Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

“Στοπ” σε σεξουαλικές πράξεις επ’ αμοιβή ακόμη και με τη συναίνεση ενηλίκων: Συνιστούν ποινικά αδικήματα

“Οι στόχοι που επιδιώκονται, δηλαδή η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, η πρόληψη του εγκλήματος και η προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών άλλων αποτελούν νόμιμους στόχους” έκρινε το ΕΔΔΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Στοπ” σε σεξουαλικές πράξεις επ’ αμοιβή ακόμη και με τη συναίνεση ενηλίκων: Συνιστούν ποινικά αδικήματα freepik

Σε μία απόφαση- σταθμό προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), επισημαίνοντας πως δεν συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής ζωής η ποινικοποίηση όλων των σεξουαλικών πράξεων επ’ αμοιβή, ακόμα και μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.

Οι προσφεύγοντες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν 261 άνδρες και γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων: Αλβανοί, Αλγερινοί, Αργεντινοί, Βέλγοι, Βραζιλιάνοι, Βρετανοί, Βούλγαροι, Καμερουνέζοι, Καναδοί, Κινέζοι, Κολομβιανοί, Δομινικανοί, Ισημερινή Γουινέα, Ισημερινοί, Ισημερινοί, Ισπανοί, Γάλλοι, Νιγηριανοί, Περουβιανοί, Ρουμάνοι και Βενεζουελανοί. Δήλωσαν ότι «συνήθως ασχολούνται με την πορνεία, με νόμιμο τρόπο, όπως προβλέπεται από το γαλλικό δίκαιο». Διαμαρτυρήθηκαν για την ποινικοποίηση των σεξουαλικών πράξεων επ’αμοιβή, ακόμη και μεταξύ συναινούντων ενηλίκων που εισήγαγαν οι γαλλικές Αρχές το 2016 «για την ενίσχυση του αγώνα κατά του συστήματος πορνείας και την παροχή υποστήριξης σε εκδιδόμενα άτομα».

Ποινικοποίηση όλων των σεξουαλικών πράξεων επ’ αμοιβή: Η απόφαση του ΕΔΔΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι στόχοι που επιδιώκονται με το εν λόγω μέτρο, δηλαδή η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, η πρόληψη του εγκλήματος και η προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών άλλων, αποτελούσαν νόμιμους στόχους κατά την έννοια του άρθρου 8 της Σύμβασης.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι γαλλικές αρχές δεν είχαν υπερβεί  το «περιθώριο εκτίμησής» τους θεσπίζοντας την απαγόρευση, στο βαθμό που προέκυψε από μια ισορροπία που επιτεύχθηκε μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας στην οποία είχαν ληφθεί υπόψη οι διάφορες ανησυχίες που εξέφρασαν οι προσφεύγοντες. Έτσι δεν διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

Ωστόσο, τονίστηκε στην απόφαση ότι «οι εθνικές αρχές έχουν καθήκον να επανεξετάζουν συνεχώς την προσέγγιση που υιοθέτησαν, ιδίως όταν βασιζόταν σε γενική και απόλυτη απαγόρευση των σεξουαλικών πράξεων επί πληρωμή, ώστε να είναι σε θέση να την τροποποιήσουν καθώς εξελίσσονται οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα διεθνή πρότυπα στον τομέα αυτό και να προσαρμοστεί στα απτά αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας».

Η ποινικοποίηση σεξουαλικών πράξεων μέρος συνολικής προσέγγισης

Το Δικαστήριο υπενθύμισε επίσης ότι αποστολή του δεν ήταν να υποκαταστήσει τις αρμόδιες εθνικές αρχές στον καθορισμό της καταλληλότερης πολιτικής για τη ρύθμιση της πορνείας. Αντιθέτως, αποστολή του ήταν να εξακριβώσει αν, επιτυγχάνοντας την ιδιαίτερη ισορροπία που έπραξαν, οι γαλλικές αρχές παρέμειναν εντός της ευρείας διακριτικής ευχέρειας που διέθεταν στον τομέα αυτό.

Το Δικαστήριο σημείωσε ότι οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι προσφεύγοντες στην παρούσα υπόθεση, ιδίως όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, είχαν ληφθεί σε μεγάλο βαθμό υπόψη κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων και είχαν οδηγήσει σε αρκετές βελτιώσεις στο κείμενο που προτάθηκε αρχικά.

Επισήμανε ότι το επίμαχο μέτρο – η ποινικοποίηση των σεξουαλικών πράξεων – αποτελούσε μέρος μιας συνολικής προσέγγισης που στηριζόταν σε τέσσερις κύριους άξονες, ήτοι στην κατάργηση κάθε νομικής διάταξης που θα μπορούσε να ενθαρρύνει την πορνεία, χωρίς όμως να την απαγορεύει στην πράξη, τη θέσπιση μέτρων για την προστασία των εκδιδόμενων ατόμων, ιδίως με την τιμωρία της καταστολής της σεξουαλικής εκμετάλλευσης άλλων,  μέτρα για την πρόληψη ατόμων από το να επιδοθούν στην πορνεία και υποστήριξη της αποκατάστασης των εκδιδόμενων ατόμων που επιθυμούσαν να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα.

Επιπλέον, το Δικαστήριο σημείωσε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ τους, οι διάδικοι και οι τρίτοι αναγνώρισαν ομόφωνα το θετικό αποτέλεσμα της κατάργησης του αδικήματος της πορνείας, που τιμωρείται βάσει του πρώην άρθρου 225-10-1 του Ποινικού Κώδικα, και της επακόλουθης αποποινικοποίησης των εκδιδόμενων ατόμων. Το μέτρο αυτό αποσκοπούσε στην καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού που συνδέεται με την πορνεία και στην ενίσχυση της πρόσβασης στα δικαιώματα και σε όλα τα διαθέσιμα προστατευτικά μέτρα για τα εκδιδόμενα άτομα.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ