Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Στο μικροσκόπιο των αρχών η “Κιβωτός του Κόσμου”: Τουλάχιστον δύο καταγγελίες για ασέλγεια παιδιών – Πού στρέφονται οι έρευνες

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία που έφτασε στο «Συνήγορο του Πολίτη» από πρώην τρόφιμο της δομής που κατήγγειλε κακοποιητική συμπεριφορά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο μικροσκόπιο των αρχών η “Κιβωτός του Κόσμου”: Τουλάχιστον δύο καταγγελίες για ασέλγεια παιδιών – Πού στρέφονται οι έρευνες EUROKINISSI

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η Κιβωτός του Κόσμου μετά την σοκαριστική καταγγελία που είδε την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας. Όλα ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία που έφτασε στο «Συνήγορο του Πολίτη» από πρώην τρόφιμο της δομής που κατήγγειλε κακοποιητική συμπεριφορά.

Όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ενώπιον των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., άτομο που εργάζονταν για την «Κιβωτό του Κόσμου», από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 είχε κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι του.

Παράλληλα, από την εισαγγελία έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές. Ο 18χρονος σήμερα νεαρός κατέθεσε στους αστυνομικούς του τμήματος ανηλίκων ότι σε ηλικία 15 ετών 2 άνδρες ασέλγησαν σε βάρος ενώ υποστήριξε ότι υπήρχαν και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατάθεση έχει δώσει κι ένας ανήλικος (ηλικίας 15 ετών), που φέρεται να περιέγραψε σεξουαλική κακοποίηση από δυο εργαζόμενους στη ΜΚΟ άνδρες.

Άγνοια δηλώνει η Κιβωτός του Κόσμου

Παράλληλα, η Κιβωτός του Κόσμου με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για όσα καταγγέλλονται.

Σημειώνει ότι καταδικάζει «απερίφραστα τέτοια περιστατικά» και διαβεβαιώνει ότι «πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κιβωτός του Κόσμου

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Κιβωτός του Κόσμου

facebook

Το υπ. Εργασίας “παγώνει” την παραχώρηση ακινήτου

Παράλληλα, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση».

«Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται», σημειώνει το υπουργείο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ