Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Στο ΣτΕ για έγκριση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα ζώα συντροφιάς

Η μεταφορά αυτή αφορά το σύνολο των θέσεων του προσωπικού του μεταφερόμενου τμήματος, καθώς και εκείνες τις αρμοδιότητες που συνδέονται αποκλειστικά με τα ζώα συντροφιάς,

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο ΣτΕ για έγκριση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα ζώα συντροφιάς
Στο  Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο μεταφέρονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο ίδιο σχέδιο προεδρικού διατάγματος περιλαμβάνεται η σύσταση νέας Γενικής Γραμματείας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., αρχικά το τμήμα προστασίας ζώων συντροφιάς και λοιπών ζώων της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της  Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης, μετονομάζεται σε «τμήμα προστασίας ζώων συντροφιάς».
Η μεταφορά αυτή αφορά το σύνολο των θέσεων του προσωπικού του μεταφερόμενου τμήματος, καθώς και εκείνες τις αρμοδιότητες που συνδέονται αποκλειστικά με τα ζώα συντροφιάς, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ενδιαιτημάτων ζώων συντροφιάς, καταφυγίων ζώων συντροφιάς και χώρων εκπαίδευσης ζώων συντροφιάς.
Παράλληλα, από το τμήμα εισαγωγών, εξαγωγών και ενδοενωσιακού εμπορίου ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης  της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης , οι κάτωθι τρεις αρμοδιότητες, θα ασκούνται πλέον από το Τμήμα Ζώων Συντροφιάς
1)  Του καθορισμού των υγειονομικών απαιτήσεων για τις εμπορικού και τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς που εισάγονται από τρίτες χώρες ή μετακινούνται από άλλα κράτη μέλη,
2)      Της παρακολούθησης του συντονισμού και της εποπτείας της εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος Traces για τα ζώα συντροφιάς και
3)      Του σχεδιασμού, της εναρμόνισης και της επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου που αφορά τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς, της έκδοσης σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών εφαρμογής, καθώς και της ενημέρωσης του κοινού.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα Traces, είναι μια κεντρική βάση δεδομένων με στόχο την παρακολούθηση, μεταξύ των άλλων, των μετακινήσεων των ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης που είτε διακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είτε εισέρχονται σε αυτήν.
Αντίθετα, οι αρμοδιότητες του μεταφερόμενου τμήματος που συνδέονται με την προστασία των λοιπών ζώων –συμπεριλαμβανομένων των όρων ίδρυσης και λειτουργίας κτηνιατρικών κλινικών, ιατρείων και καταφυγίων λοιπών ζώων-μεταφέρονται στο «Τμήμα Προστασίας Παραγωγικών Ζώων και Ζώων Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης».
Σύσταση νέας Γενικής Γραμματείας στο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., συνίσταται  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων» και παράλληλα δημιουργείται αντίστοιχη θέση  γενικού γραμματέα.
Στην νέα γενική γραμματεία μεταφέρονται το σύνολο των αρμοδιοτήτων  και θέσεων προσωπικού και οι εξής Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης:
Α) Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης και
Β) Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης  και Διεθνών Σχέσεων.
Επίσης,  η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων μετονομάζεται σε «Γενική Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών» και υπάγονται σ΄ αυτήν  οι εξής διευθύνσεις:
-Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων,
-Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής,
– Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών,
– Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφουδατικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και οι:
-Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης,
-Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και
-Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιεία και Θάλασσα.
           Τέλος, το εν λόγω σχέδιο Π.Δ. προκαλεί επιπρόσθετη δαπάνη  σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού έως 148.420 ευρώ ετησίως και 78.600 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ