Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση δολοφονίας της μπαλαρίνας του Βόλου μετά απο αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του 67χρονου επιχειρηματία

Τον Απρίλιο του 2023 κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος σε 7ετή κάθειρξη. Απόφαση όπως αναφέρεται πρωτοφανής για τα δικαστικά δεδομένα καθώς η σορός του θύματος δεν βρέθηκε ποτέ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση δολοφονίας της μπαλαρίνας του Βόλου μετά απο αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του 67χρονου επιχειρηματία gegonota.news

Αναβίωσε στον Άρειο Πάγο η υπόθεση δολοφονίας της μπαλαρίνας του Βόλου, με τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να προτείνει να γίνουν δεκτοί οι λόγοι αναίρεσης της απόφασης κατά του 67χρονου σήμερα επιχειρηματία, ο οποίος καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr την ενοχή του επιχειρηματία στη Μαγνησία σε δεύτερο βαθμό, για τη δολοφονία της 70χρονης πρώην μπαλαρίνας, Ιωάννας Μαρίας Ενριέττας Κοντούλη, αποφάσισε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, ένα χρόνο μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή όπως και η πρωτόδικη είχε θεωρηθεί μια από τις σπάνιες στα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας καθώς όχι μόνο καταδικάστηκε κατηγορούμενος για φόνο χωρίς να έχει εντοπιστεί το πτώμα αλλά και χωρίς να είναι γνωστός ο μηχανισμός του θανάτου, αποδεικτικά στοιχεία ή μαρτυρίες.

Η Μαριάννα Κοντούλη εξαφανίστηκε πριν από 22 χρόνια σε ηλικία 70 ετών, αφήνοντας πίσω τεράστια περιουσία. Λίγα χρόνια μετά και ενώ δεν είχε δηλωθεί ο θάνατός της, έγιναν μια σειρά από ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων της. Επιχειρηματίας από τη Μαγνησία δικάστηκε αρχικά για τις περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων της πλούσιας μπαλαρίνας και καταδικάστηκε.

Υπόθεση δολοφονίας της μπαλαρίνας του Βόλου: Η εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο

Ανατροπή ήρθε όπως αναφέρει το gegonota.news.gr μετά την προσφυγή του επιχειρηματία κατά της δευτεροβάθμιας απόφασης. Σύμφωνα με όσα λέει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την καταδικαστική απόφαση σε ανθρωποκτονία για την υπόθεση Κοντούλη προτείνει να γίνουν δεκτοί όλοι οι λόγοι της αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης, που κατέθεσε το πρόσωπο που καταδικάστηκε σε 7 χρόνια, δηλαδή ο 67χρονος πλέον επιχειρηματίας από τον Βόλο.

Ειδικότερα, έκρινε ότι η καταδικαστική απόφαση παραβίασε τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας, έλαβε υπόψη της έγγραφα που δεν υπήρχαν στη δικογραφία και τέλος και κυριότερο έχει ελλιπείς , αντιφατικές έως ανύπαρκτες αιτιολογίες.

Η εκδίκαση της προσφυγής του επιχειρηματία έγινε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 στο Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Υπόθεση δολοφονίας της μπαλαρίνας του Βόλου

EUROKINISSI

Εάν η πρόταση του Εισαγγελέα γίνει δεκτή, η υπόθεση επιστρέφει στο ακροατήριο για νέα δίκη. Όπως σημειώνεται για την εξαφάνιση της Κοντούλη καμία έρευνα δεν έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και καμία δικαστική συνδρομή δεν ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές για να διαπιστωθεί με ασφάλεια ότι η Κοντούλη δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Το ότι δεν βρέθηκε το πτώμα της Κοντούλη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως στοιχεία που οδηγεί σε αμφιβολίες περί ενοχής του 67χρονου, με δεδομένη την έλλειψη στοιχείων ως προς τις συνθήκες τέλεσης της ανθρωποκτονίας, αντίθετα αυτό θεωρήθηκε στοιχείο εις βάρος του.

Μ. Βασιλικός: «Για πρώτη φορά στα χρονικά καταδικάστηκε κάποιος χωρίς να υπάρχει πτώμα»

«Χαρακτηριστικά στην υπόθεση αυτή, είναι ότι  πρώτη φορά στα χρονικά καταδικάστηκε κάποιος χωρίς να υπάρχει πτώμα, χωρίς να υπάρχει μαρτυρία, χωρίς να είναι γνωστοί ο τόπος, ο τρόπος, ο χρόνος και γενικά οι συνθήκες θανάτου, με μόνη αιτιολογία την εξαφάνιση,  η οποία κατά περίεργο τρόπο εξομοιώθηκε με θάνατο και μάλιστα βέβαιο και ότι δήθεν υπήρχε κίνητρο», τόνισε ο δικηγόρος του καταδικασθέντος κ. Μιχάλης Βασιλικός.

Η υπόθεση Κοντούλη ήταν η πρώτη πανελλαδικά όπου παραπέμφθηκε κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ η σορός του θύματος ή να υπάρχει έστω μια σχετική μαρτυρία.

Ο 67χρονος έχει επίσης κριθεί ένοχος από άλλο δικαστήριο της Λάρισας για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, με αφορμή έγγραφα που αφορούσαν στην εκποίηση της περιουσίας της μπαλαρίνας και καταδικάστηκε γιατί φέρεται να οργάνωσε το σχέδιο σφετερισμού (με πλαστογραφίες κ.λπ.) της περιουσίας της μπαλαρίνας για να συγκαλύψει με αυτό το σχέδιο της δολοφονία της. Την αναίρεση στον Άρειο Πάγο υποστήριξαν οι νομικοί κ.κ. Ζαχαριάδης και Φακής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ