Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Στον “πάγο” τα Δικαστήρια από τις 17 Μαΐου λόγω εκλογών – Τι προβλέπει απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης

Θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 24 Μαΐου, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι 26 Μαΐου. Ποιες διαδικασίες εξαιρούνται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον “πάγο” τα Δικαστήρια από τις 17 Μαΐου λόγω εκλογών – Τι προβλέπει απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης EUROKINISSI

Ρολά κατεβάζουν τα Δικαστήρια από τις 17 Μαΐου ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, η απόφαση ορίζει πως λόγω της διενέργειας των εθνικών εκλογών αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων της χώρας από την 17η Μαΐου 2023.

Ειδικότερα στην απόφαση αναφέρεται πως:

  • Αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων της χώρας από την 17η Μαΐου 2023 έως και την 24η Μαΐου 2023.
  • Ειδικά για τα πολιτικά – ποινικά δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η αναστολή εργασιών εκκινεί την 17η Μαΐου 2023 και εκτείνεται έως και την 26η Μαΐου 2023.
  • Οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και δε θα περατωθούν την ίδια ημέρα, συνεχίζονται μετά την ημερομηνία λήξης της αναστολής.
νομοσχέδιο

Freepik

Δικαστήρια: Οι εξαιρέσεις και οι πλειστηριασμοί

Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, εξαιρείται της αναστολής η περίπτωση εκδίκασης των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως ζητήματα λειτουργίας των δικαστηρίων για την αυτόφωρη διαδικασία και τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων θα ρυθμιστούν με αποφάσεις των διοικήσεων των οικείων δικαστηρίων.

Κατά τα χρονικά αυτά διαστήματα αναστέλλεται και η διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών, ενώ η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων αναστέλλεται για τις 19 και 22 Μαΐου 2023.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ