Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Στο εδώλιο ξανά Τσοχατζόπουλος και άλλοι 15 κατηγορούμενοι για έναν «ξεχασμένο» τραπεζικό λογαριασμό

Σε επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας για τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες» των υποβρυχίων θα κληθούν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 15 ακόμη κατηγορούμενοι, με την υπόθεση να ξανανοίγει ώστε να περιληφθούν και στοιχεία ενός λογαριασμού του πρώην υπουργού στην Αυστρία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο εδώλιο ξανά Τσοχατζόπουλος και άλλοι 15 κατηγορούμενοι για έναν «ξεχασμένο» τραπεζικό λογαριασμό

Τρία χρόνια αφότου ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 15 ακόμη κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών συγγενικά του πρόσωπα και άλλοτε στενοί του συνεργάτες, καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες» από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR-M1, σήμερα ξανακάθονται όλοι στο «σκαμνί».

Ο λόγος είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, το ότι πρέπει να «διορθωθεί» η τότε απόφαση ώστε να συμπεριλάβει τη δήμευση κι ενός ακόμη λογαριασμού του πρώην υπουργού που είχε δεσμευτεί στην Αυστρία βάση σχετικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών από το 2012. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου που είχε καταδικάσει σε κάθειρξη 19 ετών τον Άκη Τσοχατζόπουλο «μοιράζοντας» στους υπόλοιπους ποινές από 4 έτη φυλάκισης έως 12 χρόνια κάθειρξη είχε καταστεί και αμετάκλητη το καλοκαίρι του 2019 στον Άρειο Πάγο. Ωστόσο τώρα καλούνται όλοι σε μία «επανάληψη» της τότε διαδικασίας.

Ο «ξεχασμένος» λογαριασμός στην Αυστρία

Σύμφωνα με τα έγγραφα της αυστριακής δικαιοσύνης που χτύπησαν «καμπανάκι» στις ελληνικές αρχές και παρελήφθησαν από την Εισαγγελία Εφετών τον Αύγουστο του 2019 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η προκαταρκτική εξέταση που είχε ξεκινήσει εκεί κατά του πρώην υπουργού και του άλλοτε έμπιστου ξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα, έπρεπε να κλείσει, ως αποτέλεσμα της καταδίκης τους στα ελληνικά δικαστήρια.

Κατόπιν αυτού, ενημέρωναν οι αυστριακές αρχές ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η δέσμευση ενός λογαριασμού του Άκη Τσοχατζόπουλου που εντοπίστηκε στην Uni Credit Bank Austria AG, στην περίπτωση που οι αρχές της χώρας μας δεν έστελναν εγκαίρως την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, βάση της οποίας Τσοχατζόπουλος και Ζήγρας καταδικάστηκαν οριστικά και δημεύτηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Και όπως σημείωναν εάν τα σχετικά έγγραφα δεν αποσταλούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, «η κατάσχεση θα ακυρωθεί και το χρηματικό ποσό που υπάρχει στον εν λόγω λογαριασμό θα περιέλθει στη διάθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου ή οποιουδήποτε εξουσιοδοτημένου υπογράφοντος , και δεν θα υπόκεινται πλέον στην εξουσία των αυστριακών δικαστικών αρχών».

Έτσι προσδιορίστηκε άρον-άρον το δικαστήριο τον περασμένο Μάιο προκειμένου να διορθωθεί η απόφαση ώστε να συμπεριλάβει και τα παραπάνω στοιχεία. Ωστόσο, λόγω μη νόμιμης κλήτευσης των κατηγορουμένων, αναβλήθηκε για σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όπου καλούνται να παραστούν όλοι όσοι καταδικάστηκαν τελεσίδικα το 2017 από το Πενταμελές Εφετείο και αμετακλήτως από τον Άρειο Πάγο το 2019…

Ξανά στη φυλακή;

Η παραπάνω διαδικασία δεν αλλάζει κάτι ως προς την περεταίρω ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων, είναι όμως ενδεικτική για το πόσο «περίπλοκα» λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη καθώς για μία «διόρθωση» θα πρέπει να συνεδριάσει ένα ολόκληρο δικαστήριο και 16 άνθρωποι να καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο. Ούτως ή άλλως πάντως, όσον αφορά στον πρώην υπουργό, στην παρούσα φάση, έχει πιο σοβαρά θέματα να λύσει. Και συγκεκριμένα το τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που του «έριξε» μία ακόμη καταδίκη 6 ετών τόσο σε αυτόν όσο και στην σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη καθώς και στον Νίκο Ζήγρα, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Πράξη που σχετίζεται με το «χρυσό» ασφαλιστήριο συμβόλαιο των 500.000 ελβετικών φράγκων που υπογράφηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1998 με την Ελβετική εταιρεία Zurich Lebensversicherungs Gesellschaft AG από τον εξάδελφο του και βάση της κατηγορίας τους «απέφερε» 773.989 ελβετικά φράγκα. Οι δικαστές χορήγησαν και στους 3 καταδικασθέντες αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα καθώς και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 20.000 ευρώ ο κάθε ένας.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους ουδείς έχει αυτά τα χρήματα. Τα οποία εάν δεν καταβληθούν εντός 10 ημερών όπως διέταξε το δικαστήριο, θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή. Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει μία» αφού ακόμη και το παράβολο αδυνατούσαν να το πληρώσουν. Και ότι σε κάθε περίπτωση εάν από κάπου, ως εκ «θαύματος», βρεθεί κάποιο ποσό, ο Α.Τσοχατζόπουλος θα επιλέξει να καταβληθεί αυτό για να μείνει η σύζυγός του εκτός φυλακής.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν δεν καταθέσει τελικά την εγγύηση ο άλλοτε «νούμερο 2» του ΠΑΣΟΚ θα φυλακιστεί; Γιατί, αν και ο Άρειος Πάγος έχει καταστήσει αμετάκλητη την απόφαση του 2017 από το Εφετείο, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να επιστρέψει στο κελί για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του έως τα 19 χρόνια που του επιβλήθηκαν, ο Άκης Τσοχατζόπουλος παραμένει ακόμη εκτός φυλακής…

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ