Κυριακή 06 Ιουλίου 2025

Στο “κάδρο” εισαγγελικές Αρχές για θύμα βιασμού: “Υπέστη δευτερογενή θυματοποίηση” – “Η απόφαση παύσης της δίωξης βασίστηκε σε στερεότυπα ενοχής, ηθικολογίας και σεξισμού”

Επιδικάστηκε αποζημίωση 35.470 ευρώ για αναποτελεσματική έρευνα από τις αρμόδιες αρχές. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της γνησιότητας της συναίνεσης στέρησαν την κατάλληλη προστασία της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο “κάδρο” εισαγγελικές Αρχές για θύμα βιασμού: “Υπέστη δευτερογενή θυματοποίηση” – “Η απόφαση παύσης της δίωξης βασίστηκε σε στερεότυπα ενοχής, ηθικολογίας και σεξισμού” (ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ Toklik/EUROKINISSI)

Θύμα “διπλού”  βιασμού: Την πρώτη φορά από τον φερόμενο ως κατηγορούμενο και τη δεύτερη από τις εισαγγελικές Αρχές. Σε αυτό το συμπέρασμα κατατείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που εμφανίζεται καταπέλτης ως προς τις εισαγγελικές και άλλες Αρχές σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης για δευτερογενή θυματοποίηση της καταγγέλλουσας του βιασμού. Για το λόγο αυτό εξάλλου επιδίκασε και αποζημίωση 35.470 ευρώ.

Η προσφεύγουσα, το 2021 κατήγγειλε στην κυπριακή αστυνομία ότι είχε βιαστεί από τον Α.Τ., με τον οποίο διατηρούσε προηγουμένως φιλικές και ερωτικές σχέσεις. Η αστυνομία διενήργησε έρευνα, έλαβε καταθέσεις από την ίδια, φίλους και ψυχολόγους της, καθώς και από τον καταγγελλόμενο και τρίτους, και διαβίβασε τον φάκελο στην εισαγγελία  με εισήγηση για ποινική δίωξη. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο με κατηγορία βιασμού.

Κατόπιν συμπληρωματικών καταθέσεων της προσφεύγουσας και αξιολόγησης των στοιχείων, η Εισαγγελία επανεξέτασε την υπόθεση, επικεντρώνοντας σε εσωτερικές αντιφάσεις και στο αν ο κατηγορούμενος μπορούσε να νομίζει ότι υπήρξε συναίνεση, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το παρελθόν των δύο, τα μηνύματα που αντάλλαξαν, καθώς και την έκφραση ενοχής και συμπάθειας της προσφεύγουσας προς τον καταγγελλόμενο. Τελικά, ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την παύση της ποινικής δίωξης λόγω αμφιβολιών ως προς την αξιοπιστία της προσφεύγουσας και τις πιθανότητες επιτυχίας στο δικαστήριο, χωρίς να της επιτραπεί ουσιαστική πρόσβαση στον φάκελο και χωρίς να της χορηγηθεί αιτιολογημένη ενημέρωση.

Απόφαση ΕΔΔΑ: “Οι Εισαγγελείς μετέφεραν προκαταλήψεις και σεξιστικά στερεότυπα”

Η καταγγέλλουσα τον βιασμό προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα, ακολουθώντας στερεότυπες και  σεξιστικές πρακτικές, ενώ υφίστατο διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου.

Στην απόφασή του το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι «η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε από τους εισαγγελείς κατά την αξιολόγηση της υπόθεσης μετέφερε προκαταλήψεις και σεξιστικά στερεότυπα, ικανά να αποθαρρύνουν την εμπιστοσύνη των γυναικών, ως θυμάτων έμφυλης βίας, στο δικαστικό σύστημα.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι κυπριακές αρχές απέτυχαν στην θετική τους υποχρέωση να διερευνήσουν ουσιαστικά το ζήτημα της έλλειψης συναίνεσης, να αξιολογήσουν συνολικά τα αποδεικτικά στοιχεία με γνώμονα το ιδιαίτερο ψυχολογικό πλαίσιο των θυμάτων σεξουαλικής βίας και να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα της προσφεύγουσας ως θύματος. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της γνησιότητας της συναίνεσης της προσφεύγουσας της στέρησαν την κατάλληλη προστασία και την εξέθεσαν σε δευτερογενή θυματοποίηση”.

Και καταλήγει: “Η απόφαση παύσης της ποινικής δίωξης, βασιζόμενη σε στερεότυπα που προκαλούν ενοχή, ηθικολογία και σεξισμό, οδήγησε σε δευτερογενή θυματοποίηση και διάκριση λόγω φύλου”.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ