Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τα έσοδα από το βιβλίο του Σνόουντεν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τα έσοδα από το βιβλίο του Σνόουντεν

 

Ο Σνόουντεν εξέδωσε το βιβλίο του “Μόνιμο Αρχείο” πέρυσι χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση και συνεπώς κατά παράβαση των συμβάσεων που υπέγραψε με τη CIA και την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην μέλος της CIA που διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες των Μυστικών Υπηρεσιών το 2013, συμφώνησε να παραχωρήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε από το βιβλίο του και τα έσοδα των ομιλιών του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία.

Η υπόθεση είναι ενδεικτική των τρόπων με τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τους πρώην υπαλλήλους των Υπηρεσιών Ασφαλείας για μη εξουσιοδοτημένες διαρροές. Ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που δημοσίευσε ένα βλαπτικό για τον Τραμπ βιβλίο, αντιμετωπίζει μια παρόμοια προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ανακτήσει τα έσοδα της δημοσίευσης. Αυτή η υπόθεση συνεχίζεται ακόμα και ο Μπόλτον αμφισβητεί τις κατηγορίες της κυβέρνησης, σύμφωνα με το CNN.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Ρωσία, έχει κερδίσει 4,2 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις του βιβλίου και τα πνευματικά δικαιώματα, μόνο τον τελευταίο μήνα. Έκανε 56 ομιλίες επί πληρωμή που περιελάμβαναν γνωστοποιήσεις από την μεριά του που παραβίαζαν τη συμφωνία απορρήτου που είχε συνάψει με την Κυβέρνηση, αναφορικά με την κατάθεση του στο δικαστήριο για την υπόθεση που εκκρεμεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνολικά, ο Σνόουντεν κέρδισε περίπου 1,03 εκατομμύρια δολάρια από τις ομιλίες του, με μέσο όρο κερδών ανά ομιλία τα 18.000 δολάρια.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους ενάντια στην απόρριψη της αίτησης ασύλου του Snowden από την κυβέρνησή τους.

Τα χρήματα του θα κρατηθούν σε ένα καταπίστευμα, σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο συμφώνησε ο Σνόουντεν και η κυβέρνηση Τραμπ.

Πληρεξούσιος δικηγόρος του Σνόουντεν δήλωσε ότι παρά την συμφωνία που κατατέθηκε στο δικαστήριο δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να εισπράξει αμέσως τα χρήματα, επειδή ο Σνόουντεν σκέφτεται να προσβάλει την προηγούμενη απόφαση του δικαστή, ότι ήταν ένοχος για τις διαρροές.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν σημείωσε ότι μπορεί να είναι δύσκολο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει πρόσβαση στα χρήματα, αν αυτά διατηρηθούν εκτός της χώρας.

Πηγή: News247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ