Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Στο δικαστικό συμβούλιο σήμερα η υπόθεση του Γ. Μιχαηλίδη – Ένωση Ποινικολόγων-Μαχόμενων Δικηγόρων: Η κοινωνία, η πολιτεία και η δικαιοσύνη δε θέλουν θάνατο απεργού πείνας

Συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας η αίτηση για αποφυλάκιση με όρους του απεργού πείνας επί 64 μέρες Γιάννη Μιχαηλίδη, του αποκαλούμενου τοξοβόλου του Συντάγματος. Η Ένωση κάνει έκκληση ,όπως αναφέρει, στον ανθρωπισμό που πρέπει να έχει, κάθε δικαστικό Συμβούλιο, ως δείγμα νομικού πολιτισμού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο δικαστικό συμβούλιο σήμερα η υπόθεση του Γ. Μιχαηλίδη – Ένωση Ποινικολόγων-Μαχόμενων Δικηγόρων: Η κοινωνία, η πολιτεία και η δικαιοσύνη δε θέλουν θάνατο απεργού πείνας ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Κρίνεται σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας η τύχη του απεργού πείνας επι 64 ημέρες αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, του αποκαλούμενου τοξοβόλου του Συντάγματος και του μακροβιότερου κρατούμενου των ελληνικών φυλακών που είχαν κατηγορηθεί για σχετικά αδικήματα. Την υπεράσπιση του Μιχαηλίδη ο οποίος έχει εκτίσει 8 έτη και 10 μήνες πραγματικής κράτησης για ποινή κατά συγχώνευση 20 ετών, έχει αναλάβει ο ποινικολόγος Θόδωρος Μαντάς ο οποίος ανέφερε πως “…στο πρόσωπο του εδώ και 62 μέρες απεργού πείνας δοκιμάζονται, όχι μόνο οι ανθρώπινες αντοχές, αλλά και οι αντοχές ενός κράτους δικαίου. Καλούμε την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία, ενόψει της 25ης Ιουλίου οπότε και εξετάζεται το αίτημα της υφ’ όρον απολύσεώς του από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας. Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα επιβάλλεται να εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση κάθε ανθρώπου – κατηγορουμένου μπροστά στον Νόμο”.

Θόδωρος Μαντάς

dikastiko

Η Ένωση

Θέση στο θέμα πήρε με ανακοίνωσή της η Ένωση Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων, στο συνέδριο της οποίας στις 9/10 Ιουλίου στην Πάτρα “υπήρξε διαμαρτυρία συλλογικότητας για την απόρριψη αιτήματος αποφυλάκισης του και η Ένωση μας, ως ένωση συνηγόρων-κυρίως υπερασπιστών, δεσμεύτηκε να λάβει θέση”. Η ένωση κάνει έκκληση στον ανθρωπισμό του δικαστικού συμβουλίου αναφέροντας ότι “ένας θάνατος απεργού πείνας, το 2022, γιατί δεν γίνεται δεκτή η αίτηση του αποφυλάκισης ενώ πληροί τουλάχιστον τους τυπικούς όρους που θέτει ο νόμος, είναι κάτι που δεν θέλει αυτή τη στιγμή, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτεία και κυρίως ούτε η δικαιοσύνη”.

Ένωση Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων

Ένωση Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων έχει ως εξής:

“ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ

Στις 5 Μαΐου 1981 μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας, πεθαίνει στις φυλακές Μέιζ, κοντά στο Μπέλφαστ, το μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙRA), Μπόμπι Σάντς.

41 χρόνια αργότερα την Δευτέρα 25.7.2022 συζητείται στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας η αίτηση αποφυλάκισης του αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, για τον οποίο η πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών είναι αρνητική-απορριπτική, αν και έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο από το νόμο χρονικό διάστημα (σχεδόν 9 χρόνια) έκτισης μιας ιδιαίτερα βαριάς ποινής (20 ετών) και έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με όρους.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης την Δευτέρα 25.7.2022, που συνεδριάζει το Συμβούλιο, θα βρίσκεται (ελπίζουμε χωρίς να έχει συμβεί κάτι χειρότερο) στην 65η ημέρα της απεργίας του πείνας. Ήδη έχει σοβαρά προβλήματα υγείας στη σπλήνα στη χολή και διπλωπία στα μάτια και κινδυνεύει ακόμα να πέσει από στιγμή σε στιγμή σε κώμα.

Όσο ήταν κρατούμενος έχει πραγματοποιήσει μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα 1594 ημέρες ημερομισθίων και φοιτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας περάσει επιτυχώς 52 μαθήματα ενώ απομένουν 15 μόλις μαθήματα για τη λήψη του πτυχίου. Έκανε χρήση άνω των 200 εκπαιδευτικών αδειών, έχει νόμιμη και γνωστή κατοικία και εξασφαλισμένη εργασία σε τομέα συναφή με τις σπουδές του (μελισσοκομία), ήτοι πληροί τις προϋποθέσεις της περί υφ’ όρον απόλυσης.

Στο τελευταίο μας (22ο) συνέδριο στην Πάτρα μάλιστα στις 9 και 10 Ιουλίου, υπήρξε διαμαρτυρία συλλογικότητας για την απόρριψη αιτήματος αποφυλάκισης του και η Ένωση μας, ως ένωση συνηγόρων-κυρίως υπερασπιστών, δεσμεύτηκε να λάβει θέση.

Η Ένωση μας λοιπόν κάνει έκκληση στον ανθρωπισμό, στην επιείκεια και στην ίση εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για αποφυλάκιση με όρους που πρέπει να έχει κάθε δικαστήριο για κάθε επώνυμο, ανώνυμο, πολιτικό, βιαστή, εμπρηστή, με κάθε σεξουαλική ταυτότητα, Ρομά, λευκό κολλάρο και αναρχικό καταδικασμένο.

Η Ένωση μας δεν επεμβαίνει στην κρίση του δικαστηρίου, αλλά δικαιούται να κάνει έκκληση στον ανθρωπισμό που πρέπει να έχει, κάθε δικαστικό Συμβούλιο, ως δείγμα νομικού πολιτισμού.

Η αποφυλάκιση με όρους ενός καταδικασμένου μετά από 9 χρόνια, αποτελεί επιτυχία του σωφρονιστικού μας συστήματος, η απόρριψη του αιτήματος και ο τυχόν θάνατος του πλήρη αποτυχία…

Ένας θάνατος απεργού πείνας, το 2022, γιατί δεν γίνεται δεκτή η αίτηση του αποφυλάκισης ενώ πληροί τουλάχιστον τους τυπικούς όρους που θέτει ο νόμος, είναι κάτι που δεν θέλει αυτή τη στιγμή, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτεία και κυρίως ούτε η δικαιοσύνη”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ