Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Στο εδώλιο για υπεξαίρεση μέλη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού

Τι προβλέπει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Θα δικαστούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο εδώλιο για υπεξαίρεση μέλη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού Freepik

Σε δίκη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις παραπέμπονται με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών 14 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014 σχετικά με την υπόθεση που αφορά υπεξαίρεση τεράστιων χρηματικών ποσών εμφανίζοντας τα, ως βοηθήματα και δάνεια σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟ.

Το συνολικό ποσό που φαίνεται πως υπεξαιρέθηκε ξεπερνά τις 281.000 ευρώ. Την επίμαχη διετία τα χρήματα εμφανίζονται να χορηγήθηκαν μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού ενώ στην πραγματικότητα καρπώθηκαν από τους κατηγορούμενους. Κατά το βούλευμα, οι 14 κατηγορούμενη (πρώην στελέχη του Ταμείου) πρέπει να δικαστούν για τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν 22 υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού υπέβαλλαν μηνυτήριες αναφορές μόλις διαπίστωσαν πως εμφανίζονταν να έχουν πάρει χρήματα από το επίμαχο Ταμείο, τα οποία όμως ουδέποτε είχαν πιστωθεί σε λογαριασμούς τους. Μάλιστα, το 2018 είχε υποβληθεί και από το ΥΠΠΟ μηνυτήρια αναφορά για το θέμα.

Αιγάλεω νηπιαγωγός

freepik

Οι δικαστές του συμβουλίου, που υιοθέτησαν την πρόταση της Εισαγγελέως πρωτοδικών Ευγενίας- Μαρίας Σιδέρη για την παραπομπή των κατηγορουμένων, αναφέρουν πως την περίοδο 2012-2014 εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τις 660 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων τα 426 χιλιάδες ευρώ είχαν την μορφή βοηθημάτων και τα υπόλοιπα δανείων προς συνολικά 572 περιπτώσεις δικαιούχων.

Από την εισαγγελική έρευνα αποδείχθηκε πως 88 υπάλληλοι εκ των εμφανιζόμενων ως δικαιούχων, με υπεύθυνη δήλωση τους ενημέρωσαν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα από το Ταμείο ενώ για αρκετούς ακόμη υπαλλήλους «πιθανολογείται βάσιμα» ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν τις αιτήσεις για δήθεν δανειοδότηση υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, φροντίζοντας έναν ή δύο μήνες μετά την εκταμίευση των ποσών να μετατρέπουν, πάλι μέσω ψευδών παραστατικών, τα δάνεια σε βοηθήματα και επομένως να ακολουθεί παραγραφή της οφειλής. Τα ποσά, σύμφωνα με την κατηγορία, κατέληγαν στους κατηγορουμένους χωρίς ποτέ να φθάνουν τους εμφανιζόμενους δικαιούχους.

Με το ίδιο βούλευμα κρίθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να παραπεμφθούν για απιστία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ