Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Στο ΣτΕ η έκδοση 41χρονου Αυστραλού: Είχε συλληφθεί στη Μύκονο με ένταλμα Interpol για διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση “μαύρου χρήματος”

Ζητά να ακυρωθεί η απόφαση έκδοσης του στις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος πως θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο ΣτΕ η έκδοση 41χρονου Αυστραλού: Είχε συλληφθεί στη Μύκονο με ένταλμα Interpol για διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση “μαύρου χρήματος” EUROKINISSI

Στο ΣτΕ η υπόθεση έκδοσης 41χρονου Αυστραλού, στις ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, και εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και συνελήφθη στη Μύκονο τον Ιούλιο του 2021

Ο Αυστραλός μετα τη σύλληψη του στο αεροδρόμιο της Μυκόνου είχε δηλώσει ότι είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, φέρεται να συμμετείχε από το Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Το προηγούμενο διάστημα, το Το των Αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα Ελληνικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά ο 41χρονος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – ΕΔΔΑ (διαδικασία προσωρινών μέτρων) προκειμένου να ανασταλεί η έκδοσή του, μέχρι να ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ, σχετικά με επιχειρήματα-αντιρρήσεις που είχε προβάλλει ο ίδιος.

Στο ΣτΕ η έκδοση 41χρονου Αυστραλού

EUROKINISSI

Αν και αρχικά αναβλήθηκε η έκδοσή του από το ΕΔΔΑ και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, ακολούθησε η γνωμοδότηση του υπουργού Δικαιοσύνης υπέρ της έκδοσής του. Μετά από αυτό, ο 41χρονος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση που ανάβει το πράσινο φως για την έκδοσή του.

Στο ΣτΕ η έκδοση 41χρονου Αυστραλού: Ισχυρίζεται πως θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω σοβαρών προβλημάτων

Μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων και ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης (police entrapment), αλλά και πως η απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του είναι αναιτιολόγητη. Τέλος, σημειώνει ότι αν εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εμφύτευση βηματοδότη και υπάρχουν επιπλοκές, ενώ αντιμετώπιζε παράλληλα και άλλα προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ