Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Στο στόχαστρο των αρχών πρώην δήμαρχος: Ακολουθούν διαδρομή χρήματος σε βάθος 12ετίας – Καταθέτουν 15 άτομα

Διατάχθηκε προανάκριση από την Εισαγγελία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο στόχαστρο των αρχών πρώην δήμαρχος: Ακολουθούν διαδρομή χρήματος σε βάθος 12ετίας – Καταθέτουν 15 άτομα eurokinissi

Στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκεται πρώην δήμαρχος και 14 πρόσωπα που φέρονται να έχουν λάβει πληρωμές τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Οι αρχές ερευνούν εάν χρήμα αυτό που διακινήθηκε ήταν περιουσία του Δημάρχου ως φυσικού προσώπου ή του Δήμου.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», αναφέρουν ότι  από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με τις πληρωμές αυτές, δηλαδή οι παραλήπτες των χρημάτων θα κληθούν να περάσουν το κατώφλι του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου προκειμένου να καταθέσουν στο πλαίσιο προανάκρισης που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο εν λόγω πρώην δήμαρχος ελέγχεται για τη διαχειριστική περίοδο 2010-2013 με αφορμή έλεγχο του Πόθεν Έσχες του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πόθεν Έσχες διασταυρώθηκε ότι ίσως κάποιοι λογαριασμοί στο όνομα του πρώην δημάρχου δεν είχαν δηλωθεί κατά την ελεγχόμενη περίοδο οι οποίοι παρουσιάζουν τραπεζικές κινήσεις προς τρίτους οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Οι τρίτοι αυτοί που εμφανίζονται ως παραλήπτες κατά πληροφορίες είχε τύχει να έχουν χρησιμοποιηθεί στον εν λόγω Δήμο εκτελώντας κάποιες εργασίες ή υπηρεσίες. Οι Αρχές τώρα ελέγχουν αν τελικά πληρώθηκαν από δημοτικό χρήμα με παραστατικά ή όχι ή από χρήμα του Δημάρχου ή από ένα «δεύτερο ταμείο». Πρόκειται για μια υπόθεση που έρχεται 12 χρόνια μετά να ξυπνήσει ως εφιάλτης για όλους όσους εμπλέκονται.

eurokinissi

Το έγγραφο της Οικονομικής Αστυνομίας

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το περασμένο καλοκαίρι Ιούνιο ή Ιούλιο η Οικονομική Αστυνομία από την Αθήνα ζήτησε με έγγραφό της να πληροφορηθεί από τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου δήμου όπου υπηρέτησε ο ελεγχόμενος πρώην δήμαρχος αν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που παρουσιάζουν τραπεζικοί κίνηση με ποσά σε τρίτους ανήκαν στο νομικό πρόσωπο του Δήμου ή ήταν προσωπικοί λογαριασμοί του πρώην δημάρχου. Κατά τις πληροφορίες ο εν λόγω δήμος κλήθηκε να  απαντήσει εγγράφως σε αίτημα της Οικονομικής Αστυνομίας από την Αθήνα αν οι υπό έλεγχο τραπεζικοί λογαριασμοί ανήκουν ή ανήκαν στον Δήμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η αλληλογραφία υπήρξε μέσα στο καλοκαίρι και από τον έλεγχο που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί αυτοί που ψάχνει η οικονομική Αστυνομία δεν του ανήκουν. Συνεπώς η έρευνα στράφηκε και προς άλλες κατευθύνσεις και πλέον ύστερα από τα στοιχεία που προέκυψαν ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος έχει παραγγείλει προανάκριση που θα διεξαχθεί από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμα για την υπόθεση έχει δοθεί και στο Οργανωμένο Έγκλημα ώστε να προχωρήσει την υπόθεση.

Τι ακριβώς πληρωνόταν

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται πλέον όχι μόνο οι λογαριασμοί και ο κάτοχός τους αλλά και οι δράσεις που πληρώθηκαν μέσα από αυτούς. Δηλαδή ελέγχεται πλέον αν οι δράσεις αφορούσαν το δημοτικό έργο ή υπηρεσίες προς τον Δήμο ή ήταν προσωπικές συναλλαγές του πρώην δημάρχου. Βεβαίως όλο αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι κάτοχοί τους στους οποίους μεταβιβάστηκαν ποσά. Εκείνο ακριβώς που ερευνούν οι αρχές είναι αν τελικά το χρήμα ήταν δημοτικό και αν οι παραλήπτες έλαβαν χρήματα για παροχές, υπηρεσίες ή εργασίες που εκτέλεσαν κάποτε στον Δήμο αυτό.

Απάτη στην Κρήτη

FREEPIK

Τα ποσά που εντοπίστηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες η Οικονομική Αστυνομία έχει εντοπίσει και τα ποσά που φαίνεται να έχουν φύγει από τους λογαριασμούς του πρώην δημάρχου που εμφανίζεται κατά πληροφορίες «συνδικαιούχος» προς τρίτους. Κατά συνέπεια στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται και τα ονόματα των παραληπτών των χρημάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ποσά από 1500 ευρώ ως και 14.000 ευρώ.

Αναλυτικά η διαδρομή που αναζητείται αφορά τα ακόλουθα ποσά:

 • 3.300 ευρώ
 • 1.500 ευρώ
 • 2.400 ευρώ
 • 1.800 ευρώ
 • 2.700 ευρώ
 • 2.550 ευρώ
 • 3.500 ευρώ
 • 3.300 ευρώ
 • 4.000 ευρώ
 • 4.000 ευρώ
 • 2.300 ευρώ
 • 1.000 ευρώ
 • 1.000 ευρώ
 • 14.024 ευρώ
 • 1.500 ευρώ

Πηγή: neakriti.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ