ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ