Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Δήμος Ραφήνας για τις αντικειμενικές αξίες

Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Δήμος Ραφήνας για τις αντικειμενικές αξίες
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου για την αύξηση από 6,5% – 56% των αντικειμενικών αξιών σε έξι πυρόπληκτες περιοχές, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 κατά την οποία χάθηκαν 101 συνάνθρωποί μας.
Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, ενώ πριν την έκδοση της το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είχε διατυπώσει την πρότασή του  προς το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 10% σε σχέση με τις ισχύουσες σε όλες τις ζώνες του Δήμου.

Eurokinissi

Ωστόσο, με την υπουργική απόφαση στην περιοχή Μπλέ Λιμανάκι οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται κατά 15,2 % και στην περιοχή Μαρίκες κατά 17,9% (οι δύο αυτές περιοχές είναι συνήθεις τόπος θαλάσσιων λουτρών). Στην περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα αυξάνεται κατά 18,2% και της Διώνης κατά 12,5%. Αντίθετα, στην περιοχή του Νέου Βουτζά  μειώνεται  κατά 30,6%, στην Καλλιτεχνούπολη μειώνεται κατά 20,5% και στο Τράφη μειώνεται κατά 9,1%.
Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου

Eurokinissi

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι θα υποστεί υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων κοινοχρήστων χώρων που αναμένεται να γίνουν, καθώς τμήματα του Δήμου θα τροποποιηθούν πολεοδομικά και θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης της Ραφήνας. Παράλληλα,  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος, κατά την επέκταση του σχεδίου πόλης, απαιτείται το 4,5μ2 ανά κάτοικο να είναι χώρος πρασίνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει ο εν λόγω Δήμος σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές να καταβάλει για απαλλοτριώσεις 12,4 εκ. ευρώ, ενώ με τις ισχύουσες θα κατέβαλε 6,8 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου υποστηρίζει ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές καθώς είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Ακόμη,  είναι αδικαιολόγητες   και αντίθετες στη νομολογία του ΣτΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ