Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Στο ΣτΕ προσέφυγε δικηγόρος για την παράταση του lockdown στη χώρα

Ο δικηγόρος ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη η από 7.1.2021 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία, μεταξύ των άλλων, ρυθμίζονται θέματα εισόδου στη χώρα μας από το εξωτερικό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο ΣτΕ προσέφυγε δικηγόρος για την παράταση του lockdown στη χώρα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε δικηγόρος Θεσσαλονίκης κατά του Ελληνικού Δημοσίου γιατί την παράταση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Ο δικηγόρος ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη η από 7.1.2021 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία, μεταξύ των άλλων, ρυθμίζονται θέματα εισόδου στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Πλέον των μέτρων που ίσχυαν μέχρι τότε (συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας PLF, τεστ COVID-19 72 ώρες πριν της εισόδου στην Ελλάδα, κ.λπ.), αυξήθηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός για όσους εισέρχονται στη χώρα από τις 3 ημέρες που προβλεπόταν στις 7 ημέρες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ταξίδεψε αεροπορικώς για επαγγελματικούς λόγους από την Αθήνα στο Παρίσι στις 6 Ιανουαρίου και επέστρεψε αεροπορικώς και πάλι στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος την 8η Ιανουαρίου 2021.

Κατά την άφιξή του δεν του έγινε καμία ενημέρωση για κατ΄ οίκον περιορισμό 7 ημερών και ενώ είχε συμπληρώσει την απαιτούμενη φόρμα και είχε υποβληθεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία του, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς δεν τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι.

Ειδικότερα υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, όπως παραβιάζεται και η ελεύθερη ανάπτυξης της προσωπικότητας που προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Μάλιστα σημειώνει ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων –μετά την επιστροφή του από το Παρίσι- αναγκάστηκε προκειμένου να πάει στην Σύρο να δικάσει και να επιστρέψει στην Αθήνα, να μισθώσει ιδιωτικό ελικόπτερο .

Ο δικηγόρος στις αιτήσεις του κάνει λόγο για νομοθετικό κενό στην σχετική υπουργική απόφαση για την παράταση του lockdown, και ζητεί να «παγώσει», να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μαίρη Σάρπ, εισήγαγε την αίτησή του προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 5 Φεβρουαρίου 2021 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ